υπουργείο Εξωτερικών
Greek-Turkish Relations
Updated at:

Αντεπίθεση της Αθήνας για την τουρκική προκλητικότητα: Καταγγελία σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ – Διάβημα στην Άγκυρα

Κάθε ημέρα που περνά η  Τουρκία "τραβάει ολοένα και περισσότερο το σκοινί", προσπαθώντας να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πόλυτη ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και αναμένει τις επόμενες κινήσεις. Μπορεί το κλίμα να είναι "εκρηκτικό, όμως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο πως "όπλο" της παραμένει η διπλωματία, περιμένοντας την Τουρκία να κάνει το μοιραίο λάθος.

Δεδομένης της πρωτοφανούς και κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, η Ελλάδα αναλαμβάνει συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

CONTINUE READING

Γνωστοποιείται πως η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα προχωρά σε έντονο διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, με δεδομένη την πρωτοφανή και κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, η Ελλάδα αναλαμβάνει συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών.

Συγκεκριμένα, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το Υπουργείο προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:

  • Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
  • Επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Pompeo, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
  • Επιστολή προς τον ΥΕ/ΑΕ Borrell για την Τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).
  • Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
  • Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.
  • Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
  • Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.
  • Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

CONTINUE READING

Τι είναι η ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης

Είναι το άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση για βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους σε ένα κράτος που πλήττεται από ένοπλη επίθεση στο έδαφός του.

Σύμφωνα με τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής (άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Λισαβόνας), «εάν ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θύμα ένοπλης επίθεσης στην επικράτειά του, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη υποχρεούνται να παρέχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που διαθέτουν».

Επιπλέον, «οι δεσμεύσεις και η συνεργασία στον τομέα αυτόν πρέπει να συνάδουν με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το ΝΑΤΟ, το οποίο, για τα κράτη που είναι μέλη του, παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας».
 

https://www.youtube.com/watch?v=Ybq3kaAGaq4

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR