Οργή και υποψίες για πιθανή τουρκική “κυβίστηση” προς τις ΗΠΑ αξιολογεί πιθανότατα η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ, με ανάρτηση που αφήνει πολλά υπονοούμενα τόσο για την Ουάσινγκτον όσο και για την Άγκυρα.
“Ο 6ος αμερικανικός στόλος δεν μπορεί να περιμένει να βρει έναν εχθρό στον Ε. Πόντο. Αναζητά απεγνωσμένα ένα πρόσχημα, τώρα με τη δικαιολογία πολεμικής άσκησης, για να αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή, παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων”, αναφέρει η ρωσική πρεσβεία.
Είναι όμως κατανοητό πλέον ότι οι ΗΠΑ και η συμμαχία έχουν βάλει στο μάτι την περιοχή του Εύξεινου Πόντου αναζητώντας στήριξη από Τουρκία και Ουκρανία.
“Το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του στον Εύξεινο Πόντο”, δήλωσε ο λαλίστατος Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, Jens Stoltenberg, μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμύγκαλ.
Η συμμαχία προέβη σε αυτήν την κίνηση λόγω της αυξανόμενης ρωσικής απειλής, δηλώνουν δυτικές πηγές.
Κίεβο και ΝΑΤΟ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις φέτος στην Οδησσό.
Ο Ρώσος αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Ντμίτρι Σάσλοφ σημειώνει ότι το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να εντάξει το Κίεβο στη συμμαχία στο εγγύς μέλλον.
«Κάθε χρόνο η Ουκρανία ελπίζει ότι θα της χορηγηθεί σχέδιο δράσης για τα Μέλη (MAP). Αλλά ακόμη και δυτικοί εμπειρογνώμονες, που δεν είναι φιλικοί προς τη Ρωσία, πιστεύουν ότι η Γεωργία είναι πιο πιθανό να λάβει το χρίσμα παρά η Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ δεν θα τολμούσε να το κάνει αυτό, διότι θα κλιμάκωνε έντονα την διένεξη του με την Μόσχα. Όλοι το καταλαβαίνουν αυτό", δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας.
Δεδομένου ότι η συμμαχία δεν μπορεί να εντάξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ με καμία μορφή, θα φροντίσει να ενισχύσει την παρουσία του με ασκήσεις στον Εύξεινο Πόντο.
"Οι εντάσεις και η κούρσα εξοπλισμών στη γραμμή επαφής Ρωσίας-ΝΑΤΟ αυξάνονται, ειδικά στον Ε. Πόντο. Αυτό προμηνύει πολλούς κινδύνους ακόμη και μιας ακούσιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης σε περίπτωση οποιουδήποτε συμβάντος", τονίζει ο Ρώσος ειδικός.
Με τη σειρά του, ο ειδικός του ρωσικού συμβουλίου διεθνών υποθέσεων, Ilya Kramnik, πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οποιαδήποτε σημαντική αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της συμμαχίας στην περιοχή τώρα.
"Αυτό είναι αδύνατο λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συμφωνίες σχετικά με το καθεστώς των στενών του Εύξεινου Πόντου, τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936.
Οι Τούρκοι παρακολουθούν προσεκτικά πώς εφαρμόζεται αυτή η συνθήκη. Εκτός αυτού, υπάρχει σύγκρουση στη συμμαχία μεταξύ Τουρκίας και ορισμένων άλλων μελών του ΝΑΤΟ (Ελλάδα-Κύπρος).
Η Άγκυρα δεν θα ήθελε να υποστηρίξει το μπλοκ του Βόρειου Ατλαντικού σε περίπτωση που είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία εκεί. Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία δεν πρέπει να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή και να ξεκινήσει οποιαδήποτε κούρσα όπλων, ειδικά δεδομένης της τρέχουσας δύσκολης οικονομικής κατάστασης”, επεσήμανε ο ειδικός.
Το πρόβλημα σε όλα αυτά τα σχέδια είναι ότι η Τουρκία και πάλι, φαίνεται ότι θα αναβαθμιστεί κατακόρυφα αφού οι ακτές “βρέχονται” από τον Εύξεινο Πόντο ενώ τα σχέδια των ΗΠΑ είναι μεγάλα και σημαντικά για αυτήν την θαλάσσια περιοχή.
Ο Ερντογάν απλά θα κατασκευάσει για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό μια εξαγγελθείσα ναυτική βάση στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με παλαιότερες τουρκικές πηγές, η τουρκική ναυτική βάση στη Μαύρη Θάλασσα θα βρίσκεται στο Ereğli και θα απέχει περίπου 100 ναυτικά μίλια από τη βόρεια είσοδο των στενών.
Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου είχαν γίνει κάποιες σκέψεις για τη δημιουργία βάσης στη περιοχή, καθώς από εκεί τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα μπορούσαν εύκολα να παρακολουθούν τις κινήσεις πολεμικών πλοίων του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Οι σκέψεις αυτές δεν προχώρησαν αφού ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Τώρα που φαίνεται ότι αρχίζει ξανά, η βάση στη Μαύρη Θάλασσα έχει τη σημασία της.
Η ναυτική βάση θα καλύπτει έκταση 60 στρεμμάτων και θα μπορεί να υποστηρίξει πλοία επιφανείας και υποβρύχια.
Το μόνο ερώτημα σε όλα αυτά θα ήταν, πόσο θα χρέωνε ο Ερντογάν τις ΗΠΑ για την χρήση αυτής της βάσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, τίποτε άλλο.