Η ανακάλυψη των τεράστιων πόρων φυσικού αερίου στην Α. Μεσόγειο και η τυποποίηση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής θα αλλάξουν το γεωπολιτικό τοπίο σε λίγα χρόνια αναφέρουν ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.
"Ο οργανισμός EastMed Gas Forum με έδρα το Κάιρο είναι ένα παράδειγμα περιφερειακής εταιρικής σχέσης με πολλούς ενδιαφερόμενους, όπου οι αραβικές χώρες, μαζί με το Ισραήλ και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος, συζητούν ενεργειακά θέματα. Ως εκ τούτου, πρέπει να περιμένουμε μια σοβαρή επέκταση και της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών παραγωγής και κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Μεσόγειο", αναφέρουν οι Ρώσοι.
Σε μια δεκαετία, η Ανατολική Μεσόγειος μετατράπηκε από μια «ήσυχη θάλασσα» σε μια από τις πιο υποσχόμενες περιοχές της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η λεκάνη του Levant περιέχει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν ήδη επιφέρει την οικονομική συνεργασία μεταξύ πολιτικών αντιπάλων σε αυτήν την ευμετάβλητη περιοχή.
Η «άνθηση» της Ανατολικής Μεσογείου καθορίζεται όχι μόνο από το μέγεθος των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων, αλλά και εν μέρει από την υπάρχουσα υποδομή και την εγγύτητα με τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγικών αγορών.
Το Ισραήλ ήταν μια χώρα με περιορισμένους πόρους που δεν είχε πρόσβαση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Κατά συνέπεια, οι υδρογονάνθρακες έπρεπε να εισαχθούν και να μεταφερθούν από μακριά. Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων Tamar και Leviathan άλλαξε μέσα σε μια νύχτα τα πάντα.
Δεν έχει ενισχυθεί μόνο η θέση του Ισραήλ σε σχέση με την ενεργειακή του ασφάλεια, αλλά έχει αλλάξει και το γεωπολιτικό τοπίο, λόγω της επέκτασης της συνεργασίας με την Αίγυπτο και την Ιορδανία και την Ελλάδα. Ειδικότερα, η συμφωνία εξαγωγής μεταξύ Τελ Αβίβ και Κάιρο προβλέπει μια οικονομική εταιρική σχέση για αρκετές δεκαετίες.
Σύμφωνα με την προηγούμενη σύμβαση, η Αιγυπτιακή εταιρεία Dolphinus Holdings θα εισαγάγει 85 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αξίας 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 15 χρόνια. Το φυσικό αέριο θα προέρχεται από τα ισραηλινά κοιτάσματα Leviathan και Tamar πεδία μέσω του αγωγού EMG.
Η αμερικανική Chevron πρόκειται να επενδύσει 235 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη υποδομής στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα, οι φορείς εκμετάλλευσης των πεδίων φυσικού αερίου θα μπορούν να εξάγουν επιπλέον 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Αίγυπτο ετησίως. Παρεμπιπτόντως, η αμερικανική εταιρεία πέρυσι αγόρασε ήδη την Noble Energy, η οποία ελέγχει το Leviathan, για 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι πρόσθετες εισαγωγές θα ενισχύσουν όμως και τη θέση της Αιγύπτου ως ενεργειακού κόμβου και θα ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή της ασφάλεια. Αν και η αραβική χώρα η Αίγυπτο κατέχει το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, το Zohr, ενώ ο αυξανόμενος πληθυσμός της απαιτεί όλο και περισσότερο φυσικό αέριο για να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη.
Η εταιρική σχέση Ισραήλ-Αιγύπτου θα αναμορφώσει την αγορά φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.
Τα δύο αιγυπτιακά εργοστάσια εξαγωγής φυσικού αερίου στο Idku και στη Damietta, βρίσκονται σε αδράνεια εδώ και χρόνια. Το φυσικό αέριο που προοριζόταν προηγουμένως για ξένες προμήθειες διοχετεύθηκε πλέον στην εγχώρια αγορά. Το Zohr και οι εισαγωγές από το Ισραήλ θα αλλάξουν την κατάσταση.
Αυτά τα τερματικά φυσικού αερίου έχουν συνολική χωρητικότητα 12,1 εκατομμύρια τόνους ετησίως, συνολικά 16,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η ιταλική εταιρεία Eni, η οποία εκμεταλλεύεται αιγυπτιακό φυσικό αέριο, έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τη Naturgy και την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του εργοστασίου Damietta το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η πρώτη ένδειξη της αυξημένης ισραηλινής-ελληνικής ενεργειακής συνεργασίας ήταν και η πρόσφατη αμυντική συμφωνία ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 20 χρόνια που αφορούσε αεροπορικό κέντρο στην Καλαμάτα.
Επιπλέον, η ανακάλυψη πεδίων φυσικού αερίου στα κυπριακά ύδατα έχει βελτιώσει την υπόθεση για την δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ελλάδα και την ΕΕ.
Το Τελ Αβίβ και το Κάιρο συμφώνησαν επίσης για μια επένδυση για τον EastMed, η οποία θα ολοκληρωθεί έως το 2025.
Όλες αυτές οι ενεργειακές συμφωνίες και συμμαχίες θα μετατραπούν σε αμυντικές συμμαχίες κατά όλων όσων επιβουλευθούν τα σχέδια αυτά ή τα απειλήσουν με κάθε τρόπο, και αυτό αφορά την Τουρκία και μόνο αυτήν.