Διχασμένη είναι η Ευρώπη στο παρασκήνιο των συνομιλιών για τη διαχείριση του εργαλειοποιημένου από την Άγκυρα προσφυγικού και τους εκβιασμούς του επίδοξου "σουλτάνου" Ερντογάν.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν την οργή τους για τη στάση της Τουρκίας, ωστόσο στηρίζουν το ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης. Το μήνυμα που στέλνουν ουσιαστικά είναι ότι ο Ερντογάν μπορεί να τις εκβιάσει, και αυτό δεν είναι επιθυμητό καθώς δίνει περιττή ισχύ στο τουρκικό καθεστώς.
Παρά το γεγονός πως οι Βρυξέλλες προειδοποιούν συνεχώς για τήρηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να μετακινείται από την προκλητική θέση του, προκαλώντας την οργή Ευρωπαίων αξιωματούχων, λέει το Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές, σε συνάντηση που έγινε αυτή την εβδομάδα μεταξύ πρεσβευτών της ΕΕ, υπήρξε έκρηξη οργής για την απόπειρα του Τούρκου προέδρου να εκβιάσει την κοινότητα επιτρέποντας σε μετανάστες να εισβάλουν μαζικά στην Ελλάδα.
Ωστόσο πολλοί από τους συμμετέχοντες ομολόγησαν ότι ο Ερντογάν κρατά δέσμια την Ευρώπη επειδή τα κράτη μέλη της δεν μπορούν να συμφωνήσουν πώς να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό και προκειμένου να αποφύγουν μία επανάληψη της κρίσης του 2015/2016, πρέπει να «σπρώξουν» και άλλα χρήματα στη Τουρκία έτσι ώστε να βάλουν ένα «ταβάνι» στις αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη.
«Η ΕΕ είναι στόχος εκβιασμού». Αυτό δήλωσε ένας διπλωμάτης κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης στις Βρυξέλλες, λεπτομέρειες της οποίας γνωστοποιήθηκαν στο Reuters από διάφορες διπλωματικές πηγές.
«Κοιμάσαι με τον διάβολο και ξυπνάς στη κόλαση, σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα», δήλωσε ένας από τους πρέσβεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατασπατάλησε το χρόνο από τη συμφωνία του 2016 έως και σήμερα βάζοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, με το να πληρώνει ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν στην Τουρκία.
Ποιες χώρες στηρίζουν τη χρηματοδότηση;
Μεταξύ των αντιπροσώπων που πρότειναν την περαιτέρω χρηματοδότηση ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία και με την ελπίδα του κατευνασμού του Ερντογάν ήταν αυτοί της Ολλανδίας, της Ιταλίας της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Την ίδια στιγμή, όσο λογικό είναι για την ΕΕ να συνεχίζει να υποστηρίζει τους Τούρκους πρόσφυγες στη Συρία, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μη δημιουργήσει την εντύπωση ότι υποκύπτει στον εκβιασμό, είπε ένας από τους διπλωμάτες, σύμφωνα με τις πηγές.
«Είναι τόσο ανέντιμο εκ μέρους του Ερντογάν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εκβιαζόμαστε οπότε η όποια νέα χρηματοδότηση δεν πρέπει να έλθει πολύ σύντομα. Αλλά στο τέλος ίσως αναγκαστούμε να πληρώσουμε. Τι άλλο να κάνουμε;», είπε ένας ακόμη διπλωμάτης που μίλησε στο Reuters.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, παράλληλα, αναφερόμενος στην στάση της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε πριν λίγο ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί εκβιασμούς».
«Σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αλλά είναι σαφές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί εκβιασμούς», τόνισε ο Ντι Μάιο. Ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας, αναφερόμενος στο ίδιο πάντα θέμα, πρόσθεσε:
«Ο στόχος μας είναι να φτάνουμε στις αιτίες των φαινομένων της μετανάστευσης ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία συγκρούσεων . Καταβάλλουμε σχετική προσπάθεια για την Συρία με τον ΟΗΕ και για την Λιβύη με την Σύνοδο του Βερολίνου. Είναι σαφές πως όταν τροφοδοτούνται συγκρούσεις, ή όταν αγνοούνται συμπεριφορές χωρών οι οποίες τροφοδοτούν συγκρούσεις, αμέσως μετά υπάρχουν τα μεταναστευτικά ρεύματα. Αναμένουμε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων διότι θεωρούμε ότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή αντίδραση στα όσα συμβαίνουν στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, χωρίς, βέβαια, να υποκύψει, κανείς, σε εκβιασμούς».