Με επιστολή του ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου κατέθεσε σε παράρτημα τις γεωγραφικές συντεταγμένες με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο του περασμένου Νοεμβρίου.
Με βάση αυτές τις συντεταγμένες η Τουρκία παραβιάζει απροκάλυπτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας καθώς στερεί τα τέσσερα ελληνικά νησιά από ΑΟΖ ενώ καταπατά κατάφωρα και την κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος τον ΟΗΕ Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου στην επιστολή του μιλάει για τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και προκλητικά υπαινίσσεται ότι είναι νόμιμες οι τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Μάλιστα ο κ. Σινιρλιόγλου προκλητικά χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνοκυπριακή διοίκηση», μη αναγνωρίζοντάς της την κρατική της υπόσταση. Απεναντίας αναγνωρίζοντας το ψευδοκράτος των κατεχομένων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου υποστηρίζει ο τούρκος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ ότι η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες αυτή αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις!
Σε απαντητική της επιστολή την επομένη μέρα στις 19 Μάρτη η ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη επαναλαμβάνει την κατηγορηματική τοποθέτηση της Ελλάδας ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο «δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του».
Η επιστολή της ελληνίδας αντιπροσώπου στον ΟΗΕ
Ειδικότερα για το παράρτημα με τις συντεταγμένες του τουρκολιβυκού συμφώνου η κα Θεοφίλη χαρακτηρίζει «δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα» την θαλάσσια περιοχή που ορίζει η Τουρκία αυθαίρετα ως δική της.
Πλασματικές, αυθαίρετες και παράνομες οι τουρκικές γεωγραφικές συντεταγμένες
Η κα Θεοφίλη υπογραμμίζει ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες είναι «πλασματικές, παράνομες και αυθαίρετες» καθώς όπως σημειώνει παραβλέπουν το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να δημιουργήσουν θαλάσσιες ζώνες.
«Απροκάλυπτα (σ.σ. η Τουρκία) παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και παραβλέπει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών της περιοχής» αναφέρει η Ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ.
«Επαναλαμβάνω τη θέση της χώρας μου ότι το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης (σ.σ. τουρκολυβικό σύμφωνο) δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του» σημειώνει.
Η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματά της
«Η Ελλάδα κατηγορηματικά απορρίπτει τις συντεταγμένες της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτές περιέχονται στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη» προσθέτει.
«Αυτές οι συντεταγμένες είναι κενές οποιασδήποτε νομικής συνέπειας και δεν μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει ενάντια στην Ελλάδα» συμπληρώνει η κα Θεοφίλη και καταλήγει πως «η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματά της με βάση το διεθνές δίκαιο».
Αναλυτικά η επιστολή της Τουρκίας
Επιστολή 18ης Μαρτίου από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Γενικό Γραμματέα:
Αναφορικά με την επιστολή του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου της 13ης Νοεμβρίου 2019 (Α/74/549-S/2019/881), και κατόπιν εντολής της Κυβέρνησής μου, Θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: Σε πολλές περιπτώσεις, μέσω των διακοινώσεων της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας, (σ.σ. κάνει αναφορά σε μια σειρά ρηματικές διακοινώσεις και επιστολές που έχει καταθέσει) , η Τουρκία υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη τα αυτοδίκαια και εξ υπαρχής νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματά της στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.
Με την επιστολή μου της 13ης Νοεμβρίου 2019 (A/74/550), καταγράφηκε ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ακολουθούν την μέση γραμμη μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών, μέχρι του σημείου στα δυτικά του 28° 00′ 00 "Ε, που θα καθορισθεί σύμφωνα με το αποτέλεσμα μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης μεταξύ όλων των σχετικών κρατών, και με αρχές της ευθυδικίας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιαίτερες και σχετικές περιστάσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα θέση της Τουρκίας, υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας του κράτους της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, το οποίο επικυρώθηκε και από τις δύο χώρες και στη συνέχεια τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου 2019.
Έχω την τιμή να μεταφέρω τις γεωγραφικές συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ του σημείου ΣΤ (34° 16′ 13.72"Β – 026° 19′ 11.64"Ε) και του σημείου Ε (34° 09′ 07.90"Β – 026° 39′ 06.30"Ε), όπως συμφωνήθηκε με τη συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης (βλέπε παράρτημα). Το Μνημόνιο ,ακολουθώντας διάφορες αποφάσεις των διεθνών δικαστικών οργανισμών βασίζεται στις Αρχές ότι : α) τα νησιά δεν μπορούν να αποκόπτουν (cut off effect) την προβολή της ακτής της Τουρκίας , της χώρας με τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές της Ανατολικής Μεσογείου· β) τα νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μεσης γραμμης μεταξύ δύο ηπειρωτικών χωρών δεν μπορεί να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων· και γ) το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Εκτός από το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν είναι αρμόδια να εκπροσωπεί ολόκληρη τη νήσο της Κύπρου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διεκδικήσει de jure ή/και de facto δικαιοδοσία ή κυριαρχία σε αυτές τις περιοχές, σε νομικό πλαίσιο εξηγείται ανωτέρω ότι οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων που ασκεί η Τουρκία βρίσκονται εξ ολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Οποιαδήποτε αξίωση σχετικά με τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου θα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.
Η Τουρκία, για άλλη μια φορά, τονίζει ότι είναι έτοιμη σήμερα, όπως έκανε και στο παρελθόν, να υποστηρίξει πλήρως τη διασφάλιση μιας δίκαιης, και ειρηνικής λύσης σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να συμβάλει περαιτέρω στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της λεκάνης της Μεσογείου.
Η Τουρκία πιστεύει ότι η οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι δυνατή μόνο μέσω διαλόγου και συνεργασίας. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν η παρούσα επιστολή και το παράρτημά της κυκλοφορούσαν ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με τα σημεία 41 και 74 της ημερήσιας διάταξης, και δημοσιευόταν στον δικτυακό τόπο του Τμήματος Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και στην επόμενη έκδοση του Law of the Sea Bulletin.
Δείτε χάρτη: