Greek-Turkish Relations

"Ναι" στον εκβιαστικό διάλογο με την Τουρκία - "Κλείδωσε" η έναρξη των διερευνητικών

Ο "κύβος ερρίφθη". Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, οι πιέσεις για βεβιασμένο διάλογο Ελλάδας -Τουρκίας, προς αποφυγή κυρώσεων, αποδίδουν καρπούς.

Οι σχετικές ανακοινώσεις σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου, ώστε οι συζητήσεις να ξεκινήσουν αμέσως μετά.

CONTINUE READING

Κομβικός φαίνεται να ήταν ο ρόλος της Γερμανίας, που με επιμονή και προσωπική παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, όποτε κρίθηκε απαραίτητο, βοήθησε να καθίσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου. 

Βέβαια, όλοι μπορούν να καταλάβουν πως η Τουρκία κάνει το "καλό παιδί" απλά, για να αποφύγει τις κυρώσεις που θα έριχναν στα τάρταρα την οικονομία της. Προκλητικές δηλώσεις από τούρκους αξιωματούχους ακόμη και από τον ίδιο τον Ερντογάν, τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο και τις Κύπρου, δεν έχουν σταματήσει φυσικά.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ Γιαν Χέκερ, καθορίστηκε και το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και αφορά στις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα, θέμα που έθετε εξαρχής η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι πιθανή μια ακόμα επικοινωνία της κ. Σουρανή με τον Καλίν για να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών. Οι εν λόγω επαφές αναμένεται να εκκινήσουν, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα συζητηθούν οι κυρώσεις της Ε.Ε σε βάρος της Τουρκίας.

Σημείο τριβής υπήρξαν οι εγγυήσεις που θα έπρεπε να δοθούν στην ελληνική πλευρά ότι για το επόμενο διάστημα δεν πρόκειται να ξαναβγούν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη, κάτι που αρνούνταν ως δέσμευση η Άγκυρα.

Ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών που είχαν διακοπεί με ευθύνη της Άγκυρας το 2016, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και επικεφαλής της ελληνικής πλευράς, ως γνωστόν, θα είναι ο πρώην πρέσβης Παύλος Αποστολίδης.

CONTINUE READING

Η εξέλιξη αυτή περνάει για το Βερολίνο σε δεύτερη μοίρα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ενώ δυσκολεύει τη Λευκωσία στην προσπάθειά της για αυστηρές κυρώσεις στην Άγκυρα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απειλεί σε διαφορετική περίπτωση ότι θα μπλοκάρει τις κυρώσεις στη Λευκορωσία.

https://www.youtube.com/watch?v=8_DRS-hYdbk

Μπαίνει «φρένο» στις κυρώσεις

Με τα νέα δεδομένα δεν αναμένεται στην Σύνοδο Κορυφής να αποφασιστούν κυρώσεις για την Τουρκία. Ειδικά από την στιγμή που θα έχει ανακοινωθεί η επανέναρξη των διερευνητικών και θα έχει οριστεί το ραντεβού των δύο αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Νίκος Δένδιας, από την Τσεχία, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής –από την στιγμή που έχει ανοίξει ο δρόμος της διπλωματίας και συνεχίζεται η αποκλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας- αλλά, επιθυμεί να υπάρχει στο τραπέζι του Συμβουλίου ο κατάλογος με τις κυρώσεις, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει την ένταση στο Αιγαίο.

Βέβαια, η Άγκυρα φαίνεται πως γνωρίζει ότι η επόμενη Σύνοδος είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Οκτωβρίου και όποτε απαιτηθεί μπορεί να υπάρξει η σύγκλιση μιας έκτακτης, αν αθετήσει ξανά τις δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση και αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου. Και τότε οι κυρώσεις θα είναι μονόδρομος.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR