Greek-Turkish Relations
Updated at:

Μητσοτάκης: ''Η Τουρκία προκαλεί σε Συρία, Λιβύη, Αιγαίο, Μεσόγειο & Καύκασο''

Τις παράνομες τουρκικές ενέργειες που στρέφονται κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και κατά των εμπρηστικών κινήσεων της Άγκυρας που βάζουν «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο καταδίκασαν από κοινού ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά το πέρας της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. 

 

Μητσοτάκης: Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές  

 

Ως «παράδειγμα συνεννόησης» χαρακτήρισε το κείμενο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στην τουρκική παραβατικότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «η Τουρκία προκαλεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζωγραφίζει αυθαίρετους χάρτες, ψηφίζει άκυρα μνημόνια, προχωρά σε μονομερείς προκλήσεις από μια ακραία συμπεριφορά που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και συνθήκες και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια». 

https://www.youtube.com/watch?v=nntZbaFLtaY&t=5s

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας προσβάλλει αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ, δημιουργεί προβλήματα και στο ΝΑΤΟ και  έρχεται ακόμα και σε αντίθεση με τη στάση των αραβικών κρατών» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η λύση στη Λιβύη θα επέλθει από τους Λίβυους χωρίς ξένη παρέμβαση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα παραμένει έτοιμη να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επόμενη ημέρα στη Λιβύη».

CONTINUE READING

«Συνεχίζεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Τουρκία με το άνοιγμα των Βαρωσίων άνοιξε μια ακόμα πληγή καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη μια δίκαιη λύση του Κυπριακού» είπε ακόμα. «Είναι περιττό να πω ότι στις συνομιλίες μας τόνισα τη στήριξη της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού με μια βιώσιμη λύση για την επανένωση της Κύπρου» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως ενημέρωσα τους άλλους δύο ηγέτες για το τι έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες και είπε με νόημα: «Η Άγκυρα επέλεξε αντί για διάλογο, το μονόλογο των αμφισβητήσεων και φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές. Δίκαιο παράγουν μόνο οι δίκαιες πράξεις, όπως έπραξε η Ελλάδα με την υπογραφή των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο». 

«Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ενέργειες μας με την Αλβανία. Αποδεικνύουμε ότι με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο, τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος μπορούν να γίνουν περιοχές ειρήνης» διεμήνυσε. «Μέσα από το διάλογο μπορούμε να πετύχουμε την περιφερειακή ειρήνη» συμπλήρωσε.

«Απέναντι σε έναν γείτονα που στρατιωτικοποιεί τη διπλωματία, εμείς απαντάμε με διπλωματία. Ζητήσαμε εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία καθώς και να ανασταλεί η τελωνειακή ένωση της ΕΕ με την Τουρκία» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός. «Δεν γίνεται ένα υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος να απολαμβάνει απαλλαγή από δασμούς και την ίδια στιγμή να απειλεί άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ» πρόσθεσε. 

Αναστασιάδης: Καταδικάζουμε τις τουρκικές προκλήσεις σε Βαρώσια, Ανατ. Μεσόγειο

«Η σύνοδος καταδεικνύει πως η συνεργασίας μας διέπεται από αλληλοσεβασμό αλλά και από στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει. Οι τριμερείς συνεργασίες μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Στόχος τους η διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας» τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, «εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας και την πρόοδο σε μια σειρά τομέων όπως στην ενέργεια. Επαναβεβαιώσαμε την πρόθεση μας για συνεργασία για το φυσικό αέριο και τη σημασία δημιουργίας του ηλεκτρικού δικτύου Euro-Africa Interconnector». 

CONTINUE READING

Παράλληλα, είπε ότι χαιρετίζει την απόφαση για εγκαθίδρυση (εντός του 2020) μιας μόνιμης γραμματείας της τριμερούς μας συνεργασίας, με έδρα τη Λευκωσία.  Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, «η συνεργασία μας συνδυάζει και κράτη που έχουν και διαφορές. Αποδεικνύουμε πως τα κοινά συμφέροντα δημιουργούν συνέργειες». 

Στη συνέχεια, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στην αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. 

«Η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δυσχερή στιγμή για τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία κλιμακώνει συνεχώς τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα» επισήμανε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Και οι τρεις καταδικάζουμε τις ενέργειες στην Αμμόχωστο και το άνοιγμα των Βαρωσίων και την καλούμε να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». 

https://www.youtube.com/watch?v=6wYnardH-1I

«Καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες και σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου και την απόπειρα ερευνών στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας» επισήμανε ακόμα. 

Όπως σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, «ανταλλάξαμε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τονίσαμε την ανάγκη για μια οριστική διευθέτηση».

«Μας ενδιαφέρει η εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο που θα είναι επ'ωφελεία και των δύο πλευρών. Κοινή είναι η θέση Ελλάδας και Κύπρου πως η Αίγυπτος είναι σταθερός εταίρος της ΕΕ» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

CONTINUE READING

Επιπλέον, στο επίκεντρο της τριμερούς βρέθηκε και το Κυπριακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να λέει πως έχει ήδη προγραμματίσει άτυπη συνάντηση με τον «ηγέτη» των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. «Θέλουμε μια λύση που θα εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, μια λύση που θα είναι βιώσιμη» διεμήνυσε. 

Σίσι: Παράδειγμα συνεννόησης το κείμενο Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες

Στην αρχή των δηλώσεών του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι χαρακτήρισε την Κύπρο «φίλη χώρα» και σημείωσε πως «η συνεργασία μας έχει φέρει αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, όπως η γεωργία, η ενέργεια». 

«Η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνίες με Κύπρο, Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών» υπενθύμισε και πρόσθεσε πως «μιλήσαμε για οικονομικές συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή». 

Στη συνέχεια χαρακτήρισε «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» τις μεταφορές μισθοφόρων στρατιωτών σε διάφορα κράτη της περιοχής.

Για το Κυπριακό είπε ότι η Αίγυπτος στηρίζει την επίλυση του ζητήματος βάσει των όσων ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ αναφερόμενος στη Συρία ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες μίλησαν «για  την ανάγκη επανάληψης του διαλόγου, εκφράσαμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε παράνομη στρατιωτική επέμβαση». 

«Ποτέ η Αίγυπτος δεν χρησιμοποίησε το προσφυγικό/μεταναστευτικό για να αποκομίσει το οποιοδήποτε οικονομικό οφέλος από την Ευρώπη» τόνισε ο Αλ Σίσι. 

https://www.youtube.com/watch?v=gawhNlGajvQ

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR