Navy
Updated at:

Εγκρίθηκαν 3 εκδόσεις για την ''Ευρώ-Κορβέτα'' της PESCO

Η Ελλάδα που είναι το τρίτο μέλος των χωρών του προγράμματος της «Ευρώ-Κορβέτας» («European Patrol Corvette») συναποφάσισε την δημιουργία τριών εκδόσεων της Κορβέτας με χρήματα της ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η νέα ευρωπαϊκή Κορβέτα θα αναπτυχθεί σε τουλάχιστον τρεις κύριες εκδόσεις:

Α. Η έκδοση για αποστολές ναυτικής περιπολίας που στοχεύει να ικανοποιήσει τις ιταλικές και ισπανικές απαιτήσεις

Β. Η έκδοση μεγάλης εμβέλειας για τη Γαλλία, η οποία επιζητά και μεγάλη ταχύτητα του πλοίου

Γ. Την έκδοση μάχης αποκλειστικά για την Ελλάδα, η οποία θα διαθέτει δυνατότητα ευέλικτης αρθρωτής θωράκισης με σκοπό την προσαρμογή σε νέους όρους, σε ότι αφορά τις ναυτικές πλατφόρμες και τα συστημάτων μάχης.

Οι τελικές απαιτήσεις θα καθοριστούν χάρη στον κοινό καθορισμό και τη φάση εναρμόνισης, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA).

CONTINUE READING

Η έκδοση που αφορά αποστολές περιπολίας είναι ικανή να ικανοποιήσει τις άμεσες ανάγκες του ιταλικού και ισπανικού ΠΝ. Το πρώτο επιζητά να αντικαταστήσει το στόλο των περιπολικών OPV της κλάσης Comandanti, Costellazioni I και II, ενώ το δεύτερο θέλει να αντικαταστήσει τέσσερα OPV κλάσης  Serviola και δύο Infanta Elena.

Η έκδοση αυτή αναμένεται να βελτιοποιηθεί για αποστολές ASuW / AAW (Self-Defense), με προβλέψεις για περιορισμένες δυνατότητες για αποστολές ASW.

Το σύστημα πρόωσης θα είναι τύπου CODLAD (Combined DieseL And Diesel) εξασφαλίζοντας μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβων. Η Γαλλία προσπαθεί να αντικαταστήσει τις έξι Κορβέτες κλάσης Floreal με μια έκδοση μακράς δράσης (LR) εξασφαλίζοντας μεγάλη αντοχή για αποστολές στο εξωτερικό για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

https://www.youtube.com/watch?v=GGNdoC9pSck&t=2s

Το Ελληνικό Ναυτικό αναζητά μια έκδοση Κορβέτας με υψηλή ταχύτητα η οποία αναμένεται να διαθέτει σύστημα πρόωσης CODAD (COmbined Diesel And Diesel) εξασφαλίζοντας μέγιστη ταχύτητα 28 κόμβων.

Οι τρεις εκδόσεις της ευρωπαϊκής Κορβέτας θα είναι διαφορετικές και προσαρμοσμένες σύμφωνα με τις αντίστοιχες ανάγκες των χωρών, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την επωνυμία Defense iQ OPV International 2020.

Το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει την κατασκευή 8 Κορβετών αυτού του τύπου με καταληκτική ημερομηνία  ανάληψης επιχειρησιακής λειτουργίας το 2027, το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί 6 Κορβέτες που θα παραλάβει μεταξύ 2030 έως το 2034.Για την Ελλάδα, δεν έχουν γίνει γνωστές οι απαιτήσεις σε αριθμό πλοίων, αλλά αναμένεται αυτό να γίνει σύντομα.  

CONTINUE READING

Από βιομηχανικής πλευράς, θα συνεργαστούν η εταιρεία  Naviris (του Ομίλου Fincantieri) και η Navantia, με εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας το 2021 ( EDF), παράλληλα με την ανάπτυξη του προγράμματος και την ανάθεση συμβάσεων.

Το πρόγραμμα αναμένεται επίσης να δώσει ώθηση στους προμηθευτές συστημάτων μάχης και πλατφορμών της Ευρώπης, εκτός από τους σημερινούς και μελλοντικούς πιθανούς πελάτες της ΕΕ. Η Ελλάδα με την συμμετοχή της στα επιχειρησιακά προγράμματα της PESCO, έχει την δυνατότητα να ωφεληθεί και οικονομικά από τα ανωτέρω προγράμματα.

Μιλάμε για τεράστια κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και του Προγράμματος για την Ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας, από τα οποία μπορούμε ως χώρα να εκμεταλλευθούμε, την στιγμή που ο ελληνικός αμυντικός προϋπολογισμός είναι υπό πίεση, ενώ το κόστος και η τεχνολογική πολυπλοκότητα των οπλικών συστημάτων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να επωφεληθεί τα μέγιστα μέσω της προβλεπόμενης συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Η χώρα μας θα επωφεληθεί τα μέγιστα από την κοινή ανάπτυξη αμυντικού εξελιγμένου εξοπλισμού με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

https://www.youtube.com/watch?v=9GwJRqyUQ-M&t=7s

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR