Συνεχίζονται οι απώλειες για τους Αζέρους. Οι ΕΔ της Αρμενίας κατέρριψαν ένα μαχητικό των Αζέρων και 7 UAV!
Ταυτόχρονα εμφανής είναι η «ολική επαναδραστηριοποίηση» των ΗΠΑ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρά την ενόχληση της Άγκυρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είχε το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αρμενίας (ο Ο’ Μπράιεν) επανέλαβε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την επίτευξη σταθερότητας και την ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να προσφέρουν υπηρεσίες στην Αρμενία και την περιοχή. Σύμφωνα με το Γερεβάν, ο Νικολ Πασινιάν τόνισε το γεγονός της εμπλοκής της Τουρκίας σε εχθροπραξίες και την ανάπτυξη Σύρων μισθοφόρων και τρομοκρατών στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εκδίωξης των μισθοφόρων και των τρομοκρατών από την περιοχή, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η κατάπαυση του πυρός.
Μακρόν: Τριακόσιοι εξτρεμιστές από τη Συρία μεταφέρθηκαν στο Μπακού μέσω Τουρκίας
Για «μεταφορά εξτρεμιστών από τη Συρία στο Μπακού μέσω Τουρκίας» έκανε λόγο, την Παρασκευή (02/10), ο Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε το εξής
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, 300 μαχητές έφυγαν από τη Συρία για να φτάσουν στο Μπακού μέσω του Γκαζιαντέπ. Αυτοί οι εξτρεμιστές εντοπίστηκαν και προέρχονται από μια τζιχαντιστική ομάδα που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Χαλεπίου».
Αποδεκατίζονται οι μισθοφόροι των Τούρκων στο Αρτσάχ
Μέσα σε 4 ώρες 14 νεκροί, με τους περισσότερους να ζητάνε να επιστρέψουν στη Συρία και ν απειλούνται με φυλάκιση όσοι δεν θέλουν να πολεμήσουν.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει "αμέτρητες” απώλειες σε έμψυχο υλικό αλλά και κατεστραμμένο πανάκριβο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Οι όποιες επιτυχίες των Αζέρων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην άμεση στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκίας. Ανά πάσα στιγμή, εάν ο πόλεμος εξαπλωθεί στο έδαφος της Αρμενίας, θα τεθεί άμεσα το ζήτημα της εκπλήρωσης των συμμαχικών υποχρεώσεών της Ρωσίας στο πλαίσιο του οργανισμού χωρών CSTO.
Έτσι, η Άγκυρα βάζει σκόπιμα το Κρεμλίνο σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Δυστυχώς, όμως ο «φίλος» του Πούτιν Ρετζέπ Νταγίπ Ερντογάν αναγκάζει τον Ρώσο πρόεδρο να κάνει μια μάλλον δύσκολη επιλογή μεταξύ της Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δίλημμα πλέον. Ενώ οι εχθροπραξίες γίνονται στο έδαφος της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας του Ναγκόρνο/Καραμπάχ, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει το δικαίωμα να μην παρεμβαίνει.
Εφόσον όμως αυτές οι εχθροπραξίες εξαπλωθούν στην Αρμενία, τότε θα τεθεί αυτόματα σε ισχύ η Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας.
Είναι σαφές ότι ο Ερεβάν δεν θα περιμένει τότε στρατιωτική ή βοήθεια από τη Λευκορωσία, το Κιργιζιστάν ή το Καζακστάν. Η βάση του συνασπισμού CSTO (ο Ευρασιατικός ομόλογός του ΝΑΤΟ) είναι η Ρωσία.
Εάν η Μόσχα για διάφορους λόγους, δεν εισέλθει σε πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, όπως θα έπρεπε να κάνει σε αυτό το σενάριο, τότε αυτό θα σημάνει όχι μόνο την απώλεια της Αρμενίας, αλλά και την κατάρρευση αυτού του μάλλον χαλαρού στρατιωτικού σχηματισμού στον μετα-σοβιετικό χώρο.
Εάν συμβεί αυτό, οι συνέπειες θα είναι ακόμη χειρότερες.
Το Μπακού έχοντας πλέον ως δεδομένο ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον ουδέτερο μέρος στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, θα απαιτούσε την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας.
“Δεν είναι απαραίτητο να μαντέψουμε για το ποιος μπορεί να γίνει ο μεσάζων στην όλη υπόθεση.
Από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν θα υπάρχει η Τουρκία, ενώ από την πλευρά της Αρμενίας, η Ρωσία, και υπεράνω όλων φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και, πιθανώς, η Γαλλία και η Γερμανία. Όλα τα ίδια, όλα τα ίδια”, δηλώνει Ρώσος ειδικός.
Ως αποτέλεσμα, η ισορροπία ισχύος στην περιοχή θα αλλάξει ριζικά. Στην Υπερκαυκασία θα δούμε τότε τουρκικές στρατιωτικές βάσεις να εμφανίζονται ως εγγυητές της ασφάλειας του Αζερμπαϊτζάν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εδαφικά όρια της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν φτάνουν μέχρι την Κασπία που είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα συνολικά αποθέματα της περιοχής υπολογίζονται σε 6,5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους πετρελαίου, ενώ για το φυσικό αέριο το απόθεμα είναι απλά τεράστιο.
“Ποιος ξέρει εάν το Μπακού θελήσει να επανεξετάσει τη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων και των κοιτασμάτων της Κασπίας Θάλασσας μετά από αυτό;
Επιπλέον, οι μαχητές που σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, μεταφέρονται σήμερα από τη Συρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μπορούν να περιπλέξουν τη στρατιωτική κατάσταση στον Καύκασο”, συνεχίζει ο ίδιος Ρώσος ειδικός.
Το Αζερμπαϊτζάν δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με το Ιράν. Έτσι, προς το παρόν, μια άλλη «ατομική βόμβα» βρίσκεται κάτω από αυτήν την ήδη δύσκολη περιοχή.
Το χειρότερο είναι ότι το Κρεμλίνο δεν έχει σχεδόν καμία επιλογή και εφόσον εισέλθει στην κρίση αυτή θα έχει απώλειες.
“Εάν η Μοσχα παίξει με τους κανόνες του "Σουλτάνου" Ερντογάν, θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε ένα κακό και ένα πολύ κακό σενάριο.
Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει για την Μόσχα με μια συμμετρική απάντηση με μια επίθεση του στρατού της συριακής κυβέρνησης στο Idlib ή την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα εναντίον των Τούρκων κατακτητών στην μακρινή Λιβύη, και αυτά είναι τα σενάρια που εξετάζει το Κρεμλίνο αυτήν την στιγμή”, καταλήγει ο ίδιος.
Η Ρωσία “πληρώνει” την ανοησία της δήθεν συμμαχίας με την Τουρκία και προσωπικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν που κινείται έχοντας γνώμονα τα νεο-οθωμανικά του συμφέροντα απέναντι και στις ΗΠΑ.
Το σκηνικό που βλέπουμε εδώ και 4 ημέρες στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ μπορεί να πυροδοτήσει μια τεράστια περιφερειακή ή ακόμα και παγκόσμια κρίση σε ολόκληρο τον πλανήτη εμπλέκοντας όλες τις υπερδυνάμεις.