Russia
Updated at:

Ενόχληση Ρώσων Αξιωματούχων για τα σχέδια Ερντογάν

Λίαν ενοχλημένοι είναι πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι στην Μόσχα με τα παντουρανικά σχέδια της Άγκυρας, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους κινείται εδώ και λίγο διάστημα στην λογική της ένωσης όλων των Τούρκων της περιοχής στοχεύοντας πλέον και σε...ρωσική επικράτεια.    

Μετά τον δεύτερο πόλεμο του Ναγκόρνο/Καραμπαχ, Ρώσοι σύμβουλοι υποστήριξαν ότι η Άγκυρα επιδιώκει τώρα να δημιουργήσει μια ένωση Τουρκικών χωρών υπό την αιγίδα της. 

https://www.youtube.com/watch?v=kCqgPprfukY

“Όμως στην πραγματικότητα”, δηλώνει ο Ντμίτρι Ροντιόνοφ ( ειδικός σύμβουλος ρωσικού ινστιτούτου), “η Τουρκία έχει έναν ριζοσπαστικό στόχο που αφορά την δημιουργία μιας ένωσης τουρκόφωνων εθνών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται τώρα σε άλλα κράτη ακόμα και μέσα στο ρωσικό κράτος.

Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να υπονομεύει την Ρωσία μειώνοντας την επιρροή της στις πέντε τουρκόφωνες χώρες του μετα-σοβιετικού χώρου (Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν), ενώ επιδιώκει να αναλάβει  τον έλεγχο και στις περιοχές εντός των σημερινών συνόρων της Ρωσίας. Είναι κατανοητό ότι κανείς δεν θα το πει αυτό δυνατά», τονίζει ο Ροντιόνοφ.

CONTINUE READING

Ουσιαστικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει να παρεμβαίνει ειδικά με το ποίημα που απήγγειλε στο Μπακού, με το οποίο υπέδειξε ότι μια ολόκληρη ιρανική επαρχία ανήκει στους Αζέρους.

Ο Ρώσος ειδικός τονίζει ότι «ο Ερντογάν «δεν έχει δηλώσει ποτέ δημοσίως και άμεσα ότι το Ιράν πρέπει να εγκαταλείψει το Νότιο Αζερμπαϊτζάν», όπως και δεν έχει κάνει ποτέ δηλώσεις προς την Κίνα να πράξει το ίδιο στο Ανατολικό Τουρκεστάν. 

https://www.youtube.com/watch?v=sYmB1CkLUZo&t=2s

Ωστόσο, το ενδιαφέρον του για τους τουρκόφωνους λαούς που δεν έχουν πλέον τη δική τους κρατική υπόσταση, υποδηλώνει ότι σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο και συνεπώς ισχύει το ίδιο με τις προθέσεις του στον Καύκασο”. 

Οι ρωσικές αρχές έχουν επικεντρωθεί στις προσπάθειες της Τουρκίας να επεκτείνει τις σχέσεις με τις τουρκόφωνες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρεί ως τον σημαντικότερο εξωτερικό της "χώρο", ενώ είναι σαφές ότι η Άγκυρα δεν έχει επιτύχει όλους τους στόχους της ούτε στο Αζερμπαϊτζάν αλλά ούτε και στην Κριμαία. 

CONTINUE READING

Οι τουρκικές αρχές θέλουν να έχουν αεροπορικές βάσεις στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά το Μπακού απέρριψε αυτήν την ιδέα, ενώ επιδιώκει να ενισχύσουν την επιρροή τους μεταξύ των Τάταρων της Κριμαίας, ωστόσο, τόσο η ρωσική παρουσία όσο και οι ουκρανικές ανησυχίες έχουν περιορίσει πολύ  αυτή τη δυνατότητα.

“Η Μόσχα αντέδρασε ενάντια σε αυτές τις τουρκικές προσπάθειες”, λέει ο Ροντιόνοφ. “αλλά μέχρι τώρα, έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή στα σχέδια της Άγκυρας να επεκτείνει την δράση της στον Βόρειο Καύκασο μέχρι τον Βόλγα ποταμό.

Οι ρωσικές αρχές πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η αλιεία σε αυτά τα ύδατα δεν είναι κάτι που θα ανεχθεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα”, συνεχίζει ο Ροντίνοφ, “επειδή για τους τουρκόφωνους λαούς της  Ρωσίας, η Άγκυρα δεν χρησιμοποιεί τα φυλετικά τους ονόματα όπως Κουμίκ, Karachays και  Μπαλκάροι, αλλά την ισλαμική τους ταυτότητα και αυτό είναι τρομερά επικίνδυνο”.

“Η ιδέα του «Μεγάλου Τουράν», όπως είναι γνωστή αυτό το τουρκικό σχέδιο”, δηλώνει ο ειδικός της Μόσχας, “ίσως δεν είναι άμεση. Δεν θα υπήρχε δε καθόλου αν δεν είχε διαλυθεί η ΕΣΣΔ και δεν είχε αποδυναμωθεί η Ρωσίας πριν 20 χρόνια».

Πολλοί Ρώσοι ειδικοί θεωρούν το όλο σχέδιο αν φαίνεται σαν κάτι «ουτοπικό», «αύριο όμως μπορεί η κατάσταση να αλλάξει».  Για αυτό όμως και όλοι τους απαιτούν μέτρα από την Μόσχα για να υπερασπιστεί τη θέση της και να διασφαλίσει ότι η Άγκυρα γνωρίζει καλά ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν θα επιτρέπεται να τις διασχίσει.

https://www.youtube.com/watch?v=wo5JWhNw6Js&t=12s

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR