Το γνωστό αμερικανικό περιοδικό foreignpolicy.com, τοποθετεί τα πράγματα με την Άγκυρα σε σωστή διάσταση υπό τον νέο πλέον πρόεδρο των ΗΠΑ Τ.Μπάιντεν, αναφέροντας ότι οι σχέσεις με την Τουρκία δεν θα είναι μεσοβέζικες, κυρίως λόγω της νεο-οθωμανικής ατζέντας των Τούρκων που απειλούν άμεσα Ελλάδα και Κύπρο και άλλες χώρες παντού.
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Nick Danforth αναφέρει ότι υπάρχει μια μεγάλη πλέον αλήθεια για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
"Αυτή η αλήθεια αφορά την πολύ δύσκολη πλέον πραγματική προσέγγιση των δύο χωρών. Η πιο ανησυχητική πραγματικότητα είναι ότι η τουρκική ισλαμική ιδεολογία, τα παράπονα πολλών χωρών και η εγχώρια πολιτική της Άγκυρας, έχουν διαμορφώσει ένα de facto νέο τουρκικό δόγμα ασφαλείας, το οποίο, με συνεκτικό και ακριβή τρόπο, προσδιορίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια μεγάλη απειλή που πρέπει να ξεπεραστεί με επιθετικά αντίμετρα”, τονίζει ο ίδιος.
Επιθετικά αντίμετρα για την Άγκυρα θα είναι η ακόμη πιο βαθιά σχέση με την Κίνα πρωτίστως αλλά και την Ρωσία, για την απόκτηση πυρηνικών όπλων για παράδειγμα, διότι μόνο αυτού του είδους τα όπλα θα προσδώσουν θέση μεγάλης περιφερειακής δύναμης στην Τουρκία του Ερντογάν.
Τούρκοι κυβερνητικοί ειδικοί είναι πρόθυμοι να αναδείξουν το δόγμα τους πίσω από τη νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Οι ίδιοι πιστεύουν ότι οι δυτικές δυνάμεις ανησυχούν για τη νέα ανεξάρτητη πορεία της Τουρκίας και ως εκ τούτου για αυτούς, οι δυτικές υπηρεσίες εργάζονται σε πολλά μέτωπα για να διακόψουν την άνοδο της χώρας.
Επίσης πιστεύουν ότι, επειδή η ισχύ των ΗΠΑ και της Δύσης μειώνεται και ο κόσμος γίνεται πολυπολικός, η χώρα τους μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη κατά το δοκούν, μαζί με την άσκηση επιλεκτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, για να “ξαναγράψουν οι Τούρκοι τους κανόνες του παιχνιδιού υπέρ τους”.
Αυτή η προσέγγιση είναι δημοφιλής στα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του Ερντογάν, ταιριάζει με τις ιδεολογικές καταβολές του Τούρκου προέδρου και έχει λάβει αρκετή εξωτερική επικύρωση που θα είναι δύσκολο να δυσφημιστεί.
Για την Ουάσινγκτον, η άσκηση αυτής της νέας εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας όμως, σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποδεχθούν ότι κανένας συνδυασμός απειλών ή κινήτρων δεν θα αποκαταστήσει μια σχέση συνεργασίας με την Τουρκία ούτε σύντομα ούτε φυσικά στο μέλλον.
Αντίθετα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θεωρούν ότι μακροπρόθεσμα, η Δύση θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις από την τουρκική εξωτερική πολιτική.
Για αυτό, τα κέντρα εξουσίας στην Ουάσιγκτον, φέρονται να έχουν ήδη αποφασίσει για μια διαρκή πίεση στην τουρκική πλευρά με κυρώσεις και άλλα "εργαλεία", για να δείξουν στην Άγκυρα ότι ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ θα έχει σοβαρές συνέπειες.
Επίσης, δεδομένης της μεγάλης απογοήτευσης της Ουάσινγκτον με τον Ερντογάν, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι που αναμένουν να αναλάβουν πόστα στην κυβέρνηση Μπάιντεν, έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πραγματική συνεργασία με την Τουρκία θα είναι δυνατή μόνο όταν ο Ερντογάν εκτοπιστεί από την ηγεσία της χώρας.
Μάλιστα οι Αμερικανοί προκρίνουν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της σημερινής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, τους Κεμαλιστές, οι οποίοι θα ήταν λιγότερο ανταγωνιστικοί έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ.
Ορισμένοι Αμερικανοί αναλυτές έχουν επισημάνει τα πολύ μεγάλα πολιτικά οφέλη που αντλεί ο Ερντογάν από την αντι-δυτική του στάση, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται σε εκλογική συμμαχία με το υπερ-εθνικιστικό κόμμα της Τουρκίας.
Άλλοι έχουν τονίσει το ρόλο της ισλαμιστικής ιδεολογίας και των φιλοδοξιών του Ερντογάν για ηγεσία στον μουσουλμανικό κόσμο.
Όλοι τους όμως πλέον συμφωνούν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να πάει παραπέρα με τον Ερντογάν στην εξουσία και την Τουρκία να δρα ανεξάρτητα από την δύση.
Βέβαια για να μην ξεγελιόμαστε, είτε Ερντογανικοί, είτε Κεμαλιστές, για την Ελλάδα δεν αλλάζει κάτι!