Οι ενεργειακοί κολοσσοί των ΗΠΑ καθορίζουν πλέον όλες τις εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο, σε ότι αφορά την Τουρκία και ειδικά τα σχέδια για το αγωγό Eastmed, μαζί με τα καλώδια ηλεκτροδότησης Ισραήλ-Αιγύπτου δια μέσου Ελλάδος προς την ΕΕ.
Η χώρα μας όπως είναι απολύτως κατανοητό, καθίσταται σε ενεργειακό υπερκόμβο, πάνω στον οποίο θα υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις που θα διαφυλάττουν αυτά τα σχέδια που θα αφορούν ολόκληρη την Α.Μεσόγειο.
Ως γνωστόν, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, έχουν υπογράψει μια τρομερά σημαντική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed, ο οποίος σχεδιάζονταν εδώ και αρκετά χρόνια.
Η είδηση είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση, υποστηρίζει ολόθερμα την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, όπως δήλωσε χθες και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Νταν Μπρουιλέτ.
Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ επιδιώκουν να λάβουν την τελική μορφή της συμφωνίας έως το 2022 για να ολοκληρώσουν το σχέδιο των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025, με σκοπό να βοηθήσουν την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους από την Ρωσία, αναφέρουν ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές.
"Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, την Ελλάδα και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να διασφαλίσουμε ότι θα αναπτυχθεί η υποδομή", δήλωσε ο Brouillette σε δημοσιογράφους.
"Εξακολουθεί να υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον τόσο από την αμερικανική βιομηχανία όσο και από τις κυβερνήσεις της περιοχής για να δούμε ότι το έργο να αναπτύσσεται όσο πιο γρήγορα μπορεί να γίνει”, τόνισε ο ίδιος.
Η Ελλάδα στοχεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών φυσικού αερίου, με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν την ολοκληρωτική εκδίωξη της Ρωσίας, βάσει ενός μακρόχρονου σχεδίου της Ουάσινγκτον.
Ο EastMed αποτελεί επίσης ως γνωστό, νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών, και αφορά την εταιρική σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Eίναι ένας νόμος που προστατεύει ουσιαστικά τη μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη.
Με την ενσωμάτωση της EastMed Act στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο αγωγός EastMed θεωρείται πλέον και με την αμερικανική έγκριση ως μεγάλης ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Δύσης.
Είναι επίσης πιστοποιημένο ότι έχουν διεξαχθεί συνομιλίες, και συνεχίζουν να διεξάγονται πολυμερείς συζητήσεις για θέματα άμυνας, ανταλλαγής πληροφοριών, διεξαγωγής ασκήσεων, με όλες αυτές τις κινήσεις να οδηγούν στην δημιουργία ενός άξονα ασφαλείας λόγω ακριβώς του αγωγού αυτού.
Απτές ιδέες για την μορφή της αμυντικής δομής που θα περιφρουρεί τον αγωγό East Med, δεν έχουν αναφερθεί, αλλά είναι σίγουρο ότι θα υλοποιηθούν, αφού ένα τέτοιο έργο θα περιφρουρείται από ειδική αεροναυτική δύναμη 24 ώρες το 24ωρο.
Σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εφόσον αποφασίσθηκε η δημιουργία υπεράκτιων επιχειρήσεων ενεργειακής ασφάλειας, αυξήθηκε κατακόρυφα και η ανησυχία για αυτές τρομοκρατικές απειλές, καθώς η Τουρκία σχεδιάζει επί χάρτου τα δικά της συμφέροντα τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά από κανέναν.
Το έχουν άλλωστε δηλώσει και έγκριτοι αμυντικοί αναλυτές, ότι από όπου θα διέρχεται αγωγός φυσικού αερίου, θα δημιουργείται αυτόματα και μια στρατιωτική συμμαχία, αλλά και ισχυρότατοι δεσμοί σε όλους τους τομείς μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στον αγωγό αυτόν.
Την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές φυσικού αερίου των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια καθώς έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου ενός αγωγού 878 χιλιομέτρων (545 μιλίων).
Η Ελλάδα επιδιώκει επίσης να κατασκευάσει μια μεγάλη μονάδα υγροποιημένου αερίου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει φυσικό αέριο τον TAP και έναν άλλο αγωγό υπό κατασκευή με τη Βουλγαρία.
Έτσι όλα θα αλλάξουν αποφασιστικά, μετά την δεδηλωμένη στάση της Άγκυρας να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο και μέσω του σχεδίου “Γαλάζια πατρίδα”, οδηγώντας Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, και ΗΠΑ, στην δημιουργία ισχυρού αμυντικού άξονα, αλλά και κοινής στρατιωτικής δύναμης ενόψει των ενεργειακών τους σχεδίων.
Η εντολή των ΗΠΑ σε πρεσβευτές
Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ την ίδια ακριβώς στιγμή με εντολή του ΥΠΕΞ, πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση πολλές χώρες να μην αγοράζουν αμυντικά προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις μέσω του νόμου CAATSA στην Τουρκία, για αυτό και κινητοποίησαν τους πρεσβευτές τους, ώστε αυτοί να πιέσουν μέσω της διπλωματίας σε πολλές χώρες, να μην υπογράφουν συμβάσεις με την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που σημάνει τον θάνατο της υπό ανάπτυξη τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, και των ονείρων της Άγκυρας να προμηθεύει με όπλα πολλές χώρες με στόχο να τις ελέγχει στην συνέχεια.