Η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει τη στρατιωτική της υπεροχή έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος και στον εναέριο χώρο, καθώς η Αθήνα έχει συνάψει μια σειρά συμφωνιών για την ενίσχυση της αεροπορικής της δύναμης και του ναυτικού εν μέσω των εντάσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, παραδέχεται τουρκική ιστοσελίδα.
Μέσα σε δύο χρόνια, η Ελλάδα αναμένεται να κυριαρχεί στο Αιγαίο.
Τον Σεπτέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε προϋπολογισμό προμηθειών για τις ένοπλες δυνάμεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021, αντιπροσωπεύοντας πενταπλάσια αύξηση σε σύγκριση με εκείνον του 2020.
Αγορά αεροσκαφών Rafale
Η Αθήνα ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία με κόστος 2,3 δισ. Ευρώ.
Η συμφωνία προβλέπει την πώληση 18 αεριωθούμενων αεροσκαφών Dassault μαζί με πυραύλους αέρος-αέρος υψηλής τεχνολογίας, με μια διαδικασία παράδοσης προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών.
Από τα 18 αεροσκάφη, τα 12 θα είναι μεταχειρισμένα Rafales από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις και έξι θα είναι νέα αεροσκάφη που θα παραδοθούν από τον Dassault.
Ο Στέλιος Πέτσας, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αγορά του αεροσκάφους Rafale θα «αλλάξει τα πράγματα στον αέρα», χωρίς να αναφέρεται ρητά στην Τουρκία.
Αγορά F-35
Ένα άλλο σημαντικό βήμα που έκανε η Ελλάδα για να αλλάξει την ισορροπία στον αέρα ήταν η επίσημη προσφορά της στις ΗΠΑ το Νοέμβριο για την αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Στα τέλη του 2017, η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση της Τουρκίας από ένα διεθνές πρόγραμμα για την από κοινού κατασκευή των μαχηττικών της νέας γενιάς F-35.
Η Τουρκία επρόκειτο να αγοράσει 100 F-35 στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η αμερικανική κυβέρνηση σταμάτησε την παράδοση οκτώ F-35 για τα οποία η Τουρκία είχε ήδη πληρώσει 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Αθήνα κατάλαβε τη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για τα F-35 και ζήτησε τον Νοέμβριο να παραγγείλει 24 F-35 από τις ΗΠΑ.
Ο Geoffrey R. Pyatt, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, έκανε δήλωση στις 30 Νοεμβρίου , με την οποία έλεγε ότι οι ΗΠΑ «καλωσόρισαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει το F-35 για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία».
Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά στην Ελλάδα.
Η Τουρκία ενδέχεται να αποτύχει να εκσυγχρονίσει τα F-16 της
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σχετικά με τη συμφωνία S-400 βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), που περιλαμβάνει απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και περιορισμούς στη στρατιωτική συνεργασία.
Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν τον εκσυγχρονισμό των αεροσκάφων F-16 της τουρκικής αεροπορίας, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της.
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την ενσωμάτωση της παραλλαγής Block50 / 52 στα 114 F-16Cs της, ενώ το 158 F-16C στο απόθεμα της Τουρκίας έχει εκσυγχρονιστεί μόνο στο επίπεδο Block 30/32.
Οι κυρώσεις της CAATSA καθιστούν αδύνατο για την Τουρκία να εκσυγχρονίσει τον στόλο F-16 στο εγγύς μέλλον.
Υπήρξαν φήμες ότι η Τουρκία έχει καταβάλει μυστικές διπλωματικές προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό τους από το Ισραήλ.
Νέες ενισχύσεις για το ελληνικό ναυτικό
Η αντιπαλότητα των δύο χωρών δεν περιορίζεται στις συγκρούσεις για το Αιγαίο, αλλά επεκτείνεται σχετικά με την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών.
Στις 12 Αυγούστου, η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis και η ελληνική φρεγάτα Λήμνος συγκρούστηκαν, προκαλώντας ζημιές και στα δύο πολεμικά πλοία.
Στην προσπάθειά της να ενισχύσει την άμυνα της, η Ελλάδα κινήθηκε επίσης για να ενισχύσει τις ναυτικές δυνάμεις της και ανακοίνωσε διαγωνισμό για τέσσερις νέες φρεγάτες.
Επιπλέον, σκοπεύει να εκσυγχρονίσει τέσσερις από τις υπάρχουσες φρεγάτες της και να αποκτήσει τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα, καθώς και πυραύλους και τορπίλες αέρος-αέρος.
Τα σχέδια αποτελούν μέρος ενός δεκαετούς σχεδίου για τη βελτίωση του ναυτικού.
«Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ένα πολύ ανταγωνιστικό προϊόν για να προσφέρουν με τις φρεγάτες μας, και τη μοναδική αμερικανική πρόταση για συμπαραγωγή τριών από αυτές τις φρεγάτες εδώ στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρέσβης Pyatt σε διαδικτυακή συνέντευξη τον Οκτώβριο.
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της στον ελληνικό διαγωνισμό, οι ΗΠΑ προσφέρουν να κατασκευάσουν από κοινού τρεις φρεγάτες στο νησί της Σύρου, όπου η αμερικανική εταιρεία Onex λειτουργεί ναυπηγεία.
Οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας είχαν επίσης πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γεγονός που εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση.
Στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Μετά τη ρήξη μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας ήταν η δημιουργία μιας ναυτικής και αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ κοντά στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης, η οποία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα της χώρας με την Τουρκία.
Η βάση εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο με μια επίσημη τελετή κατά την οποία προσγειώθηκαν ελικόπτερα και στρατιωτικός εξοπλισμός Sikorsky που ανήκε στο 101ο Airborne Division των ΗΠΑ.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι οι Έλληνες πιλότοι ελικοπτέρων θα εκπαιδεύονταν από στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ.
Ένα άλλο σημαντικό σχέδιο για τον ελληνικό στρατό είναι η πρόσληψη περίπου 15.000 επαγγελματιών στρατιωτών πλήρους απασχόλησης τα επόμενα πέντε χρόνια.
Τρέχουσα ισορροπία ισχύος στον αέρα
Η τρέχουσα ισορροπία της Πολεμικής Αεροπορίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει ως εξής:
- Η Τουρκία διαθέτει 207 μαχητικά αεροσκάφη: 49 F-4Es και 158 F-16C.
- Η Ελλάδα διαθέτει 189 μαχητικά αεροσκάφη: 34 F-4Es, 114 F-16Cs, 16 Mirage 2000EGs και 25 Mirage 2000-5 / Mk IIs.