Health

Έλληνας καθηγητής γενετικής για κορονοϊό: Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις πανδημίες

Η μάχη ενάντια σε πανδημικούς ιούς θα συνεχιστεί ακόμα και όταν εξαφανιστεί ο SARS-CoV-2, καθώς μια νέα πανδημία θα απειλήσει την ανθρωπότητα, υποστηρίζει ο καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης, πρόεδρος του Τμήματος Γενετικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γενωμικής iGE3 στη Γενεύη.

Ο διακεκριμένος γενετιστής, που μίλησε στη Realnews, επισημαίνει ότι το υγειονομικό διαβατήριο θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις, ωστόσο χρειάζεται προσοχή για να διασφαλιστεί ότι δεν θα οδηγήσει σε καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών. Ο κ. Αντωναράκης, που είναι παγκοσµίως αναγνωρισµένος για το έργο του στη χαρτογράφηση του συνδρόµου Down, τάραξε πρόσφατα τα επιστηµονικά νερά όταν απέστειλε επιστολή στον συνάδελφό του Γάλλο καθηγητή Λουκ Μοντανιέ (έχει τιµηθεί µε το Νόµπελ Ιατρικής για την έρευνά του στην αντιµετώπιση του AIDS), ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο κορονοϊός δηµιουργήθηκε σε εργαστήριο.

Ο Ελληνας επιστήµονας άνοιξε τον διάλογο µε τον Γάλλο καθηγητή, παραθέτοντας επιχειρήµατα σύµφωνα µε τα οποία αποκλείεται οριστικά η πιθανότητα ο νέος ιός να είναι εργαστηριακό προϊόν. «Τα δεδοµένα που επικαλέστηκε ο καθηγητής Μοντανιέ δεν αποδεικνύουν ότι ο ιός δεν αποτελεί προϊόν φυσικής εξέλιξης», επισηµαίνει ο κ. Αντωναράκης και προσθέτει: «Η οµολογία των γονιδιωµατικών γραµµάτων του ιού έχει βρεθεί σε όλα τα µέλη της οικογένειας των κορωνοϊών που προσβάλλουν τον άνθρωπο, τα οποία έχουν µελετηθεί στο παρελθόν από το 2004. Εποµένως, αυτό αποκλείει ότι πρόκειται για εργαστηριακό χειρισµό που έγινε πρόσφατα στον νέο συγκεκριµένο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Επιπλέον, η οµολογία βρέθηκε επίσης σε πολλούς κορωνοϊούς νυχτερίδων που έχουν επίσης ταυτοποιηθεί αρκετά χρόνια πριν», µας εξηγεί. Σχετικά µε την πιθανότητα ο ιός να µεταλλαχθεί στο µέλλον και να γίνει περισσότερο επιθετικός, ο καθηγητής διευκρινίζει ότι «όπως οι περισσότεροι RNA ιοί, έτσι και ο κορωνοϊός εµφανίζει έντονη µεταβλητότητα στο γενετικό του υλικό και τάση για δηµιουργία µεταλλάξεων.

«Το πιθανότερο είναι ότι µετά από κάποια χρόνια ο κορονοϊός θα εξαφανιστεί, ωστόσο κάποια στιγµή θα έρθει ένας νέος ιός που θα προκαλέσει πανδηµία. Θα πρέπει να µάθουµε να ζούµε έτσι. Οι οργανισµοί στη Γη ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους και το κάθε είδος προσπαθεί να επιζήσει σε ένα εχθρικό και µεταβαλλόµενο περιβάλλον» τονίζει ο κ. Αντωναράκης.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR