Greek-Turkish Relations
Updated at:

Kαι το ΝΑΤΟ υπέρ Τουρκίας: ''Σημαντικός σύμμαχος η Άγκυρα, όχι σε κυρώσεις!''

Για άλλη μία φορά είχαμε προκλητική στήριξη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. 

Την στιγμή που η ΕΕ δεν επιθυμεί κυρώσεις, το ΝΑΤΟ βάζει ''λάδι'' στην φωτιά, μέδω του ΓΓ Στολντεμπεργκ! 

Υπέρ της «θετικής προσέγγισης» έναντι της Τουρκίας τάχθηκε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη διάρκεια κοινών δηλώσεων του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δέχθηκε ερώτηση για τις πιθανές κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και το εάν πιστεύει ότι είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που έχει η ΕΕ με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

https://www.youtube.com/watch?v=7V6tA7rk0e0&t=873s

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι δύσκολη και οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους. (…) Το ΝΑΤΟ είναι ένα πεδίο στο οποίο μιλάμε ανοιχτά όταν υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες ανάμεσα σε συμμάχους, όπως βλέπουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αναζητούμε θετικές προσεγγίσεις, τρόπους να διαχειριστούμε τις διαφορές και εδώ στο ΝΑΤΟ έχουμε αναπτύξει έναν μηχανισμό απεμπλοκής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για να απομειώσουμε το ρίσκο, για παράδειγμα, ενός ατυχήματος μεταξύ δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όταν βλέπουμε μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

CONTINUE READING

Σε άλλο σημείο της δήλωσης του, τόνισε: «Την ίδια ώρα, εκτιμώ ότι οι σύμμαχοι αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, καθώς συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία. Και είχε ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση του ISIS και στην απελευθέρωση εδαφών που ήλεγχε ο ISIS στο Ιράκ και τη Συρία».

Πρόσθεσε δε ότι «η Τουρκία είναι επίσης ο σύμμαχος που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, περίπου 4 εκατομμύρια, και επίσης η Τουρκία είναι ο σύμμαχος που έχει υποστεί τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Άρα, υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν διαφωνίες και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καταλαβαίνουμε τη σημασία της Τουρκία ως μέλους του ΝΑΤΟ και ως μέρους της δυτικής οικογένειας». 

Με λίγα λόγια ο Στόλτεμπεργκ χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, βάζοντας στη γωνία το διεθνές Δίκαιο, αλλά και τις πολυδιαφημισμένες «αρχές» του ΝΑΤΟ.  

Όλα αυτά, την στιγμή, που σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις χώρες και πιο συγκεκριμένα η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία – έχουν προβάλει βέτο σε κάθε προσπάθεια κυρώσεων κατά της Τουρκίας! 

https://www.youtube.com/watch?v=vXPkRkqdgdkhttps://www.youtube.com/watch?v=-YKAd83i6T8&t=1s

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR