World

Εγκληματίες εκμεταλλεύονται την κρίση του κορονοϊού στην Ευρώπη

Άτομα και εγκληματικές οργανώσεις έχουν επωφεληθεί άμεσα από την πανδημία του COVID-19 για να βρουν νέους τρόπους για να κερδίσουν χρήματα, ανέφερε την Πέμπτη η υπηρεσία επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλούμενη μια αύξηση της παραποίησης και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Σε μια έκθεση την Πέμπτη, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία θα διαμορφώσει το οργανωμένο έγκλημα στην ΕΕ, η Europol δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τον θανατηφόρο ιό αντικατοπτρίζει την ευελιξία των εγκληματικών οργανώσεων, μια τάση που είχε ήδη παρατηρηθεί σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις.

Αλλά αυτή τη φορά, ο αντίκτυπος έγινε εμφανής πολύ πιο γρήγορα, με απότομη αύξηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο τις πρώτες εβδομάδες της εξάπλωσης του ιού.

"Νέες και προσαρμοσμένες επιθέσεις εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως από την έναρξη της κρίσης και ήταν μεταξύ των πιο ορατών τύπων εγκληματικότητας", δήλωσε η Europol. «Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην εξάρτησή μας από ψηφιακές και διαδικτυακές λύσεις κατά τη διάρκεια του lockdown για να εργαζόμαστε εξ αποστάσεως και να διατηρούμε επαφές με συναδέλφους, φίλους και συγγενείς».

Μετά από μια αρχική αύξηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, η υπηρεσία δήλωσε ότι σημείωσε μείωση προς τα τέλη Απριλίου.

Οι αρχικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ήταν αρκετά απλές, αλλά η Europol σημείωσε ότι οι εγκληματίες επινόησαν πιο περίπλοκα σχέδια όταν η πανδημία έφτασε στην Ευρώπη. Έχουν επίσης αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας τους.

«Για παράδειγμα, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συντόμευσαν την περίοδο μεταξύ της αρχικής μόλυνσης με ransomware και της ενεργοποίησης της επίθεσης ransomware, χωρίς να περιμένουν μια ιδανική στιγμή για να ξεκινήσει η επίθεση, αλλά προσπαθούν το συντομότερο δυνατό για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη», ανέφερε ο οργανισμός.

Ενώ ο αντίκτυπος του COVID-19 στο επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών έχει περιοριστεί μέχρι στιγμής, η Europol δήλωσε ότι ανησυχεί για την αύξηση της διαδικτυακής παιδικής πορνογραφίας και «τις συζητήσεις πιθανών παραβατών σχετικά με την αυξημένη προσβασιμότητα και ευπάθεια παιδιών στο διαδίκτυο λόγω απομόνωσης, λιγότερης επίβλεψης και μεγαλύτερης διαδικτυακής έκθεσης. "

Μια άλλη αισθητή τάση ήταν ο πολλαπλασιασμός στις  απάτες που προωθούν τα κιτ δοκιμών και θεραπείες για τον θανατηφόρο ιό. Η υπηρεσία σημείωσε επίσης μια άνθηση στο εμπόριο πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης όπως μάσκες προσώπου, αντιιικά ή τζελ με βάση το αλκοόλ, καθώς οι εγκληματικές οργανώσεις εκμεταλλεύτηκαν την έλλειψη γνήσιων προϊόντων.

Μακροπρόθεσμα, ο οργανισμός αναμένει μια επιστροφή σε προηγούμενα επίπεδα εγκληματικότητας που χαρακτηρίζουν κλασικές παράνομες δραστηριότητες καθώς τα μέτρα κλειδώματος μειώνονται σταδιακά. «Το οργανωμένο έγκλημα είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο και έχει αποδείξει την ικανότητα εξαγωγής μακροπρόθεσμων κερδών από κρίσεις, όπως το τέλος του ψυχρού πολέμου ή το παγκόσμιο οικονομικό έτος 2007 και 2008», ανέφερε.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR