Η θέση του τουρκικού σκάφους βρίσκεται 200χλμ. νότια του Καστελόριζου, ανατολικά της Κρήτης, δυτικά της Κύπρου, σε σημείο που εφάπτεται η ελληνική με την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού διατάχθηκε να αποπλεύσει από την Κάρπαθο για να παρακολουθήσει τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου, ενώ η κατάσταση σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία.
Mπορεί να υπάρχει ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά, αλλά η Τουρκία πρώτον θέλει να ''τεστάρει'' την αντίδραση από την πλευρά μας και δεύτερον, μην ξεχνάμε πως υπάρχει και η επέτειος των Ιμίων, οπότε σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαίο το σημερινό περιστατικό.
Τι αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ
Ο Αντισυνταγμάταρχης Σπυρίδωνας Ασλάνης, εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, επιβεβαίωσε ότι το τουρκικό Oruc Reis έχει εισέλθει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και εκτίμησε ότι για την «είσοδό του ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες».
Το ερευνητικό σκάφος εισήλθε το πρωί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου 200 χλμ νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και παρέπλευσε από την Κάρπαθο η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, που παρακολουθεί το τουρκικό ερευνητικό.
«Βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και εκτιμούμε ότι η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού έχει γίνει λόγω καιρού», επισημαίνει ο κ. Ασλάνης.
«Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το Καστελλόριζο. Παρακολουθούμε κάθε του κίνηση. Εκτιμούμε ότι για την είσοδό του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες. Θα δούμε τις επόμενες ώρες πώς θα κινηθεί και θα προχωρήσουμε στις ανάλογες ενέργειες. Δεν ανησυχούμε, είμαστε σε ετοιμότητα», επεσήμανε, καταλήγοντας.
Δείτε στον χάρτη που βρίσκεται: