Army
Updated at:

Κινήσεις-ματ: Για αποστολή Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι ετοιμάζεται η Ελλάδα

Σημαντικές αλλαγές φέρεται να έχουμε στις ΕΔ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ δείχνει αποφασισμένος και τα αλλάζει όλα προς το καλύτερο! 

Δεν ήταν τυπική ή τυχαία η αναφορά του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλο στην κατάσταση στο Σαχέλ και το Μάλι της Αφρικής, κατά την συμμετοχή του μέσω τηλεδιασκέψεως στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.

Στην σχετική ενημέρωση των υπουργών Αμύνης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αναλύθηκε η κατάσταση στην Λιβύη, όπως και στο Μάλι, όπου έχουν ανανεωθεί οι δραστηριότητες της ΕΕ μέσω των δύο αποστολών που έχει αναπτύξει εκεί, μία στρατιωτική (Εκπαιδευτική Αποστολή ΕΕ – EUTM) και μία πολιτική (Αποστολή Αναπτύξεως Ικανότητος ΕΕ – EUCAP) στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας & Άμυνας (CSDP) της ΕΕ. Ενημέρωση έγινε και για την Ικανότητα Στρατιωτικού Σχεδιασμού & Δράσεως (ΜPCC) που αποτελεί το Στρατηγείο της EUTM στο Μάλι, την Σομαλία και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ τόνισε την ύπαρξη κοινού συμφέροντος των κρατών – μελών για την επίτευξη σταθερότητας στο Σαχέλ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας τη σταδιακή επανέναρξη των δραστηριοτήτων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στο Μάλι ως αναπόσπαστο μέρος της περιφερειακής στρατηγικής της ΕΕ, αναφέρει το doureios.com

CONTINUE READING

Αυτό που προετοιμάζεται όμως από ελληνικής πλευράς, είναι η αποστολή στρατιωτικού τμήματος στο Μάλι, όχι για ένταξη στην EUTM αλλά για να προσκολληθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει αναπτύξει η Γαλλία στο Μάλι και πραγματοποιεί επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών τρομοκρατών. Η Ελλάδα διατηρεί σήμερα δύο αξιωματικούς στην EUTM, η οποία όμως έχει ως βασικό έργο την εκπαίδευση δυνάμεων του Μάλι, χωρίς να συμμετέχει σε επιχειρήσεις.

Η ελληνική αποστολή θα είναι μικρή και θα αφορά προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων το οποίο θα προστεθεί στην Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA (TF TAKUBA) που έχουν συγκροτήσει οι Γάλλοι και αναμένουν να προστεθούν σε αυτήν δυνάμεις από συμμαχικές και φίλες χώρες. Προς το παρόν η TF TAKUBA επανδρώνεται από Γάλλους και 50 περίπου Εσθονούς ενώ άλλες χώρες που είχαν δηλώσει πρόθεση συμμετοχής για διαφόρους λόγους, κατά βάση λόγω της πανδημίας του COVID 19, έχουν καθυστερήσει.
 

 

Στα πρότυπα των Αμερικανών η οργάνωση του νέου Σχηματισμού

Το ΓΕΕΘΑ οργανώνει τη νέα Διοίκηση σε Αμερικανικά πρότυπα έχοντας ήδη αναπτύξει στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ τη χώρα που διαθέτει χωρίς αμφιβολία τις κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων στον κόσμο όπως οι Seals, η Delta και οι Rangers. Μονάδες με μεγάλη εμπειρία σε Ειδικές Επιχειρήσεις και σε ανορθόδοξο πόλεμο σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Βασικός στόχος του Επιτελείου με την ίδρυση της ΔΕΠ είναι η επαύξηση της διακλαδικότητας, του πλέον απαραίτητου χαρακτηριστικού στο σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα ζητούμενο είναι η απόλυτη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα-τόσο πλωτά όσο και εναέρια- ώστε οι αποστολές να εκτελούνται με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα από τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη, αναφέρει το newpost.

CONTINUE READING

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα ανήκουν:

-Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ).

- Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ).

-Οι Μοίρες Καταδρομέων.

-Οι Μοίρες Αλεξιπτωτιστών.

-Τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

- Το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ).

-Ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς (ΝΗ-90 και CH-47DG Chinook).

Τα εναέρια μέσα μάλιστα  θα αποτελέσουν ξεχωριστή Μονάδα την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων SOATG(Special Operations Air Task Group).

Τα οφέλη για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την ίδρυση της ΔΕΠ όπως εκτιμά το ΓΕΕΘΑ εκτός από επιχειρησιακά θα είναι και σε ζητήματα οργάνωσης και εξοικονόμησης πόρων και αυτά εστιάζονται κυρίως στους εξής τομείς:

-Ενιαία εκπαίδευση.

-Ενιαίες προμήθειες μέσων, υλικών και οπλισμού.

-Ενιαία επιχειρησιακή σχεδίαση.

Η ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου αποτελεί όραμα αλλά και προσωπικό ‘’στοίχημα’’ του ‘’πρασινοσκούφη’’ Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Από την εποχή που βρισκόταν στο ‘’τιμόνι’’ της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και ως Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ είχε βάλει τα θεμέλια της ίδρυσης ανεξάρτητου Σχηματισμού ο οποίος θα συγκέντρωνε το σύνολο των επίλεκτων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR