Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Swansea της Ουαλίας έχουν αναπτύξει ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός «έξυπνου εμπλάστρου» («Smart Patch») που θα διαχειριζόταν το εμβόλιο COVID-19, ενώ θα παρακολουθούσε επίσης την αποτελεσματικότητά του (και ο Θεός ξέρει τι άλλο!!!).
Σε μια δημοσίευση της Unilad, η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει ένα πρωτότυπο έως τα τέλη Μαρτίου με την ελπίδα ότι θα περάσει εγκαίρως τις κλινικές δοκιμές για να χρησιμοποιηθεί πριν ολοκληρωθεί η παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το τρόπον τινά έμπλαστρο θα χρησιμοποιήσει μικροβελόνες για να χορηγήσει και το εμβόλιο κορονοϊού και θα παρακολουθήσει την αποτελεσματικότητά του για τον ασθενή παρακολουθώντας την ανοσολογική απόκριση του σώματος. Οι επιστήμονες στο ερευνητικό κέντρο IMPACT του Swansea ελπίζουν να πραγματοποιήσουν κλινικές μελέτες σε ανθρώπους σε συνεργασία με το Imperial College London με σκοπό να καταστήσουν τη συσκευή διαθέσιμη στο εμπόριο εντός τριών ετών.
Δείτε πώς λειτουργεί το "patch" (μοιάζει περισσότερο με μικροτσίπ):
Χρησιμοποιώντας μικροανθρακικό πολυκαρβονικό ή σιλικόνη, το "έξυπνο έμπλαστρο" μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα για τη χορήγηση εμβολίου. Μπορεί να κρατηθεί στη θέση του με ιμάντα ή ταινία για έως και 24 ώρες, κατά τη διάρκεια του οποίου μετρά ταυτόχρονα τη φλεγμονώδη απόκριση ενός ασθενούς στον εμβολιασμό παρακολουθώντας βιοδείκτες στο δέρμα.
Μόλις χορηγηθεί το εμβόλιο, η συσκευή σαρώνεται για να παράγει μια ανάγνωση δεδομένων που μπορεί να παρέχει μια κατανόηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την απόκριση του οργανισμού σε αυτό.
Το έργο έλαβε χρηματοδότηση από την ουαλική κυβέρνηση. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι ακόμη και μετά την πάροδο του COVID, αυτή η τεχνική μικροτσίπ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων ασθενειών - ή ίσως ακόμη και μια μέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στον προγραμματισμό των ανθρώπων να είναι άνοσοι.