Πνευματικά ωφέλιμα
Ενημερώθηκε στις:

Εορτολόγιο 25 Φεβρουαρίου: Μνήμη του Αγίου Ταρασίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως

Στον Επίσκοπο Μάρκελλο αναφέρεται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ στη μελέτη του «Κύπρος η Αγία Νήσος». Γράφει: «Μνεία τούτου γίνεται ὑπὸ τοῦ χρονογράφου Κυπριανοῦ: «Μάρκελλος ἕτερος ἐπίσκοπος τῆς Σολέας, γέννημα καὶ θρέμμα τῆς Κύπρου καὶ Μάρτυς. Ἑορτάζεται Φεβρουαρίου κε´». Εἰς τὸ Συναξάριον τῆς Κωνσταντινουπόλεως τὴν 25ην Φεβρουαρίου μνημονεύεται ἄνευ ὑπομνήματος: «ἄθλησις τοῦ ἁγίου ἱερομάρτυρος Μαρκέλλου ἐπισκόπου Ἀπαμείας τῆς Κύπρου». Ἐν Κύπρῳ δὲν ὑπάρχει πόλις Ἀπάμεια, πρόκειται δὲ μᾶλλον περὶ τοῦ Μαρκέλλου Σολέας, ἀρχαιότερον καλούμενης Αἰπείας (ελληνική ονομασία Αἴπεια, που σημαίνει απόκρημνη ράχη), ταυτιζομένου πρὸς τὸν ὑπὸ τοῦ χρονογράφου Κυπριανοῦ μνημονευόμενον».

Ο άγιος Ταράσιος καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης, έλαβε πλούσια μόρφωση και ανήλθε στο τιμητικό αξίωμα του υπάτου. Διακρινόταν για την αγάπη στην Εκκλησία και την εφαρμογή του καθαρού ορθόδοξου φρονήματος. Έτσι με την αγωνιστικότητά του και την καλλιέργεια των αρετών επιθυμούσε να αφιερωθεί στο Θεό με όλη του την ψυχή.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αξιώθηκε να χειροτονηθεί διάκονος, πρεσβύτερος και επίσκοπος. Το έτος 784 μ.Χ. διαδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Παύλο στο θρόνο της βασιλεύουσας. Η περίοδος της αρχιερατείας του συμπίπτει χρονικά με την εξάπλωση της εικονομαχίας, η οποία είχε προκαλέσει πολλά δεινά στην Εκκλησία. Εναντίον αυτής της πλάνης αγωνίστηκε ο Ταράσιος με όλη τη δύναμη της ψυχής του και πρωτοστάτησε στη σύγκληση της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου του 787 μ.Χ., στις εργασίες της οποίας και προήδρευσε.

Ο διαρκής αγώνας του για την επικράτηση της Ορθοδοξίας έγινε αιτία να υποστεί ο Άγιος ποικίλες διώξεις από κοσμικούς άρχοντες και εικονομάχους αυτοκράτορες. Πέθανε το έτος 806 μ.Χ., κατά την ώρα της εσπερινής ακολουθίας, καταλείποντας παράδειγμα ενάρετου και αγωνιστή Επισκόπου, ο οποίος σε όλη την πορεία της ζωής του έδινε την καλή μαρτυρία του Ορθόδοξου φρονήματος και ταυτόχρονα έδινε τον αγώνα της διατήρησης της ενότητας του πληρώματος της Εκκλησίας. 

Σήμερα, η Παλαίφατος Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου σεμνύνεται, με την ευκαιρία της 44ης επετείου από την εκλογή του Μακαριωτάτου Προκαθημένου αυτής σε Μητροπολίτη της Πρωτόθρονης Επισκοπής της Πάφου στις 25 Φεβρουαρίου το 1978, σε διαδοχή του Πάφου Χρυσοστόμου Α΄, ο οποίος στις 12 Νοεμβρίου 1977 είχε αναδειχθεί Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου διαδεχόμενος τον Εθνάρχη Μακάριο.

Πορευόμενος ο Μακαριώτατος Χρυσόστομος Β΄ το 16ο  έτος Πρωθιεραρχίας έχει ήδη σφραγίσει σε όλους τους προσφερόμενους τομείς την ανιδιοτελή προσφορά του, τόσο με την προσωπικότητά του και το χαρακτήρα του, την ηγετική του φυσιογνωμία όσο και με την αγάπη του για την τοπική μας Εκκλησία και την όλη Ορθοδοξία.

Αυτό μπορεί εύληπτα να το αντιληφθεί κάποιος όταν κι εκείνος αγαπά την Εκκλησία του Χριστού.

Να σημειωθεί ότι μνήμη του Αγίου Ρηγίνου επισκόπου Σκοπέλου τιμάται όλως ιδιαιτέρως στον Ι. Ν. Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη στην εντός των τειχών Λευκωσία, όπου φυλάσσεται τεμάχιο του ιερού του Λειψάνου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ