Η Αίγυπτος επεκτείνει την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προκαλώντας στα ίσια την Τουρκία, ειδικά επειδή η περιοχή εξόρυξης (Shorouk) βρίσκεται στα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο, τα οποία η Τουρκία όμως δεν αναγνωρίζει.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 30 Απριλίου από τη Γαλλική Διεθνή Ομάδα εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι εξαγωγές της Αιγύπτου σε υγροποιημένο φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 150% το 2019, ενώ η Αίγυπτος δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να επεκτείνει την παραγωγή φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί πεδίο διαφορών μεταξύ του Καΐρου και της Άγκυρας.
Το αιγυπτιακό υπουργείο υδρογονανθράκων ανακοίνωσε στις 21 Απριλίου, ότι η παραγωγή φυσικού αερίου ξεκίνησε σε δύο νέα σημεία, το ένα στο πεδίο Zohr και το δεύτερο στην περιοχή 7, με ικανότητα συνολικής παραγωγής 400 εκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου την ημέρα.
Ο Ahmed Abbas, οικονομικός ερευνητής στο Αιγυπτιακό Ινστιτούτο Μελετών που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στο Al-Monitor, ότι η διακοπή της παραγωγής από τα νέα σημεία ενόψει της οικονομικής κρίσης της χώρας από την πανδημία ήταν ένα λογικό βήμα, επειδή η Αίγυπτος είχε αναστείλει και την υγροποίηση και εξαγωγή φυσικού αερίου.
Στις 21 Απριλίου, αιγυπτιακές εφημερίδες επικαλούμενες ανώνυμες πηγές, ανέφεραν ότι η εταιρεία Shell ανέστειλε τον Μάρτιο τις εξαγωγές υγροποιημένου αερίου λόγω της χαμηλή παγκόσμιας τιμής και της μείωσης της ζήτησης που οφείλεται στην πανδημία.
Η τιμή του φυσικού αερίου των ΗΠΑ μειώθηκε στα 1,63 $ που αποτελεί την χαμηλότερη μέση τιμή της δεκαετίας.
Πηγή στο αιγυπτιακό υπουργείο υδρογονανθράκων δήλωσε στο Al-Monitor, ότι η αποτυχία λειτουργίας του σταθμού υγροποίησης στην Damietta και η διακοπή της εξαγωγής υγροποιημένου αερίου από το συγκρότημα Idku, είναι δύο προσωρινά μέτρα λόγω της επιδημίας του ιού.
Τόνισε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τους ρυθμούς παραγωγής από τα οικόπεδα που ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο, "επειδή η χώρα θα ξαναρχίσει την υγροποίηση και τις εξαγωγές όταν οι αγορές σταθεροποιηθούν αργά ή γρήγορα."
Ωστόσο, ο Αμπάς έχει πληροφορίες ότι η Αίγυπτος θα επεκτείνει την παραγωγή στο πεδίο Zohr και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για να προκαλέσει την Τουρκία, ειδικά επειδή η περιοχή Shorouk, η οποία βρίσκεται στο πεδίο Zohr, βρίσκεται στα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο, τα οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.
Πρόσθεσε ότι, «η Αίγυπτος αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου και τα δικαιώματα της Τουρκίας σε περιοχές που η Αίγυπτος θεωρεί αμιγώς κυπριακές περιοχές».
Ο Shaker Mustafa, ερευνητής διεθνών σχέσεων στο Αραβικό Κέντρο Έρευνας και Μελετών, πιστεύει ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και υπό το φως της οικονομικής ύφεσης και της διακοπής των συμφωνιών υγροποίησης και εξαγωγής, στοχεύει στην ενίσχυση της επιρροής της Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο, για να ανταγωνιστεί την τουρκική επιρροή και να προστατεύσει τα αιγυπτιακά δικαιώματα.
Η Τουρκία ήλπιζε να εισέλθει στα κυπριακά ύδατα εάν η διεθνής κοινότητα αναγνώριζε την ΤΔΒΚ και τα δικαιώματά της στα κυπριακά ύδατα. Ωστόσο, αυτές οι ελπίδες μειώθηκαν λόγω της συμφωνίας Αιγύπτου-Κύπρου για την κοινή χρήση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων.
Ο Rashad Abdo, οικονομολόγος και επικεφαλής του Αιγυπτιακού Φόρουμ για τις Οικονομικές και Στρατηγικές Μελέτες, δήλωσε ότι η επέκταση της εξερεύνησης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να μην οφείλεται σε πολιτικούς παράγοντες, αλλά σε οικονομικούς.
«Η απόφαση για επέκταση της εξερεύνησης και της παραγωγής εξαρτάται από την προθυμία της αιγυπτιακής κυβέρνησης, σε συνεργασία με ξένες εταιρείες όπως η Eni και η BP.
Οι δραστηριότητες ρευστοποίησης και εξαγωγής εξαρτώνται από τον ίδιο παράγοντα, σε συνεργασία με ξένους εταίρους όπως η Shell. Για αυτόν τον λόγο, ίσως ορισμένοι συνεργάτες να υποστηρίζουν την επέκταση της παραγωγής, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η ρευστοποίηση και οι εξαγωγές πρέπει να σταματήσουν”, δήλωσε ο ίδιος.
Για αυτό και ο Αλ Σίσι παρά την πανδημία εξοπλίζει, εκσυγχρονίζει και παραλαμβάνει νέα οπλικά συστήματα, διότι η σύγκρουση με τον Ερντογάν είναι προ των πυλών, ενώ παράλληλα και η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε αυτήν την εξίσωση.