Weapon systems
Updated at:

Al Monitor: ''Η Μόσχα θέλει να αναβαθμίσει τους Ελληνικούς S-300''

Το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων Al Monitor, ανέφερε σήμερα ότι υπάρχουν πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων με σκοπό την αναβάθμιση των πυραύλων S-300, ως μέρος των ρωσικών σχεδιων κατά της Άγκυρας που παραπήρε φόρα στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ.

CONTINUE READING

Ο Αλέξανδρος Γκόρσκοφ, πρώην επικεφαλής των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, δήλωσε στο αραβικό πρακτορείο ειδήσεων ότι πριν από κάποιο διάστημα, σε ιδιωτικές συνομιλίες του, Έλληνες ειδικοί δεν του είχαν κρύψει το γεγονός ότι οι διαπραγματευτικοί τους ελιγμοί με την Μόσχα για το θέμα αυτό, εκτός από τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα, είχαν στόχο να στείλουν και ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και τις προκλήσεις της.

Μέχρι τώρα οι κυρώσεις της δύσης στην Ρωσία εμπόδιζαν κάθε είδους συναλλαγή με την χώρα αυτή, αλλά μετά την πρόσφατη δοκιμή των τουρκικών πυραύλων S-400, η Ελλάδα πιθανόν να αποφάσισε να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με την αναβάθμιση των πυραύλων της στην Κρήτη.

https://www.youtube.com/watch?v=-3ux-mHHWDg

Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να προσφέρουν νέους πυραύλους που θα έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και αποτελεσματικότητα στην ελληνική πλευρά ως απάντηση στις απειλές των Τούρκων.

“Δεν είναι αδιανόητες οι αναφορές για την πρόθεση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τις δύο πυροβολαρχίες S-300PMU-1 και δεν αποτελεί ψευδή είδηση από τεχνικής απόψεως μια αναβάθμιση των ελληνικών πυραύλων στην έκδοση που είναι επί του παρόντος σε υπηρεσία μόνο σε Συρία και Ιράν.

Πράγματι, το σύστημα S-300PMU-2 Favorit είναι βασισμένο στο σύστημα S-300PMU-1 και προσφέρει πολλές δυνατότητες.

CONTINUE READING

Μία διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων, είναι ότι η έκδοση S-300PMU-2 διαθέτει πυραύλους τύπου 48N6E2, που έχουν την ικανότητα να εξουδετερώσουν στόχους σε απόσταση 200 χιλιομέτρων και ύψος 40 χλμ.

Εκτός αυτού, η αναβαθμισμένη έκδοση των S-300 είναι εξοπλισμένη και με ένα βελτιωμένο σύστημα ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχων, καθώς και με το ραντάρ 96L6E που προσφέρει καλύτερη απόδοση.

Θεωρητικά, η Μόσχα ενδιαφέρεται να συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα, ειδικά υπό την προϋπόθεση ότι το νέο συμβόλαιο δεν θα αποτελούσε νέα συμφωνία, αλλά πρόσθετη στην ήδη υπάρχουσα.

Αυτό θα επέτρεπε στη Ρωσία να αυξήσει τις εξαγωγές της στο θέατρο της Α. Μεσογείου, ενώ παρά τις μετριοπαθείς ανακοινώσεις, το Κρεμλίνο είναι προφανώς δυσαρεστημένο με τη δραστηριότητα της Άγκυρας στο Ναγκόρνο και θέλει να δώσει μια απάντηση στον Ερντογάν", ανέφερε το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε επισήμως από τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν να παρέμβει στο μεσογειακό ζήτημα για να αποτρέψει την Τουρκία από την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Αυτή η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε καθώς ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάντζιε, συζήτησε με τον υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη για θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

Συνολικά όμως, η Μόσχα βρίσκεται σε μια πολύ λεπτή θέση, αφού Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ προωθούν τον αγωγό EastMed, που είναι ανταγωνιστικός προς τον αγωγό “Turk Stream” που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες έχουν προσεκτική στάση όταν σκέφτονται μια προοπτική αλλαγής στην πορεία των σχέσεων Μόσχας-Αθήνας.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος, Igor Subbotin, δήλωσε στο Al-Monitor ότι, "αν και η Ρωσία δεν έχει μια οριστική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα, δεν θα χάσει την ευκαιρία να ενισχύσει την επιρροή της στο πλαίσιο των αυξανόμενων αντιθέσεων με τις ΗΠΑ στην Μεσόγειο.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά αυτήν την περιοχή και έχει συνδέσει την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο με την άρνηση πρόσβασης των ρωσικών πολεμικών σκαφών στα λιμάνια της".

CONTINUE READING

Ο Timur Akhmetov, εμπειρογνώμονας του ρωσικού συμβουλίου διεθνών υποθέσεων που εδρεύει στην Άγκυρα, δήλωσε στο Al-Monitor ότι η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό δεν προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία, καθώς η Μόσχα υποστηρίζει την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί, ακόμη και αν η Λευκωσία δεν έχει δείξει όρεξη για  συνομιλίες. Από την άλλη πλευρά, οι εντάσεις στη δυτική Μεσόγειο μπορούν να ενισχύσουν τα ρωσικά συμφέροντα.

Πρώτα απ 'όλα, αυτές οι εντάσεις αυξάνουν τους ενεργειακούς κινδύνους που συνδέονται με τα σχέδια για το  φυσικό αέριο που ανταγωνίζονται τους αγωγούς που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Δεύτερον, οι εντάσεις επιβάλλουν κόστος στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, αφού τις αποσπούν από το να εφαρμόζουν μια πιο δυναμική πολιτική κατά της Ρωσίας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και στη Συρία.

Με λίγα και απλά λόγια, ΗΠΑ-Ρωσία κονταροκτυπιώνται στην περιοχή μας για την πρωτοκαθεδρία και τα σχέδια τους για ηγεμονία, ενώ ο Ερντογάν ονειρεύεται Οθωμανική αυτοκρατορία και άλλα τέτοια. 

https://www.youtube.com/watch?v=nWeOWPhiXt8

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR