Greek-Turkish Relations
Updated at:

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Μακρόν: Συνάντηση με το βλέμμα στραμμένο στην Α. Μεσόγειο

Ανανέωση:

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Εμμάνουελ Μακρόν, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ε. Μακρόν. Οι δύο ηλέτες, μιλούν για αμυντική στρατιωτική συμμαχία σε περίπτωση επίθεσης την Άγκυρας στην Ελλάδα. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.

CONTINUE READING

Στη συνάντηση υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα, στη διαχείριση της κρίσης απέναντι στηνΤουρκία, αναφέρουν πηγές της κυβένρησης.

«Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε στη ΔΕΘ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Εσπευδαν παράλληλα να σημειώσουν ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» κάτι που θα διαφανεί όπως προανήγγειλαν, και λίγο αργότερα κατά την κοινή συνέντευξη των χωρών του Νότου.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1304088979248160768

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας την ώρα που οι κυρώσεις κατά της ‘Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά στις κυρώσειος προς την Τουρκία, Κ. Μητσοτάκης και Ε. Μακρόν, έστειλαν από κοινού σαφές μήνυμα: "Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις, αλλιώς θα επιβληθούν κυρώσεις".

Στις 19:30 (τοπική ώρα) θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λίγες ώρες πριν το ραντεβού δήλωσε ότι οι επτά χώρες που θα συμμετάσχουν σήμερα στην Ευρωμεσογειακή διάσκεψη (MED7) θα πιέσουν ώστε να υιοθετηθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην Τουρκία.

Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη και να έχει μια πιο ενιαία θέση απέναντι στην Τουρκία, σχολίασε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, όμως η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιες περιοχές.

Παράλληλα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική ο Γάλλος πρόεδρος, οικοδεσπότης της MED7, επεσήμανε ότι η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για την ανάληψη συντονισμένης δράσης προκειμένου να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ στη Μόρια.

CONTINUE READING

Αρχικό κείμενο:

Σημαντική συνάντηση πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (Med7). 

O πρόεδρος της Γαλλίας συζητά με τον Έλληνα πρωθυπουργό την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πολιτικοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να πέσουν οι «υπογραφές».

Με δόγμα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, το οποίο θα προβλέπει τη στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής, αναμένεται να επισφραγιστεί η συνάντηση στην Κορσική, αυτή την ώρα, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν με έμφαση τη θερμή υποστήριξη προς την Ελλάδα που εκφράζει με κάθε τρόπο ο κ. Μακρόν το τελευταίο διάστημα που βρίσκονται σε έξαρση οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσδοκούν, δε, ότι με τις συνομιλίες των δύο ηγετών στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7), το προσχέδιο απόφασης της οποίας ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, θα γίνει για πρώτη φορά ουσιαστική πράξη το σύνθημα του παρελθόντος «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία».

Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, δύο ζητήματα για τα οποία έχουν προηγηθεί πυκνές επικοινωνίες ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε επανειλημμένως με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο αντιπροσωπειών θα βρεθούν η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των Μirage 2000, η πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, η απόκτηση τουλάχιστον 18 Rafale, η παραλαβή άλλων έξι ελικοπτέρων ΝΗ-90 και ενδεχομένως η απόκτηση, είτε δανεικών είτε με αγορά, δύο γαλλικών φρεγατών.

https://youtu.be/vPSU3NEzVes

Πριν από τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Cargese της Κορσικής. Πρόκειται για ένα χωριό το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από απογόνους ομάδας μεταναστών από την Μάνη οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στο νησί έναν αιώνα νωρίτερα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο της κοινότητας Cargèse, François Garidacci και τις ελληνικής καταγωγής Marie-Louise Zanettacci και Emmanuelle Frimigacci-Peroni.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Garidacci, δήμαρχος της κοινότητας Cargèse από το 2001, πρωτοστάτησε στη διαδικασία αδελφοποίησης του Cargèse με το Οίτυλο κατά τη δεκαετία του 1990. Η κυρία Zanettacci είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς και για την περιήγηση επισκεπτών στους χώρους αυτής. Η κυρία Frimigacci-Peroni είναι αντιδήμαρχος της κοινότητας του Cargèse από το 2014.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τη σύγχρονη ελληνική κληρονομιά στην Κορσική, ενώ διερευνήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης των δεσμών ανάμεσα στην κοινότητα Cargèse και την Ελλάδα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR