Τουρκία και Ελλάδα στο Αιγαίο
Greek-Turkish Relations
Updated at:

Υποβιβάζει την επιθετικότητα των Τούρκων η κυβέρνηση: "Τα 6 ν.μ. κόκκινη γραμμή"

Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται συνεχίζει να στηρίζεται στη βοήθεια της Ευρώπης, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν έχει μέσα στα πλάνα της την επιβολή κυρώσεων. Τουλάχιστόν όχι μέχρι τον Δεκέμβρη όπως έχουν αναφέρει πολλοί αξιωματούχοι  κυρίως με την προώθηση του διαλόγου από τη Γερμανία.

Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται ξανά από αύριο Πέμπτη ό διπλωματικές κινήσεις της χώρας, καθώς η Ελλάδα θα θέσει το θέμα των νέων τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως αναφέρει η DW το κλίμα στην ΕΕ αναμένεται να είναι βαρύ για την Τουρκία, μετά τις τελευταίες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και ειδικότερα την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» πλησίον ελληνικών νησιών και το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει αναφορά στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΛΚ -την πρώτη διά ζώσης μετά από πολύ καιρό. Η συνεδρίαση του ΕΛΚ θα ξεκινήσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) και στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) το Συμβούλιο Κορυφής.

Και παρότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να συζητηθούν την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θίξει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων με την έναρξη της συνεδρίασης.

Συνεχίζει η κυβέρνηση λοιπόν να "δείχνει το πρόβλημα" σε διπλωματικό επίπεδο, όπως ανέφερε και ο Στέλιος Πέτσας, ενώ τονίζει πως είναι έτοιμη να πράξει "ό,τι χρειαστεί" σε επιχειρησιακό επίπεδο.

CONTINUE READING

Πέτσας: Θα τεθεί το θέμα την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

«Έχουμε μία παράνομη τουρκική NAVTEX για αυτό κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει για να αναδείξουμε την προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας, σε ένα διεθνές πλαίσιο το οποίο ευνοεί τις δικές μας διπλωματικές ενέργειες. Όσον αφορά το επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Ο… «κορσές» που φορέθηκε στην Τουρκία στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φαίνεται ότι της πέφτει πολύ στενός. Και κάνει ό,τι μπορεί με διάφορες ενέργειες προκειμένου να ξεφύγει από αυτόν. Παρά τις προκλητικές ενέργειες συνεχίζουν να μιλούν δημόσια για την ανάγκη διερευνητικών επαφών», συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών έχει καθοριστεί και αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

«Οπότε υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για την Τουρκία αν εννοεί αυτά που λέει να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Θυμίζω ότι πριν λίγες ημέρες ο κ. Τσαβούσογλου έλεγε ότι θα δώσουν ημερομηνία έναρξης διερευνητικών επαφών και αντί αυτού εξέδωσαν μία νέα παράνομη NAVTEX. Είναι κατανοητή η ανάγκη στο εσωτερικό τους να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή να θέλουν για άλλους γεωπολιτικούς λόγους να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες. Αλλά αν εννοούν ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι κατάλληλο για να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες, ας έρθουν», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «δεν μπορεί να προκαταλάβεις τη συζήτηση για την οποία υποτίθεται ότι θα καθίσεις στο τραπέζι στέλνοντας εκεί ερευνητικά σκάφη να κάνουν έρευνες. Είναι παράνομο και δεν έχει καμία λογική». Ο κ. Πέτσας είπε ότι ήδη μιλάμε για μια σοβαρότατη κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας να πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο και μάλιστα λίγες ημέρες μετά από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που την καλούσαν να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής υπενθύμισε ότι ο καταληκτικός ορίζοντας που έχει δώσει η ΕΕ για την αξιολόγηση της Τουρκίας είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι έκτοτε η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας δεν δείχνει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση που είχε ξεκινήσει πριν την 1η Οκτωβρίου.

«Επομένως, εκ των πραγμάτων, θα τεθεί το θέμα την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε όχι μόνον κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και από τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών χθες και από άλλες χώρες. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Μιλάει ξεκάθαρα το προηγούμενο Κείμενο των Συμπερασμάτων για τα δύο άρθρα της Συνθήκης, το 29 και το 215, που περιλαμβάνουν τις κυρώσεις. Πώς αυτές εξειδικεύονται, πώς προχωρούν, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά τους είναι θέμα που θα συζητήσουν οι ηγέτες», συμπλήρωσε.

CONTINUE READING

Επισήμανε τη δήλωση του Χάικο Μάας ότι η Γερμανία εξεπλάγη από τη στάση της Τουρκίας. «Αυτό είναι ένα δείγμα αναξιοπιστίας της Τουρκίας απέναντι στους συνομιλητές της, είτε είναι η Ελλάδα ή η Κύπρος, είτε είναι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως εν προκειμένω η Γερμανία, που είναι και προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. αυτό το διάστημα. Αυτό είναι, λοιπόν, ένα ζήτημα που για να το ξεπεράσει η Τουρκία θα πρέπει πραγματικά να δώσει διαπιστευτήρια αποκλιμάκωσης», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει αξιοπιστία και δεν θα κλείσουμε τους διαύλους επικοινωνίας για τη μία διαφορά που έχουμε.

https://youtu.be/m62Xi7UM8_0

Γεραπετρίτης: "Λεονταρισμοί η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια"

Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον Alpha αναφέρθηκε στις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης ενώ τόνισε πως «είναι εύκολοι οι λεονταρισμοί για μονομερή επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια».

«Η κυβέρνηση γνωρίζει πάντα όλα τα δεδομένα και είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Έχουμε μια εξαιρετικά ισχυρή διπλωματική θέση. Η Τουρκία αισθάνεται διπλωματικά αδύναμη και θέλει να επιρρίψει την ευθύνη στην Ελλάδα για την καθυστέρηση ή μη διενέργεια των διερευνητικών επαφών. Και αυτό είναι μια εγγενώς αποτυχημένη απόπειρα. Δεν έχουν κάτι να αποδώσουν οι λεονταρισμοί», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα κάλεσε τα κόμματα «στα εθνικά ζητήματα να μην υπάρχει ανέξοδη αντιπολίτευση. Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι η διπλωματία είναι μαραθώνιος». Ως προς τις «κόκκινες γραμμές», ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε: «Για εμάς η στρατηγική έχει δύο πυλώνες: Πρώτον να κερδίσουμε όλα τα διπλωματικά ερείσματα, χάρη σε αυτή την ισχυρή διπλωματία  η ΕΕ στα συμπεράσματα έδωσε τελεσίγραφο έως τα τέλη Δεκεμβρίου στην Τουρκία ώστε να αποκλιμακώσει πλήρως και να προσέλθει στις συζητήσεις.

Δεύτερον έχουμε επιχειρησιακή αναβάθμιση της Ελλάδας που αποδείχθηκε στο Αιγαίο, τον Έβρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές, ο λαός αντιλαμβάνεται ποιος είναι εκείνος με τη συνεπή και εχέφρονα στάση του καταφέρνει να έχει την Ελλάδα ουσιαστικά στο προσκήνιο της διπλωματίας. Όλος ο κόσμος βρίσκεται στο πλάι μας».

CONTINUE READING

Επανερχόμενος στο θέμα των «κόκκινων γραμμών», σημείωσε πως έχουν να κάνουν με «το σεβασμό της εθνικής μας κυριαρχίας. Η Ελλάδα θα απαιτήσει από την ΕΕ να καταδικάσει τη στάση της Τουρκίας. Το ζήτημα των κυρώσεων βρίσκεται πάντα δυνητικά στο τραπέζι. Εμείς καταφέραμε να υπάρχει η δυνατότητα να επιβληθούν πολύ αυστηρά πλαίσια στην Τουρκία εάν συνεχιστεί αυτός ο διεμβολισμός. Αφήνουμε ένα παράθυρο στη διαμεσολάβηση. Απειλές και εκβιασμούς δεν πρόκειται να δεχθούμε».

«Αντίδραση υπάρχει σε όλους τους τομείς. Έχουμε αποδείξει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Η κόκκινη γραμμή μας είναι η εθνική κυριαρχία και αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά μας ύδατα που είναι ορισμένα στα έξι μίλια. Είναι εύκολοι οι λεονταρισμοί για μονομερή επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. Πράγματι είναι ένα δικαίωμα που έχει η ελληνική πολιτεία και θα ασκήσει η ελληνική πολιτεία. Δεν είναι θέμα που θα τεθεί εν θερμώ» επεσήμανε. 

https://youtu.be/2i_Xcw4I8xs

 

https://youtu.be/In6qF9kGoXQ

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR