Την δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων για την πορεία της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην χώρα ζήτησε η επιδημιολόγος, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθηνά Λινού, με συνέντευξή της στο “Κόκκινο”, ενώ κάλεσε σε παρέμβαση του εισαγγελέα για διερεύνηση του ζητήματος που προέκυψε, με την αμφισβήτηση των στοιχείων του ΕΟΔΥ.
Πρόκεται για ένα ζήτημα που σας ανέφερε χθες το Πενταπόσταγμα.
Η κ. Λινού έκανε λόγο για μη ενοποιημένα στοιχεία και όχι για “διπλά βιβλία” και τόνισε ότι τέτοιου είδους αποκαλύψεις δεν την εκπλήσσουν.
Ζήτησε ακόμα να υπάρξει και παρέμβαση των επιτροπών δεοντολογίας, ώστε να έχουν όλοι οι επιστήμονες πρόσβαση και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πάντως η Κυβέρνηση πρέπει να μας δώσει μία απάντηση, για το τι συμβαίνει ακριβώς και να μην ''κρύβεται''.
Nωρίτερα όπως ανέφερε το Πενταπόσταγμα, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τόσους μήνες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί ήταν οι πολίτες οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανακρίβειες στους αριθμούς των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ANT1 είπε: «Στα τεστ κορονοϊού προστέθηκε μία ανισότητα. Μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα. Το ίδιο συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή. Επίσης, υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά τα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία.
Σύψας για καταμέτρηση κρουσμάτων: Διαψεύδει τα περί δύο μητρώων
Στη συζήτηση περί δυο μητρώων καταγραφής των κρουσμάτων κορoνοϊού, αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την έκπληξή του για τα σχετικά δημοσιεύματα τονίζοντας ότι «λόγω της θέσης μου έχω πρόσβαση στο μητρώο covid κάθε μέρα. Δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα με τα στοιχεία τα οποία μας παρείχε αυτό το μητρώο. Και πραγματικά εξεπλάγην όταν διάβασα περί δύο μητρώων».
Όπως υπενθύμισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, «αυτό το μητρώο αυτό φτιάχτηκε με τη βοήθεια μελών της Επιτροπής και του ΕΟΔΥ. Το χρησιμοποιούμε από τον Μάρτιο, από το κρούσμα νο 1, κι εκεί όλοι οι ιατροί- ας πούμε εμείς οι ιατροί στο "Λαϊκό" που έχουμε τα κρούσματα, περνάμε όλα τα στοιχεία στο συγκεκριμένο μητρώο.
Το μητρώο αυτό μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες. Με τον ΕΟΔΥ συνεργαζόμαστε από το πρώτο κρούσμα χωρίς ποτέ κανένα πρόβλημα. Χωρίς ποτέ εμείς, ως Επιτροπή, να έχουμε αμφισβητήσει την ακρίβεια των στοιχείων που μας δίνει ο ΕΟΔΥ. Κάθε Πέμπτη, έρχεται άνθρωπος από τον ΕΟΔΥ στην Επιτροπή και κάνουμε μακρές συζητήσεις.
Εκεί έχουμε πολύ περισσότερα στοιχεία απ' όσα δημοσιεύονται, τα οποία, όμως, είναι ακριβώς καθαρά επιστημονικά στοιχεία προς ανάλυση, δεν είναι προς δημόσια χρήση. Οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ τους οποίους ξέρω, είναι εξαιρετικοί επιστήμονες, λαμπροί επιστήμονες, δηλαδή εμένα μου κάνουν φοβερή εντύπωση αυτοί οι άνθρωποι. Εγώ ως πανεπιστημιακός έχω πρόσβαση στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχω δημοσιεύσει στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου από στοιχεία του ΕΟΔΥ και οι άνθρωποι στα μεγαλύτερα περιοδικά δέχτηκαν τις δημοσιεύσεις και την ποιότητα των στοιχείων τα οποία τους δίνουμε».
Ο Νίκος Σύψας, σημείωσε «ότι αυτός ο θόρυβος που γίνεται δεν βοηθάει καθόλου, μα καθόλου την κοινή μας προσπάθεια που κάνουμε και σαν Επιτροπή και σαν ΕΟΔΥ. Πάντως εγώ σαν επιστήμονας δεν μπορώ να σας πω ότι έχω κάποιο πρόβλημα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε. Θα μπορούσαν να είναι καλύτερα; Βεβαίως. Τίποτα δεν είναι τέλειο, το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο να απαξιώνουμε την προσπάθεια του ΕΟΔΥ. Πραγματικά με στεναχώρησε λιγάκι αυτό».