Toυ Ανδρέα Μουντζουρούλια
Πρόκειται για μια συμφωνία που αν επιτευχθεί θα αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής. Για το λόγο αυτό επικρατεί "διπλωματικός πυρετός" σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, Μόσχα, Ουάσινγκτον καθώς και σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την προσάρτηση όλων των οικισμών της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της κοιλάδας του Ιορδάνη.
Στο κείμενο που έχει δοθεί μέχρι τώρα στη δημοσιότητα, δεν γίνεται πουθενά λόγος για ανεξάρτητο παλαιστιανό κράτος και μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των Παλαιστίνιων.
Όπως αναφέρουν αναλυτές, η προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη, είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, καθώς θα απειλούσε τη σταθερότητα στην Ιορδανία και τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Επιπλέον, περίπου 75.000 Παλαιστίνιοι ζουν στην κοιλάδα.
Το σχέδιο όπως αναφέραμε δεν συνεπάγεται την άμεση εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στη Συμφωνία υπάρχει το σχέδιο μίας σήραγγας που θα συνδέει τη Γάζα με τη Δυτική Όχθη.
Η «συμφωνία του αιώνα» αναβλήθηκε δύο φορές πέρυσι, λόγω των δύο πρόωρων εκλογικών αναμετρήσεων, που όμως δεν ήραν το πολιτικό αδιέξοδο στο Ισραήλ.
Ως «μεγάλο ερώτημα» παραμένει πως θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Παλαιστίνιοι που απορρίπτουν κατηγορηματικά το σχέδιο Τραμπ, καθώς ήδη μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, έχουν πάψει να θεωρούν την Ουάσινγκτον αμερόληπτο μεσολαβητή και πρακτικά διέκοψαν τις σχέσεις τους με την αμερικανική κυβέρνηση.
Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε το τελικό κείμενο της Συμφωνίας, όπου θα αλλάξει τον χάρτη όπως τον γνωρίζαμε στην Μ. Ανατολή.