World
Updated at:

Σε ''βραχυκύκλωμα'' οι τουρκικές ΕΔ: ''Γυμνά'' τα F-16

Η Τουρκία προσλαμβάνει λομπίστες για να σπάσει το εμπάργκο όπλων του Κογκρέσου, αλλά ως γνωστόν Έλληνες, Ισραηλινοί και Αρμένιοι διαλύουν κάθε προσπάθεια της Άγκυραςσε πλήρη και αγαστή συνεργασία.

Πολλοί Γερουσιαστές του Κογκρέσου εμποδίζουν χωρίς τυμπανοκρουσίες όλες τις μεγάλες πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία για σχεδόν δύο χρόνια, ως απάντηση στην αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα, προκαλώντας ''βραχυκύκλωμα'' στην εφοδιαστική αλυσίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και επηρεάζοντας την τουρκική ΠΑ. 

CONTINUE READING

Το πρόβλημα αναφέρθηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα από την αμυντική ιστοσελίδα Defense News, καθώς αποκάλυψε ότι επηρεάζονται και άλλες βασικές προτεραιότητες του τουρκικού αμυντικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών αναβαθμίσεων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και της πώλησης επιθετικών ελικοπτέρων στο Πακιστάν, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ανησυχώντας για το πρόβλημα αυτό που αποκρύπτει με μεθοδικότητα η Άγκυρα, η Turkish Aerospace Industries προσέλαβε μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες, την Greenberg Traurig LLP και την εταιρεία λόμπυ, Capital LLC, με σκοπό να πείσει κάποιους Γερουσιαστές του Κογκρέσου και αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο για να εξασφαλίσει η Τουρκία τις απαραίτητες άδειες εξαγωγής. 

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η αμερικανική εταιρεία θα λαμβάνει ανά μήνα 25.000 $ για τη διεξαγωγή συναντήσεων «με όλες τις σχετικές επιτροπές στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων με Γερουσιαστές και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, για την πώληση ανταλλακτικών ελικοπτέρων για το ελικόπτερο T129 ATAK στην αεροπορία στρατού του Πακιστάν (PAAC) ή σε οποιοδήποτε άλλο τρίτο μέρος». 

Υπάρχει όμως σοβαρή ανησυχία σε Γερουσία και Κογκρέσο για την [αγορά του S-400 από την Τουρκία] αφού και στα δύο σώματα τα μέλη τους ζητούν από την Άγκυρα να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν την αγορά, αλλιώς θα μπλοκάρονται πολλά προγράμματα όπλων στην Τουρκία'', δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός A.  Risch. 

Μάλιστα τονίζεται ότι δεν έχoυν υπογραφεί συμφωνίες που αφορούν την Τουρκία από τότε που η Άγκυρα παρέλαβε την πρώτη παρτίδα S-400 τον Ιούλιο του 2019.
 

CONTINUE READING

Τα μέλη του Κογκρέσου απογοητεύτηκαν από την άρνηση του Λευκού Οίκου να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά ρωσικών S-400 βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions 2017 (CAATSA). Ωστόσο, αντί των κυρώσεων, φαίνεται ότι το de facto εμπάργκο όπλων του Κογκρέσου στην Τουρκία αρχίζει να προκαλεί σοβαρές προκλήσεις για την Άγκυρα.
 
Οι σχέσεις με το Πακιστάν είναι σημαντικές για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επιδιώκει να επαναπροσανατολίσει την τουρκική εξωτερική πολιτική μακριά από την παραδοσιακή ευθυγράμμισή της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ως μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν επιδιώκει  μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη  και οικονομική ανεξαρτησία, και αυτό το βάζει στο στόχαστρο της δύσης. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε απαραίτητος σύμμαχος του Ερντογάν, ωστόσο ο ίδιος είναι πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε μια σαφώς πιο σκληρή γνώμη για τον Ερντογάν, αποκαλώντας τον «αυταρχικό» και επικρίνοντας τις εσωτερικές και εξωτερικές του πολιτικές.
 
Με το αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ να είναι αβέβαιο, η Τουρκία και οι ενδιαφερόμενες αμερικανικές εταιρείες ενδέχεται να αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στον Λευκό Οίκο να αναλάβουν δράση νωρίτερα και όχι αργότερα, αλλά μέχρι τότε όλα τα σχέδια του Ερντογάν πηγαίνουν «περίπατο».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR