Τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου του Μυροβλήτου, τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Είναι ο πολιούχος της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης και τιμάται ιδιαίτερα στην πατρίδα μας.
Ο νεαρός Δημήτριος, υπήρξε αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού και για το λόγο αυτό πολλές φορές εικονίζεται στρατιωτικός καβαλάρης, να υποτάσσει ένα μεγαλόσωμο άνδρα: πρόκειται για το Βούλγαρο τσάρο Ιωαννίτζη, ο οποίος ασθένησε και πέθανε, όταν ετοιμαζόταν να επιτεθεί και να καταλάβει τη Θεσσαολονίκη το 13ο αιώνα.
Γόνος ευλαβούς οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτριος διέπρεψε στη μόρφωση, στη στρατιωτική τέχνη, αλλά κυρίως στο ήθος και στην ακεραιότητα του χαρακτήρα. Ως έντιμος χριστιανός αναδείχθηκε σε θερμό κήρυκα του Ευαγγελίου, που με το λόγο και το έργο του προσείλκυε τα πλήθη στο Χριστό. Η όλη δράση του προκάλεσε την αντίδραση του αυτοκράτορα Μαξιμιανού Γαλέριου, ο οποίος, το έτος 305 μ.Χ., διέταξε το βασανισμό, τη φυλάκιση και τη θανάτωσή του με λογχισμό. Το σώμα του τάφηκε στον τόπο που βρίσκεται σήμερα ο περικαλλής βυζαντινός Ναός του και από τότε αποτελεί πηγή ιαμάτων για τους πιστούς, αλλά και πηγή Ιερού Μύρου, χάρη στο οποίο ο Άγιος πήρε την ονομασία Μυροβλήτης.
Η ευγενής ψυχή, η πίστη και η ανδρεία του Αγίου Δημητρίου, η περιφρόνηση αξιωμάτων και υλικών αγαθών σκιαγραφούν αυτό που ονομάζουμε ορθόδοξο ήθος. Η μίμησή του είναι η καλύτερη τιμή προς τον Άγιο.
Κατεξοχήν παραμένει ηρωικό παράδειγμα των αγωνιστών νέων που ποθούν την εντιμότητα και εργατικότητα. Αντιστέκονται για την αγάπη του Χριστού και τις ανώτερες πανανθρώπινες αξίες.
Σήμερα, μεταξύ άλλων πανηγυρίζουν στήν Κύπρο οι ναοί του Αγίου Δημητρίου στην Ακρόπολη στη Λευκωσία, στο Μούτταλο της Πάφου, στο Παραλίμνι, στις Βρυσούλλες της Αμμόχωστου και στην ομώνυμη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Μαραθάσης. Επίσης, εορτάζουν οι κατεχόμενοι ναοί στην Αφάνεια και στο Καϊμακλί.
Ο Μυροβλήτης και Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος μας θυμίζει τον ηρωισμό των νέων, όταν αντιστέκονται για την αγάπη του Χριστού και τις ανώτερες πανανθρώπινες αξίες.