Το ισραηλινό ImageSat Int. δημοσίευσε μια δορυφορική εικόνα που αποκαλύπτει τη θέση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 που αναπτύχθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μίτιγκα στην πρωτεύουσα της Λιβύης της Τρίπολης. Αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) κατά του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA).
Το Διεθνές Αεροδρόμιο Μίτιγκα βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύ των φιλοτουρκικών δυνάμεων της GNA και του Εθνικού Στρατού υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, και αποτελεί το μοναδικό λειτουργικό πολιτικό αεροδρόμιο της Λιβύης.
Τις τελευταίες εβδομάδες είχε επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων λόγω των διαδοχικών πυραυλικών επιθέσεων στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου από τον LNA, ωστόσο εδώ και λίγες μέρες οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά.
Οι Ισραηλινοί, βλέποντας πως οι ΗΠΑ έχουν ανοιχθεί προς την Τουρκία με αφορμή τη συριακή σύγκρουση, φαίνεται πως προσπαθούν να κρατήσουν τις επιλογές τους ανοικτές και εκθέτουν τις θέσεις των τουρκικών μη επανδρωμένων, διευκολύνοντας έτσι το έργο του LNA.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ προέτρεψε τη Δευτέρα τις αρχές της Λιβύης να διαλύσουν τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και τις ένοπλες ομάδες στη χώρα της βόρειας Αφρικής, χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο αν ο LNA θεωρείται μία από αυτές τις οντότητες για τους Αμερικανούς.
H προτροπή αυτή έγινε στη διάρκεια συνάντησής του με τον Φάθι Μπασάγκα, τον υπουργό Εσωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.
Ο πρεσβευτής Νόρλαντ «συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Μπασάγκα (...) και εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξη των ΗΠΑ στις συνεχιζόμενες προσπάθειες των λιβυκών αρχών να διαλύσουν και να αφοπλίσουν τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και τις ένοπλες ομάδες», ανέφερε μέσω Twitter η αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη.
Σύμφωνα με τη διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ η δράση «τέτοιων παραστρατιωτικών οργανώσεων εγείρει σοβαρή απειλή για την οικοδόμηση ενός ισχυρού, δημοκρατικού, ενιαίου κράτους στη Λιβύη».
Στη Λιβύη επικρατεί χαοτική κατάσταση και πολιτική αστάθεια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.