Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας της για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τη Γαλλία, η Ελλάδα αναζητά τώρα πιο σύγχρονες φρεγάτες. Η Αθήνα θα χρειαστεί νεότερα και πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία για να αντιμετωπίσει την ταχέως αναπτυσσόμενη ναυτική δύναμη της αντίπαλης Τουρκίας.
"Υπενθυμίζουμε ότι η Lockheed Martin έχει αρχίσει να αναβαθμίζει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού στόλου των F-16 στο πρότυπο F-16V (Block 70/72) που αποτελεί το πιο προηγμένο μαχητικό στην Ευρώπη. Αυτό το πρόγραμμα αναβάθμισης έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου 2027. Επίσης θα αναβαθμιστούν και τα γαλλικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 Mk2s για να επεκταθεί η διάρκεια ζωής τους.
Κατά συνέπεια, η ελληνική πολεμική αεροπορία γίνεται σταθερά μια πιο σύγχρονη και ισχυρή αεροπορία.
Το μέλλον της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας από την άλλη πλευρά, φαίνεται πιο θλιβερό από ποτέ", τονίζει ο ειδικός Paul Iddon.
Η Άγκυρα τέθηκε σε αναστολή από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike ακυρώνοντας την παραγγελία για τουλάχιστον 100 από αυτά τα προηγμένα μαχητικά μετά την αγορά και την παράδοση των προηγμένων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων άμυνας S-400.
Επιπλέον, ο μεγάλος στόλος των F-16C / D της Τουρκίας, με τύπους Block 30/40/50, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αεροπορικής της δύναμης, μπορεί να υποφέρει σοβαρά από την έλλειψη εκτεταμένων αναβαθμίσεων μακροπρόθεσμα.
Ενώ η ελληνική πολεμική αεροπορία έχει μια καλή πιθανότητα να αποκτήσει ένα εξαιρετικά πλεονέκτημα έναντι της αντιπάλου τουρκικής του μέχρι τα τέλη αυτής της δεκαετίας, το ελληνικό πολεμικό έχει να αντιμετωπίσει το αναβαθμισμένο τουρκικό ναυτικό.
Ο ελληνικός στόλος αποτελείται σήμερα από τέσσερις φρεγάτες που σχεδιάστηκαν στη Γερμανία, τύπου MEKO 200 και παραδόθηκαν στη δεκαετία του 1990. Διαθέτει επίσης εννέα φρεγάτες κλάσης ΕΛΛΗ που κατασκευάστηκαν στην Ολλανδία, με δύο από τις οποίες στο παρελθόν είχαν υπηρετήσει στο Βασιλικό Ναυτικό της Ολλανδίας και παραδόθηκαν στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Εκτός αυτού, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό αποτελείται και από αρκετές πυραυλακάτους νέας κλάσης ενώ διαθέτει και 11 γερμανικής προέλευσης πετρελαιοκίνητα υποβρύχια.
"Ενώ αυτός είναι ένας τρομερός στόλος για μια τόσο μικρή χώρα, σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στην απειλή που συνιστά ο τουρκικός στόλος, ο οποίος αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο", δηλώνει ο ίδιος.ειδικός.
Η Φρεγάτα " Κωνσταντινούπολη" είναι το τελευταίο σκάφος της κλάσης MILGEM της Τουρκίας και μαζί με τις τέσσερις κορβέτες κατηγορίας Ada δημιουργούν την νέα γενιά του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Η Τουρκία διαθέτει επίσης πολλά γερμανικά πετρελαιοκίνητα υποβρύχια, πολλά από τα οποία κατασκευάζονται σε τοπικά ναυπηγεία με σχετική άδεια. Η Τουρκία κατασκευάζει επί του παρόντος έξι νέα υποβρύχια εναέριας πρόωσης τύπου Type -214 και στοχεύει να προσθέτει ένα κάθε χρόνο στο Ναυτικό της μεταξύ της περιόδου 2022 και 2027.
Η νέα ναυαρχίδα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το TCG Anadolu, είναι ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο που βασίζεται στο σχεδιασμό του Ισπανικού Juan Carlos I με στοιχεία τουρκικής ανάπτυξης.
Επιπλέον, η Τουρκία έχει οκτώ πρώην φρεγάτες κατηγορίας Navy Oliver Hazard Perry, γνωστές στο τουρκικό ναυτικό ως φρεγάτες καθοδηγούμενων πυραύλων κατηγορίας Gabya και τέσσερις φρεγάτες κατηγορίας Barbaros, μαζί με φρεγάτες MEKO 200.
Η Ελλάδα θέλει να αγοράσει τουλάχιστον τέσσερις νέες φρεγάτες για να αρχίσει να ενισχύει τη ναυτική της δύναμη. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα τον Ιανουάριο, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας Rafale, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλωράνς Παρλί ανακοίνωσε ότι «η Γαλλία θα προσφέρει σύντομα στην Ελλάδα νέες προτάσεις για την ανανέωση του στόλου των φρεγατών της».
Τον περασμένο Οκτώβριο, κύκλοι επέμειναν ότι η Ελλάδα θα αγοράσει τέσσερις αμερικανικές φρεγάτες, τρεις από τις οποίες είπε ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στα ναυπηγεία Onex στο ελληνικό νησί της Σύρου.
"Ό, τι και αν τελικά επιλέξει να κάνει η Αθήνα, έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι το πολεμικό ναυτικό της απαιτεί σημαντικές προμήθειες και αναβαθμίσεις για να συμβαδίσει με τον μεγαλύτερο και ολοένα και πιο εξελιγμένο αντίπαλό του για να αποφευχθεί η μεταβολή της ισορροπίας της ναυτικής δύναμης προς όφελος της Άγκυρας",τόνισε ο Paul Iddon.
Η Ελλάδα με την αγορά των νέων Φρεγατών, οι οποίες θα έχουν ισχυρότερα και πιο εξελιγμένα συστήματα και πυραύλους, μπορεί να καταστεί σε λίγα χρόνια μια ηγέτιδα δύναμη στην Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Όσον αφορά για την Τουρκία και μια πιθανή αναμέτρηση αυτό δεν φοβίζει και σήμερα το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, το οποίο προκαλεί δέος στην Άγκυρα με την αποτελεσματικότητα του.
Άλλωστε για την χώρα μας ιστορικά ποτέ δεν μετρούσε η αριθμητική δύναμη (αυτό αποδείχθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους) αλλά η ναυτοσύνη και η επαγγελματική κατάρτιση με τα οποία νικούσε πάντα ο ελληνικός στόλος.