Politics
Updated at:

Σχέδιο Μακρόν για ξαφνικό ''θάνατο'' της Άγκυρας

Η Γαλλία ηγείται μιας πρωτοβουλίας για κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία τον επόμενο μήνα, αλλά δεν έχει ακόμη κερδίσει υποστήριξη από κυβερνήσεις της ΕΕ πέρα ​​από την Ελλάδα και την Κύπρο, ανέφεραν αξιωματούχοι και διπλωμάτες.  


Το Παρίσι αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ηγετών της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου να υποχωρήσει σε μια διαμάχη σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται την Πέμπτη να ζητήσει κυρώσεις, καταδικάζοντας την επίσκεψη του Ερντογάν νωρίτερα αυτό το μήνα στην αποσχισμένη τουρκοκυπριακή βόρεια του νησιού της Κύπρου.

CONTINUE READING

"Η Τουρκία γνωρίζει τι πρέπει να κάνει", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian σε μια γαλλική κοινοβουλευτική ακρόαση αυτή την εβδομάδα. "Αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται από αυτούς."

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την ΕΕ για συζήτηση κυρώσεων, λέγοντας ότι μια τέτοια συζήτηση δεν ήταν χρήσιμη.

Δεν έχουν επιβληθεί λεπτομερείς κυρώσεις από τη Γαλλία, αλλά διπλωμάτες λένε ότι τυχόν μέτρα θα πλήξουν τομείς της οικονομίας της Τουρκίας με στόχο τον περιορισμό της τουρκικής εξερεύνησης υδρογονανθράκων, πιθανότατα στη ναυτιλία, στον τραπεζικό τομέα και στην ενέργεια. 


Η Γαλλία διαφωνεί επίσης με την Τουρκία για τη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Παρίσι κατηγόρησε την Άγκυρα ότι πυροδότησε την κρίση στον Καύκασο, μια κατηγορία που απορρίπτει η τουρκική πλευρά.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στραφεί προς τον αυταρχισμό, υπονομεύοντας τις προτεραιότητες της ΕΕ στη Συρία και τη Λιβύη.

Υποστήριξη για τυχόν κυρώσεις εναπόκειται στη Γερμανία, η οποία κατέχει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ. Το Βερολίνο έθεσε τις ελπίδες του στη διαμεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά εξοργίστηκε όταν η Άγκυρα, η οποία απέσυρε ένα πλοίο εξερεύνησης πριν συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ τον Οκτώβριο, άρχισε να εξερευνά ξανά για φυσικό αέριο στην Κύπρο τον περασμένο μήνα. 

CONTINUE READING


"Ο Ερντογάν το παράκανε με τους Γερμανούς", δήλωσε ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος στο Reuters "Εξοργίστηκε η Γερμανία όταν το νέο πλοίο επέστρεψε στην ανατολική Μεσόγειο αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής της 1ης Οκτωβρίου."

Μια νέα διαμάχη μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας σχετικά με την αναχαίτιση ενός τουρκικού πλοίου στη Μεσόγειο αυτή την εβδομάδα έχει επιδεινώσει το ήδη κακό κλίμα ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Κάβουσογλου δήλωσε ότι η επιβίβαση ήταν πράξη «πειρατείας» και κάλεσε απεσταλμένους της ΕΕ, της Γερμανίας και της Ιταλίας να διαμαρτυρηθούν, κάτι που το Βερολίνο είπε ότι ήταν παράλογο.

"Νομίζω ότι πλέον υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη ότι θα υπάρξουν κυρώσεις", δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. 

"Το ερώτημα αποτελεί ποιές θα είναι αυτές."

https://www.youtube.com/watch?v=2YbY-pEXUbk

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR