Armed Conflicts
Updated at:

Η ώρα της αναμέτρησης: Αιγυπτιακά υποβρύχια σε θέσεις ''μάχης'' - Με απόφαση Σίσι ''μπλοκάρονται'' τα σχέδια της Τουρκίας στη Λιβύη

Υποβρύχιο του Αιγυπτιακού Ναυτικού S43 (κλάση 209/1400) εθεάθη στο μέσο της Μεσογείου έξω από το νησί Παντελερία, προκαλώντας την ανησυχία των τουρκικών δυνάμεων στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ως γνωστόν η Άγκυρα στέλνει συνεχώς φρεγάτες και υποβρύχια στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, με σκοπό να ελέγξει την κατάσταση στην πρωτεύουσα της χώρας αυτής κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ, αλλά τώρα οι Τούρκοι θα βρουν έναν ικανό αντίπαλο τόσο κοντά στις μονάδες επιφανείας τους.

https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1255217052417171463

 

https://twitter.com/smmlibya/status/1255067579242217472https://twitter.com/AntiwarRawitna/status/1255407037002981376

Η Τουρκία επίσης όπως αποκαλύφθηκε από φωτογραφίες, έχει εγκαταστήσει συστήματα Jammimg για να μπλοκάρει και αποκλείσει τις επικοινωνίες κατά της αεροπορικής βάσης Mitiga στην Τρίπολη.

Τα συστήματα αυτά συγχρόνως συλλέγουν πληροφορίες για όλες τις επικοινωνίες στην κεντρική Μεσόγειο, από πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.

Ουσιαστικά πρόκειται για μαι τουρκική βάση SIGINT, η οποία ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της Μεσογείου, τοποθετημένη στο πιο ιδανικό μέρος της περιοχής (Τρίπολη) με την οποία κατασκοπεύεται πιθανόν Αίγυπτο και Ελλάδα ( Κρήτη). 

CONTINUE READING

Επίσης μια ακόμη χρησιμότητα της βάσης αυτής είναι η αποφυγή χρήσης συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου κατά την φάση της απογείωσης και προσγείωσης των τουρκικών drone που στοχεύουν τις δυνάμεις του LNA.

Μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει σε περίπτωση που επιβιώσει τελικά η κυβέρνηση του Σαράι στην Τρίπολη, διότι τότε θα δημιουργηθεί σύμφωνα με ειδικούς αμυντικούς εμπειρογνώμονες, η μεγαλύτερη τουρκική αεροναυτική και κατασκοπευτική βάση στην Μεσόγειο.

Οι Τούρκοι σε συνδυασμό με την ναυτική βάση στην Κύπρο και την Αλεξανδρέττα, θα προσπαθήσουν να ελέγξουν ένα μεγάλο μέρος της Α.Μεσόγειου, να επιβάλλουν την ''Γαλάζια Πατρίδα'' και να κυριαρχήσουν στην περιοχή θυμίζοντας εποχές Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στα σχέδια αυτά αντιτίθονται εκτός της Ελλάδος, και η Αίγυπτος των 80 εκατ. κατοίκων η οποία βλέπει το επερχόμενο κίνδυνο από τα τουρκικά σχέδια.

Ο πρόεδρος της χώρας ΑΛ Σίσι όπως δείχνουν τα “σημάδια” αποφάσισε να παίξει “επίθεση” και να στείλει υποβρύχιες μονάδες στην κεντρική Μεσόγειο, φανερά και μυστικά ενώ απλώνεται και στην Συρία.    

 Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να επιστρέψει τη Συρία στη φυσική της θέση στα περιφερειακά  και διεθνή Φόρουμ.

Αυτό πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Σούκρι και του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, Γκιρ Πέντερσον, κατά την οποία οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ahmed Hafez, δήλωσε: «Η ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο του συνεχούς συντονισμού μεταξύ του Καΐρου και του απεσταλμένου του ΟΗΕ για την προώθηση των ειρηνικών προσπαθειών για την διευθέτησης της συριακής κρίσης».

Ο υπουργός Σούκρι τόνισε ότι , «η αποφασιστικότητα της Αιγύπτου να συνεχίσει να πιέζει για προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης και διευθέτησης της συριακής κρίσης σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τρόπο που να διατηρεί την ενότητα και την ανεξαρτησία του συριακού εδάφους, ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες της Συρίας, ενώ το Κάιρο επιθυμεί  την επιστροφή της Συρίας στη φυσική της θέση στους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς”.

Ο Αιγύπτιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο υπουργός Shoukry «ασχολήθηκε με την αξιολόγηση του Καΐρου σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, εξετάζοντας τις αιγυπτιακές προσπάθειες προώθησης μιας πολιτικής διαδικασίας μέσω της συμμετοχής της σε μικρή ομάδα χωρών που ασχολούνται με αυτήν τη διαδικασία, και μέσω της επικοινωνίας της με την μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον  ομάδα του Καΐρου, η οποία σχετίζεται με την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων, καθώς και των περιφερειακών ομάδων που τις υποστηρίζουν". 

CONTINUE READING

Σε απλά ελληνικά η Αίγυπτος δηλώνει ότι θέλει μια Συρία ανεξάρτητη, χωρίς τουρκικά στρατεύματα στο έδαφος της, χωρίς Τζιχαντιστές εντασσόμενη σε μια συμμαχία με το Κάιρο.

Πρόκειται για μια αλλαγή πολιτικής από πλευράς Αιγύπτου, που κατανόησε ότι οι ήπιες δηλώσεις και  συμπεριφορές προς την Άγκυρα δεν έχουν πλέον νόημα. 

Νομίζουμε ότι αυτό το “μήνυμα” το έχει λάβει και η ελληνική πλευρά η οποία στο μέτρο του δυνατού άλλαξε ροτα ως προς τις τουρκικές απαιτήσεις και ετοιμάζει "εκπλήξεις" στην Άγκυρα.     

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR