Greek-Turkish Relations
Updated at:

Κείμενα Συνόδου Κορυφής: "Παράνομες" μόνο στα... ελληνικά οι ενέργειες της Άγκυρας

Όπως φαίνεται τα κείμενα της Συνόδου Κορυφής, κρύβουν... εκπλήξεις, καθώς εκτός από το ότι δεν μιλούσαν για κυρώσεις στην Άγκυρα, αφήνωντας μόνες ουσιαστικά Ελλάδα και Κύπρο, είχαν και ασάφιες που προβληματίζουν πολύ, μεταξύ των διατυπώσεων σε διαφορετικές γλώσσες. 

CONTINUE READING

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, δεν εκπλήρωσαν τη δέσμευση για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, αλλά προχώρησαν σε νέα αυστηρή προειδοποίηση και στη δρομολόγηση της κατάρτισης διευρυμένης λίστας μέτρων κατά της Τουρκίας.

Υπό την πίεση της Ελλάδας, της Κύπρου και των υπόλοιπων υποστηρικτικών προς τις θέσεις μας χωρών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύθηκε ότι στη Σύνοδο του Μαρτίου θα εξεταστούν περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα.

Εκεί που στα ελληνικά δηλαδή, οι ενέργειες της Τουρκίας στην αναφορά για τις τουρκικές γεωτρήσεις - «έρευνες» που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι "παράνομες", στο αγγλικό αλλά και γαλλικό κείμενο, παίρνει τον πιο ανάλαφρο χαρακτηρισμό, "μη εξουσιοδοτημένες".

Δείτε παρακάτω το απόσπασμα και στις τρεις γλώσσες:

 

Εάν, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τον όρο «μη εγκεκριμένες», τότε πρόκειται για πολύ μεγάλη υποχώρηση από τα λεκτικά σε προηγούμενες αποφάσεις της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι στο κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου 2020, γινόταν ξεκάθαρα λόγος για «παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Ελλαδας και της Κύπρου». Στο αγγλικό κείμενο «illegal activities vis-à-vis Greece and Cyprus» και στο γαλλικό «activités illégales».

 

https://youtu.be/jzXvsT2IgRw

Σύνοδος για Τουρκία-Παρασκήνιο

Η Γερμανία, που αποτελεί και τον βασικό διαμεσολαβητή στα ευρωτουρκικά, αντιστάθηκε σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των κυρώσεων προς την Τουρκία και είχε συμμάχους στο πλευρό της την Ισπανία και την Ιταλία, δύο χώρες με στενές οικονομικές σχέσεις με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννη Παλαιολόγου, Ρώμη και Μαδρίτη επιχειρηματολόγησαν ότι πρέπει να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στη διπλωματία, καθώς η Τουρκία είναι για την Ευρώπη μια πολύ σημαντική χώρα για να την αποξενώσει.

Την ίδια ώρα, σημαντικοί υποστηρικτές της Αθήνας, όπως είναι το Παρίσι δεν βγήκαν «μπροστά» στη σύνοδο να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις παρά την αυστηρή γλώσσα που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κατά της Άγκυρας.

Φαίνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πείστηκε από τα γερμανικά επιχειρήματα ότι η Ευρώπη πρέπει να περιμένει έως ότου αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Άγκυρα να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή συμπεριφορά.

CONTINUE READING

Επιπλέον το Παρίσι, παρότι είναι έντονα ενοχλημένο από τις κινήσεις Ερντογάν, ανησυχεί πως μια συγκρουσιακή στάση από την πλευρά της Ευρώπης θα οδηγούσε την Τουρκία να προσεγγίσει τη Ρωσία και την Κίνα.

Θεωρία που διακινείται αλλά μεταφέρεται με κάθε επιφύλαξη, αναφέρει ότι στις επαφές Μακρόν – Μέρκελ τις προηγούμενες ημέρες, ενδέχεται να υπήρξε συνεννόηση για ευθυγράμμιση της Γερμανίας με την πιο σκληρή γαλλική στάση στο ζήτημα του Brexit με αντάλλαγμα μια πιο ήπια προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα της Τουρκίας.

https://youtu.be/SS_ER_iplQw

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR