Τελεσίγραφο έστειλαν Μακρόν και Σίσι στον Ερντογάν, οι οποίοι πριν λίγο σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, μίλησαν για τον μέλλον της Μεσογείου.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή ότι η πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή είναι εχθρική.
"Συνεργαζόμαστε με την Αίγυπτο για τη σταθεροποίηση της Μεσογείου", πρόσθεσε ο Macron.
H Γαλλία θεωρεί εαυτόν ως τη «μεγάλη δύναμη» της Ευρώπης. Είναι η μόνη χώρα που διαθέτει μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις με δυνατότητα διεξαγωγής μείζονος σύγκρουσης εκτός συνόρων και πυρηνική αποτρεπτική δύναμη. Και οι σχέσεις της με την Τουρκία δεν έχουν υπάρξει σε χειρότερο επίπεδο.
Η Γαλλία δεν άφησε ποτέ ούτε την Αφρική ούτε τη Μεσόγειο. Μπορεί να μην είναι πια η αποικιακή δύναμη του παρελθόντος, όταν τόσο στο Μαχρέμπ όσο και στην υποσαχάρια Αφρική υπήρχαν μεγάλες γαλλικές αποικίες (ή στην περίπτωση τα Αλγερίας και προσαρτημένες περιοχές), όμως δεν έπαψε ποτέ να θεωρεί ότι έχει λόγο για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.
Με την κλιμάκωση της εμφύλιας σύγκρουση στη Λιβύη κλιμακώθηκε και η εμπλοκή της Γαλλίας και της Τουρκίας. Ειδικά η Άγκυρα θεώρησε ότι εδώ είχε την ευκαιρία αφενός να κατοχυρωθεί ως περιφερειακή δύναμη αφετέρου να προωθήσει τα σχέδιά της για τη «Γαλάζια Πατρίδα» βρίσκοντας την πρώτη χώρα της Μεσογείου που ήταν διατεθειμένη να υπογράψει μαζί της συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ. Η Γαλλία βρισκόταν πάντα αντίθετη στα σχέδια του Ερντογάν. Τα ελληνικά Rafale έκαναν την κατάσταση χειρότερη ενώ τα σχόλια του Μακρόν για το Ισλάμ ξεχείλισαν το ποτήρι και ανέδειξαν το πραγματικό πρόβλημα.
Mε λίγα λόγια, το Παρίσι, δεν πρόκεται να αφήσει την Τουρκία να κάνει πλέον ''παιχνίδι'' στην περιοχή.
Πρόκληση τουρκικών ΜΜΕ
Σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα κατηγορούν την Ελλάδα, πως «σαμποτάρει» με τις κινήσεις της, την προσπάθεια του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θ’ αποκλιμακώνει τη στρατιωτική ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η εφημερίδα Γκιουντέμ, με τίτλο: «Η Ελλάδα δεν παραβρίσκεται στις συναντήσεις του ΝΑΤΟ» αναφέρεται στο ιστορικό των συναντήσεων τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στο πλαίσιο της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, κατηγορώντας τη χώρα μας για «ναυάγιο» των συνομιλιών.
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 3/9/2020 για τον καθορισμό μέτρων για την αποφυγή στρατιωτικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό την προεδρία του αναπληρωτή Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακολούθησαν έξι ακόμη συναντήσεις, που είχαν αποτέλεσμα να καταλήξουν οι δύο χώρες, σε κοινό «Κείμενο Τεχνικών Κανονισμών» το οποίο καθορίζει το γενικό πλαίσιο.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως το κοινό κείμενο έγινε αποδεκτό στη 1.10.2020 και ακολούθησε μία ακόμη συνάντηση -στις 9/10.2020- για τον προσδιορισμό των τεχνικών λεπτομερειών, που όμως δεν ολοκληρώθηκε, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για αυτό.
Δηλώσεις Τσαβούσογλου
Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε φόρουμ που διοργανώθηκε στην Ιταλία για τον «Διάλογο στη Μεσόγειο», ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα πως αύξησε τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο «παραβιάζοντας»-όπως είπε, την υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Μάλιστα, κατηγόρησε και την Κύπρο, λέγοντας πως αγνοεί προκλητικά τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και της ίδιας της Τουρκίας στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed αφήνοντας εκτός την Τουρκία που διαθέτει -όπως υποστήριξε- τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.