ελληνικά νησιά, Τουρκία, γκρίζα ζώη
Greek-Turkish Relations

Αυτά είναι τα 18 ελληνικά νησιά που αμφισβητεί η Τουρκία

Σκληρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις και στην προσπάθεια της Άγκυρας να «γκριζάρει» ελληνικά νησιά στο Αιγαίο έδωσε η Αθήνα στέλνοντας το μήνυμα ότι η αντίδραση σε περίπτωση ακραίων ενεργειών από τη γειτονική χώρα θα είναι δυναμική.

Χθες, η Τουρκία επέλεξε να επαναφέρει το θέμα των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, σημειώνοντας με προκλητικό τρόπο ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως «ούτε στη Συνθήκη της Λωζάννης ούτε στη συνθήκη ειρήνης του 1948 δεν έχει καθοριστεί σε ποιον ανήκουν τα νησιά» θέλοντας έτσι να «δικαιολογήσει» τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από αυτά τα νησιά.

«Εμείς δικαιολογημένα λέμε ότι ανήκουν σε εμάς. Εκείνοι λένε «είναι δικά μας». Αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μη συμβεί πάλι κάποια κρίση, όπως στο Καρντάκ (Ιμια)» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Σκληρή απάντηση Παναγιωτόπουλου

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν άφησε αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις σημειώνοντας με νόημα πως η  Αθήνα είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα. «Αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας, θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια» είπε το βράδυ της Πέμπτης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

«Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά αν κριθεί απαραίτητο, θα αντιδράσουμε», ξεκαθάρισε.

Σημείωσε ακόμη ότι «θα είμαστε μόνοι μας στρατιωτικά αν μας προκαλέσει η Τουρκία», η οποία «συμπεριφέρεται σαν νταής».

Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε επίσης πως η τουρκική προκλητικότητα έχει αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, κάνοντας λόγο για πάνω από 5.000 παραβιάσεις μέσα στο 2019 και προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά με το δίκαιο του ισχυρού.
 

CONTINUE READING

«Αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος»

Για το μπαράζ προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο, παραδέχθηκε ότι «αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος» και δήλωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε μέτρα από το ΝΑΤΟ για τις τουρκικές παραβιάσεις.

Για το ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας σε περίπτωση σοβαρής πρόκλησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «η ελληνική απάντηση θα κλιμακωθεί, ανάλογα με την τουρκική προσβολή».

Οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας

Στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων αναφέρθηκε νωρίτερα χθες, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Alpha.

Ερωτηθείς για τον διάλογο που φέρεται να είχε ο πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ, περί ενδεχόμενου «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Δεν θα μπω στην λεπτομέρεια της συζήτησης. Αλλά κατέστησα σαφές στον Αμερικανό Πρόεδρο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές. Έγινε απολύτως αντιληπτό από τον Πρόεδρο Τραμπ και την αμερικανική ηγεσία. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πάει στην Χάγη για οποιοδήποτε ζήτημα πλην του καθορισμού υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η χώρα να πάει στη Χάγη εκτός από αυτά τα θέματα. Δεν συζητάμε με τους Τούρκους ανύπαρκτα ζητήματα».

«Έχουμε ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε σημείο που θα έχουμε μια ένταση στο Αιγαίο. Αλλά και αν έχουμε τότε, θα τη διαχειριστούμε» ενώ παράλληλα εμφανίστηκε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Πάντως, υπογράμμισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί.

Σκληρή απάντηση από το ΥΠΕΞ

Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το καθεστώς ορισμένων νησιών του Αιγαίου, έδωσε χθες, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση.

Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους.

Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος.

Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία».

Τα 18 ελληνικά  νησιά που «γκριζάρουν» οι Τούρκοι

Αξίζει να επισημανθεί ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε μια σειρά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο δεν είναι κάτι καινούργιο.

Οι Τούρκοι, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» από το 1996 και την κρίση των Ιμίων την επαναφέρουν από καιρού εις καιρόν. Η επιλογή όμως να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο το «γκριζάρισμα» των ελληνικών νησιών σε αυτή τη χρονική συγκυρία – τη στιγμή δηλαδή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας του τουρκολιβυκού συμφώνου, των παρανομιών στην κυπριακή ΑΟΖ και των συνεχών παραβιάσεων στο Αιγαίο – φανερώνει ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν να τραβήξουν στα άκρα τις προκλήσεις τους.

Πόσα νησιά ισχυρίζονται οι Τούρκοι ότι έχουν αμφισβητούμενη κυριαρχία; Ο αριθμός εξαρτάται από την κομματική προέλευση του Τούρκου αξιωματούχου ή πολιτικού που διατυπώνει κάθε φορά αυτή τη θεωρία.

Άλλοτε υποστηρίζεται ότι στο Αιγαίο υπάρχουν 18 νησιά και νησίδες που «η Ελλάδα τα κατέχει παράνομα», άλλοτε ότι είναι 16, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν, οι κεμαλιστές, συνήθως ανεβάζουν τον αριθμό σε… συνολικά 156 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.

Τα 18 νησιά και νησίδες που έχουν «γκριζάρει» οι Τούρκοι είναι τα εξής: Καλόγεροι, Αρκιοί, Κίναρος, Λεβίθια, Σύρνα, Γαϊδουρονήσι, Γαύδος, Οινούσσες – Παναγιά, Φούρνοι – Θύμαινα, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Γυαλί, Διονυσάδες και Κουφονήσι.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR