Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Θέρμου, στο πλαίσιο των «Εορτών Αγίου Κοσμά Αιτωλού 2022» που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Θέρμου ολόκληρο τον μήνα Αύγουστο.
Αρχικά έγιναν απονομές βραβείων αριστείας στους πρωτεύσαντες μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Θέρμου και ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου.
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου εισαγωγικά, μετά τις ευχαριστίες για την πρόσκληση, είπε ότι άκουγε στα Γιάννενα, από βρέφος ακόμη, για τον άγιο Κοσμά που ήταν πολύ αγαπητός άγιος στους γονείς του και συμμετείχε σε λιτανείες, στα Γιάννενα, στην μνήμη του. Και έπειτα άκουγε πολλά από τον Γέροντά του, τον άγιο Καλλίνικο, Επίσκοπο Εδέσσης.
Ύστερα παρουσίασε το θέμα του «ο άγιος Κοσμάς, διδάσκαλος της Εκκλησίας», το οποίο διάρθρωσε σε τέσσερις ενότητες.
Πρώτον, παρουσίασε τον άγιο Κοσμά ως Απόστολο και Προφήτη. Ο ίδιος είχε την αίσθηση ότι είχε αποστολικό και προφητικό ζήλο και διδασκαλία, αλλά και ο λαός τον θεωρούσε και τον υποδεχόταν ως Προφήτη και Απόστολο.
Δεύτερον, ανέλυσε πώς ο ίδιος προετοιμάσθηκε για το έργο αυτό. Φοίτησε στην Αθωνιάδα Σχολή, όπου δίδαξαν σπουδαίοι διδάσκαλοι όπως ο Παναγιώτης Παλαμάς, ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Νικόλαος Τζαρτζούλης, κ.α. Αυτοί δίδασκαν την αρχαία γλώσσα, την γραμματική, την φιλοσοφία, και μάλιστα την φιλοσοφία και τα μαθηματικά των Ευρωπαίων Διαφωτιστών. Όμως ο άγιος Κοσμά κυρίως και προ παντός επηρεάσθηκε από την ορθόδοξη παράδοση που συνάντησε στο Άγιον Όρος και μάλιστα στην Ιερά Μονή Φιλοθέου και έτσι προετοιμάσθηκε για το μεγάλο έργο του.
Τρίτον, εξέθεσε ένα σύντομο διάγραμμα της διδασκαλίας του που ήταν μια εκλαϊκευμένη δογματική, από την Αγία Τριάδα και την δημιουργία του κόσμου μέχρι την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού και τη μέλλουσα κρίση.
Τέταρτον, τόνισε ιδιαίτερα ότι το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του αγίου Κοσμά ήταν ότι ομιλούσε, δίδασκε και ενεργούσε ως αγιορείτης μοναχός. Συνέδεε το κήρυγμα με την Θεία Λειτουργία, τις ιερές ακολουθίες , το ιερό Ευχέλαιο, την ευχή του Ιησού, τις λιτανείες, κ.α. είχε το ήθος των αγιορειτών μοναχών.
Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε λέγοντας ότι είναι μεγάλη τιμή για το Θέρμο και την Επαρχία μας, την τότε Μητρόπολη Ναυπάκτου και Άρτης, που ανέδειξε έναν τέτοιο μεγάλο και φωτισμένο διδάσκαλο της Εκκλησίας και πρέπει να επιδιώκουμε να κρατούμε την παράδοση που εκείνος είχε και μετέδωσε.
Ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα με βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία μαθητών και αποφοίτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και τη χορωδία γυναικών του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου, με χοράρχη τον κ. Αλέξιο Σιάχο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκ Θέρμου καταγόμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος, ο πρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, ο οποίος είχε και την όλη επιμέλεια της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο κ. Χρήστος Βασιλόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., η Καθηγήτρια κ. Μαρία Ράπτη, Πρόεδρος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.