Ισλαμιστές
Armed Conflicts
Updated at:

Στόχος ισλαμιστών εξτρεμιστών ExxonMobil-Total - Θα στείλει μισθοφόρους και στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία;

Οι εταιρείες Exxon Mobil και Total ζήτησαν από τη Μοζαμβίκη να στείλει περισσότερα στρατεύματα για να φυλάξουν τις επιχειρήσεις τους στο βορειότερο τμήμα της χώρας μετά από σειρά επιθέσεων ισλαμιστών μαχητών, σύμφωνα με μια πηγή στη βιομηχανία και δύο συμβούλων ασφαλείας που επικαλείται το Reuters. Οι... καλές σχέσεις της Τουρκίας με ακραίους ισλαμιστές προμηνύουν αποσταθεροποίηση και στην Α. Μεσόγειο.

Η βόρεια επαρχία Cabo Delgado της Μοζαμβίκης φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα φυσικού αερίου στον κόσμο που εντοπίστηκαν την περασμένη δεκαετία και οι δύο ισχυρές εταιρείες πετρελαίου εργάζονται σε μεγάλα έργα LNG που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την οικονομία.

Η περιοχή αποτελεί επίσης κέντρο μιας ισλαμιστικής εξέγερσης που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους από το 2017. Οι ισλαμιστές μαχητές κατέστρεψαν χωριά, συγκρούστηκαν με στρατιώτες και συχνά αποκεφάλιζαν τους αιχμαλώτους. Οι τρεις πηγές ανέφεραν ότι οι εταιρείες διαπραγματεύονταν με την κυβέρνηση για να προσπαθήσουν να αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών που προστατεύουν τις δραστηριότητές τους.

CONTINUE READING

Ένας από τους συμβούλους ασφαλείας δήλωσε ότι υπήρχαν περίπου 500 στρατιώτες στην περιοχή και οι εταιρείες ήθελαν επιπλέον 300. Μια πηγή της βιομηχανίας με γνώση της κατάστασης και ένας σύμβουλος ασφάλειας δήλωσαν ότι έχει ζητηθεί ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Total αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το αίτημα για αύξηση των στρατευμάτων, παρομοίως και η ExxonMobil, αλλά δήλωσε ότι η ασφάλεια των υπαλλήλων της είναι πρωταρχικής σημασίας.

"Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες και να συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές και τους λοιπούς ενδιαφερόμενους για να παρέχουμε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για το εργατικό μας δυναμικό και τις τοπικές κοινότητες", δήλωσε ο γαλλικός κολοσσός.

Η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση αυτοαποκαλείται Ahlu Sunnah Wa-Jama και άρχισε τις επιθέσεις της το 2017. Πιο πρόσφατα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη μέσω ΜΜΕ, αν και δεν υπήρξε επιβεβαίωση σύνδεσης των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι μαχητές - οι οποίοι θεωρούν το Ισλάμ ως αντίδοτο σε αυτό που περιγράφουν ως διεφθαρμένη ηγετική ελίτ - έχουν ενισχύσει τις επιχειρήσεις τους στο Cabo Delgado, λένε οι αναλυτές.

Υπάρχουν ανησυχίες και για επέκταση των συγκρούσεων στα νότια της χώρα μετά από μια επίθεση στην περιοχή Quissanga την περασμένη εβδομάδα. Ένας από τους συμβούλους ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι πλέον ικανοποιημένες με την παρεχόμενη ασφάλεια και ζητούν περισσότερη υποστήριξη που θα ανταποκρίνεται σε μια αυξανόμενη απειλή.

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές proxies της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο

Οι ίδιοι ενεργειακοί κολοσσοί εμπλέκονται ως γνωστόν και σε έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Καθώς οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου καλούνται να αντιμετωπίσουν τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους και τα ενεργειακά σχέδια, ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός απειλεί να εξαπλωθεί και στον ευρωπαϊκό νότο.

CONTINUE READING

Μέσω του τριγώνου Συρίας-Τουρκίας-Λιβύης, η Άγκυρα έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα δίκτυο μεταφοράς όπλων και τζιχαντιστών μισθοφόρων, που πολεμούν εκ μέρους της Τουρκίας. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία και την καρατόμηση χιλιάδων στελεχών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, οι Σύριοι τρομοκράτες και γενικώς οι ισλαμιστές εξτρεμιστές συμπληρώνουν μερικώς το κενό που δημιουργήθηκε στην τουρκική πολεμική μηχανή.

Η κίνηση της Τουρκίας να μεταφέρει χιλιάδες μισθοφόρους στη Λιβύη, προμηνύει τη χρήση των ισλαμιστών ως proxies του τουρκικού καθεστώτος και σε μελλοντικά μέτωπα, όπως στην Κύπρο και την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η Τουρκία τροφοδοτεί και άλλες συγκρούσεις στην Αφρική μεταφέροντας σημαντικό αριθμό όπλων στη Νιγηρία.

Συνεπώς, οι δραστηριότητες των ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολική Μεσογείου, φαίνεται πως δεν απειλούνται τόσο από τις αποδυναμωμένες τουρκικές δυνάμεις, όσο από ισλαμιστές μισθοφόρους που μπορεί να μεταφέρει η Άγκυρα στην περιοχή.

Αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε δομές, χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων και επιθέσεις αυτοκτονίας μπορούν να γίνουν καθημερινότητα στην περιοχή αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και δεν τερματιστούν οι εγκληματικές ενέργειες της Τουρκίας και η επιρροή της στις τάξεις των εξτρεμιστών.

Εν κατακλείδι, με την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη, η Τουρκία κατάφερε να φέρει νέα δεδομένα στις μορφές του σύγχρονου πολέμου με κύριο μέσο την τρομοκρατία, γεγονός που πρέπει να σημάνει συναγερμό στα επιτελεία και να ληφθούν άμεσα μέτρα, προτού οι εξτρεμιστές μισθοφόροι αρχίσουν να στοχοποιούν Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ με τις ευλογίες της Άγκυρας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR