Μετά την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, ανάμεσα στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Αντιπτεράρχου (Ι) Θεόδωρου Λάγιου (ε.α.) και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Υποστράτηγου (ε.α) Udi Adam, και την ανακοίνωση της ενοικίασης ισραηλινών drone από την χώρας μας έρχονται και άλλες συμφωνίες.
Το drone Heron, το οποίο χρησιμοποιείται από τον Ισραηλινό στρατό και στο πολεμικό ναυτικό είναι εξοπλισμένο με συστήματα ημέρας και νύχτας, ραντάρ ναυτικής περιπολίας και διαθέτει δορυφορικές επικοινωνίες.
“Θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα κυρίως για την άμυνα στα σύνορα, ανέφερε το υπουργείο του Ισραήλ σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις ασφαλείας μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας επεκτείνονται”, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
"Ελπίζουμε να υπογράψουμε πρόσθετες συμφωνίες με την Ελλάδα, καθώς και άλλους Ευρωπαίους εταίρους, βοηθώντας τους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας, σε περιόδους της πανδημίας του κορονοϊού και πέραν αυτού", δήλωσε ο Γιέρ Κούλας, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Ισραήλ στην ισραηλινή εφημερίδα.
Σαφώς και η συνεργασία των δύο πλευρών δεν θα μείνει εκεί και θα έχουμε και άλλες συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ σε αμυντικά προγράμματα που θα αφορούν ακόμα και συμπαραγωγή συστημάτων, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το τομέα των ναυτικών μη επανδρωμένων σκαφών που έχουν μεγάλη άνθηση.
Επίσης η ενεργειακή συμφωνία των δύο χωρών και ο αγωγός East Med αποτελούν το πιο σημαντικό έργο στην Α.Μεσόγειο με το οποίο όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και η Ελλάδα, η Αίγυπτος ακόμα και η Λιβύη του Χαφτάρ όμως, θα μπορούν να διακινούν ελεύθερα και κυρίως με ασφάλεια το αέριο τους στην Ευρώπη.
Η Τουρκία από την άλλη πλευρά αισθάνεται πολύ άβολα και θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έχει να κερδίσει πάρα πολλά από την συνεργασία με την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία παρά την οικονομική κρίση και την πανδημία.
Η απόκτηση συστημάτων υψηλής τεχνολογίας πάσης φύσεως από την Ελλάδα από οποιαδήποτε πηγή, σημαίνει ότι πολλαπλασιάζονται αυτόματα και οι επιπτώσεις κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να γκρεμίσει το τουρκικό καθεστώς και τον ίδιο τον Ερντογάν. όπως είδαμε όταν στην Συρία είχαμε τον ξαφνικό θάνατο 60 Τούρκων στρατιωτικών μέσα σε λίγα λεπτά, μετά από επίθεση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.
Η Άγκυρα δεν θέλει με τίποτα την αμυντική συμμαχία Ελλάδος και Ισραήλ και σήμερα ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι “μετά την συνεχιζόμενη ένταση στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, δημιουργήθηκε μια ισχυρή αμυντική συμμαχία μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών και εδώ τίθενται ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο”.
Προφανώς μέσω του ελεγχόμενου τουρκικού τύπου έχουμε πολύ έντονες ανησυχίες για την δράση των τουρκικών πλωτών γεωτρυπάνων και των πολεμικών τους πλοίων στα ανοικτά της Κύπρου.
Η Τουρκία φοβάται, όσο και αν δεν το δείχνει, μια ακόμα πιο στενή αμυντική συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ με την παροχή οπλικών συστημάτων αιχμής. Αυτό ακριβώς τρέμουν οι Τούρκοι σύμβουλοι και έχει σχέση με το κόστος των όποιων πιθανών τουρκικών ενεργειών στην περιοχή.
“Ισραήλ και Ελλάδα ανέπτυξαν τους αμυντικούς δεσμούς τους πρόσφατα, ιδίως σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, όπου οι εντάσεις έχουν αυξηθεί καθώς η Τουρκία φαίνεται επίσης να ενισχύσει εκεί την παρουσία της”, γράφει το bloomberg.com.
Αυτό που φοβούνται πολύ απλά οι Τούρκοι είναι ο εξοπλισμός της Ελλάδος με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τα οποία θα μεταφέρουν πυραύλους και θα είναι πιο εξελιγμένα από τα ελληνικά και όχι μόνο.