Navy

Επίσημη ένταξη & συμμετοχή του ΠΝ στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας

Η Ελλάδα είναι το τρίτο μέλος του προγράμματος της «Ευρώ-Κορβέτας» («European Patrol Corvette») και η ελληνική σημαία βρίσκεται πλέον πλάι στη γαλλική και την ιταλική στην επίσημη ιστοσελίδα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) για το πρόγραμμα. 

Πρόκειται για μία είδηση που είχαμε αναφέρει πρώτοι στις 14/11/19 

''Τρομερή πρόταση μας έρχεται από Γαλλία-Ιταλία, σύμφωνα με έγκυρο γαλλικό αμυντικό ΜΜΕ, για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα κατασκευής της ευρωπαϊκής Κορβέτας σε ελληνικά ναυπηγεία, μέσω του προγράμματος PESCO, που αφορά την κοινή αμυντική πολιτική των χωρών της ΕΕ με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αναμένεται ένας ακόμη εταίρος σε αυτό, για να τεθεί σε ισχύ δίνοντας την μοναδική ευκαιρία στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό να κατασκευάσει με "ελληνικά χέρια" αριθμό Κορβετών για λογαριασμό του ελληνικού ΠΝ, μιας και η αντιπαράθεση με την Τουρκία σε αυτόν τον τομέα είναι σημαντική.''  

CONTINUE READING

 
Ως ιδιαίτερα θετική και ευχάριστη εξέλιξη κρίνεται η επίσημη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής κορβέτας γεγονός που αποφασίστηκε χθες απόρροια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι.

Πρόκειται για το Permanent Structured Cooperation (PESCO) με στόχο την ανάπτυξη ενός πλοίου εκτοπίσματος κορβέτας. 

Χρέη συντονιστή σε αυτό έχει η Ιταλία και το έργο αποσκοπεί στη σχεδίαση και την ανάπτυξη πρωτότυπου για μια νέα κλάση πολεμικού πλοίου, με την επωνυμία «European Patrol Corvette». Το πλοίο που θα προκύψει, θα επιτρέπει τη φιλοξενία αρκετών συστημάτων και εξοπλισμού, για να ολοκληρώνει με ευέλικτη προσέγγιση έναν μεγάλο αριθμό καθηκόντων και αποστολών. 

Η Ελλάδα με την συμμετοχή της στα επιχειρησιακά προγράμματα της PESCO, έχει την δυνατότητα να ωφεληθεί και οικονομικά από τα ανωτέρω προγράμματα. Μιλάμε για τεράστια κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και του Προγράμματος για την Ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας, από τα οποία μπορούμε ως χώρα να εκμεταλλευθούμε, την στιγμή που ο ελληνικός αμυντικός προϋπολογισμός είναι υπό πίεση, ενώ το κόστος και η τεχνολογική πολυπλοκότητα των οπλικών συστημάτων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. 

CONTINUE READING

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να επωφεληθεί μέσω της προβλεπόμενης συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Η χώρα μας θα επωφεληθεί τα μέγιστα από την κοινή ανάπτυξη αμυντικού εξελιγμένου εξοπλισμού με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. 

Σύμφωνα με τις λιγοστές διαθέσιμες πληροφορίες, το πλοίο θα έχει εκτόπισμα τουλάχιστον 3.000t, θα έχει δηλαδή ουσιαστικά μέγεθος παρόμοιο με τις διαθέσιμες φρεγάτες του ΠΝ.  

 

Το παρασκήνιο με τις Belharra στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν 

 

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως το ζήτημα της απόκτησης των φρεγατών, τύπου Belharra, τέθηκε κατά την χθεσινή, διαρκείας περί τη μιάμιση ώρα, συνάντησης των δύο ανδρών. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τις Ελληνο – γαλλικες επαφές για το συγκεκριμένο θέμα και ξεκαθαρίζουν πως πιθανή απόκτηση τους, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα γίνει government to government ( κυβέρνηση προς κυβέρνηση ) χωρίς την διαμεσολάβηση επιχειρήσεων και offsets, όπως γίνεται στις αντίστοιχες διαδικασίες με τις ΗΠΑ. 

«Θα συνεργαστούμε για δεκαετίες για τις δύο φρεγάτες FDI για το Ελληνικό Ναυτικό», δήλωσε ο επικεφαλής της Naval Group, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR