Ανατολική Μεσόγειος
Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ο νέος χάρτης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ανάσχεση στην Οθωμανική Τουρκία

Η διπλωματική εκστρατεία της χώρας μας παράλληλα με την αναζήτηση λειτουργικών οπλικών συστημάτων είναι το μοναδικό αντίδοτο στη νεο-Οθωμανικού τύπου προκλητικότητα.

CONTINUE READING

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αναλυτή Seth Frantzman, ειδικό αναλυτή ασφαλείας, και μέλος του κέντρου Μ. Ανατολής, έχει διαμορφωθεί ένας νέος χάρτης στον οποίο ξεδιπλώνεται η ελληνική εξωτερική πολιτική σε χώρες της Μέσης Ανατολής και φτάνει μέχρι την Ινδία.

Πρόκειται για ένα νέο σύστημα εταιρικών, οικονομικών, διπλωματικών και αμυντικών σχέσεων με χώρες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις σχετικά με την προκλητικά επικίνδυνη Τουρκία.

Τονίζουμε την ανακοίνωση υπογραφής ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας από τις δύο χώρες, με την οποία η χώρα μας  “κτύπησε” την Άγκυρα εκεί ακριβώς που πονάει, στον αραβικό κόσμο.

Έναν κόσμο που τρέφει φιλικότατα αισθήματα προς τους Έλληνες και την χώρα μας.

Είναι δε, ιδιαίτερα σημαντική στη δεδομένη συγκυρία με την ένταση που προκαλεί η Τουρκία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Το πλέγμα των ελληνικών σχέσεων με χώρες του αραβικού κόσμου μέχρι και την Ινδία, κινείται στον προνομιακό χώρο δράσης της αρχαίας και μεσαιωνικής ιστορίας μας.

Η Ινδία για παράδειγμα, επιζητά καλές σχέσεις με χώρα της ΕΕ, με την οποία δεν έχει στο παρελθόν κάποιο σημείο τριβής.

Όλος ο αραβικός κόσμος σήμερα που μιλάμε, βλέπει χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες, τεχνικούς κά, να εργάζονται σε αυτές τις χώρες χωρίς να ενοχλούν, αλλά αντίθετα να κοσμούν με την παρουσία τους και την στάση τους την χώρα μας.

Η ανάδυση τώρα, της θεωρίας της αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έχει παράλληλα προκαλέσει θυμό και οργή στους περισσότερους Άραβες, που γνωρίζουν πολύ καλά τι τράβηξαν οι πρόγονοι τους από τους Οθωμανούς.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο η “μικρή” σε μέγεθος Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει το πλέγμα των “φίλων της” μέχρι εκεί που έφτασε ο Μέγας Αλέξανδρος και ακόμη παραπέρα.

CONTINUE READING

Οι σχέσεις τώρα στη Μεσόγειο με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Αλγερία κά, μόνο καλό μπορούν να φέρουν στην χώρα μας σε οικονομικό και αμυντικό τομέα, ειδικά σε θέματα ασφαλείας σχετικά με ισλαμιστές τρομοκράτες.

Όλες οι ηγέτες των χωρών αυτών στην Μεσόγειο φοβούνται από την δράση της μουσουλμανικής αδελφότητας, η οποία επιζητά την ανατροπή τους και την τοποθέτηση φανατικών ακραίων ισλαμιστών.

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η άσκηση Μέδουσα με την Αίγυπτο, η οποία αποτελεί "αγκίδα στο μάτι" των Τούρκων. Με αρχή αυτήν την άσκηση μπορούμε να καλέσουμε και άλλες χώρες να συμμετάσχουν, όπως τη Σ.Αραβία, την Ιορδανία κά, αποστέλλοντας πολλαπλά "μηνύματα" στην Άγκυρα.

Είναι αλήθεια δεν θα μας σώσουν όλοι αυτοί σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, μπορούν όμως να μας βοηθήσουν με πολλούς τρόπους και αυτό είναι εφικτό.

Μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα μπορεί να βρει τρόπο να αλλάξει την μοίρα της, η οποία πάντα ήταν σε αυτές να κινείται σε αυτές  τις περιοχές από αρχαιοτάτων χρόνων.       
 


      

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR