Health

Δημόπουλος: Πώς οι ασυμπτωματικοί συνέβαλαν στην αύξηση των κρουσμάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα αστικά κέντρα είναι αυτή που απασχολεί περισσότερο τους επιστήμονες στη χώρα μας. Ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αιτιολόγησε τους συγκεκριμένους αριθμούς και μίλησε για τον ρόλο των ασυμπτωματικών στη διασπορά του ιού.

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης, κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από την πόλη να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό.

CONTINUE READING

Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά, όμως, εμποδίζουν το σβήσιμο μια επιδημίας», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στα πάρτι και τους συνωστισμούς, εξήγησε πως «είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες, διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα, τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον SARS COV2 είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά, επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει. Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες, διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορονοϊος είναι ακόμα πιο έντονη».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «έχουν καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις, ενώ επισημαίνει ότι γι' αυτά τα άτομα μετά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους. Θα μετακινηθούν σε όλο το νησί ή το μέρος και μετά πολύ πιθανό να πάνε και στο σπίτι τους και ξέρουμε ότι ο ιός αυτός έχει μια "μεγάλη λανθάνουσα περίοδο" δηλαδή από τη στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό, έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα συνήθως είναι 5 έως μέρες αλλά μπορεί να είναι μέχρι και δύο εβδομάδες».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR