Έξι αραβικές χώρες συμμετέχουν στη στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία Seif al-Arab (Arab Sword) η οποία υλοποιείται 17-26 Νοεμβρίου 2020 στη στρατιωτική βάση του Mohamed Naguib της Αιγύπτου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το αιγυπτιακό υπουργείο άμυνας.
Οι έξι χώρες είναι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν και το Σουδάν.
Η στρατιωτική βάση του Mohamed Naguib βρίσκεται στη Marsa Matrouh στη βορειοδυτική Αίγυπτο με φόντο τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Α.Μεσόγειο και Λιβύη.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις με την παρουσία χωρών του Κόλπου έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν, αλλά η παρουσία των Σουδανών είναι πρωτόγνωρη ενώ οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Σουδάν έχουν βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Το Κάιρο τηρεί σε 'πολεμική έγερση" κατά κάποιον τρόπο, ισχυρές δυνάμεις της χώρας μέσω... ασκήσεων αναμένοντας εξελίξεις σε πολλά μέτωπα.
Ο Αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού Μοχάμεντ Φαρίντ παρακολούθησε την κύρια φάση της κοινής εκπαίδευσης «Nile Eagles 1» που διεξήχθη από τις αιγυπτιακές και σουδανικές αεροπορικές δυνάμεις στην αεροπορική βάση Marwa του Σουδάν την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικές δυνάμεις και από τις δύο χώρες συμμετέχουν στην άσκηση η οποία αποτελεί πραγματικά μια πρόβα τζενεράλε.
Οι κύριες φάσεις της ασκήσεως " αραβικό σπαθί" περιλαμβάνουν την εξουδετέρωση εχθρικής δυνάμεως με παράλληλη δράση χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων κάνοντας χρήση όλων των μέσων τους.
Στο τέλος της ασκήσεως θα έχουμε αξιολόγηση του βαθμού ετοιμότητας των πιλότων, αξιωματικών, τεχνικών ομάδων καθώς και των ομάδων των ειδικών δυνάμεων.
Επίσης έχουμε κοινές αποστολές κάτω από προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια, καθώς και ασκήσεις για κοινή δράση και συντονισμό μεταξύ ναυτικών, αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων κατά τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.
"Οι ασκήσεις «Ξίφος των Αράβων» αποσκοπούν στην ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ της Αιγύπτου και άλλων αραβικών χωρών για να αναπτύξουν τα θεμέλια της στρατιωτικής συνεργασίας και της κοινής δράσης μεταξύ των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων και των ομολόγων της στον αραβικό κόσμο", αναφέρει το Κάιρο.
Η ουσία όμως είναι αλλού με δεδομένο ότι σε λίγες ημέρες ξεκινά η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση “Μέδουσα”.
Το αιγυπτιακό καθεστώς μέσω εμπεριστατωμένων στρατιωτικών ασκήσεων, με αραβικές χώρες, το Σουδάν και την Ελλάδα, διατηρεί σε πολεμική ετοιμότητα επίλεκτα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αφού υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενες δράσεις Τζιχαντιστών. και Τούρκων στην Μεσόγειο το επόμενο διάστημα
Αιγυπτιακές δημοσιογραφικές πηγές αποκαλύπτουν ότι η ένταση και το γεωγραφικό εύρος των αιγυπτιακών στρατιωτικών ασκήσεων, αντικατοπτρίζουν επίσης την ανησυχία της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας αυτής, για μια ολοκληρωμένη αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων, η οποία ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια.
Η τουρκική προκλητική στάση σε Α. Μεσόγειο και Λιβύη, σε συνδυασμό με τις απειλές για υφαρπαγή ενεργειακών πεδίων αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην περιοχή και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Η Τουρκία παραπαίει στο εσωτερικό και θα θελήσει να εξάγει την κρίση αυτή στην Μεσόγειο, έχοντας ως κύριο σχέδιο γενικά την “υφαρπαγή”. Ο άξονας Αιγύπτου, Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΑΕ, μπορεί να βοηθήσει στην ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, και όλα κινούνται προ αυτήν την πορεία ειδικά μετά την αμυντική συμφωνία Ελλάδος-ΗΑΕ.