Ήδη από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία είχαμε γράψει για το πως αυτός ενίσχυσε τον άλλον, εκκλησιαστικό, “πόλεμο” Ρωσίας-Δύσης
Πριν από λίγες μέρες γράφαμε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε πως "οι Ρώσοι κάκιστα εισέβαλαν στην Ουκρανία" και μάλιστα προέβη και σε προσωπική επίθεση κατά του Πατριάρχη Μόσχας
Και σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες ανακύπτει η είδηση πως ιερείς της νέας Εκκλησίας στην Ουκρανία συγκεντρώνουν υπογραφές στο πλαίσιο έκκλησης προς το Συμβούλιο των Προκαθημένων να αξιολογήσει τις πράξεις του ηγέτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλου,. Ο Πατριάρχης Κύριλλος κατηγορείται για αίρεση και υποστήριξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κατά την Ανατολική Ορθόδοξη εκκλησία, τα εκκλησιαστικά δικαστήρια διακρίνονται:
-στα επισκοπικά που συγκροτούνται υπό την προεδρία μητροπολίτη επισκόπου και δικάζουν παραπτώματα κατωτέρων κληρικών, μη τιμωρούμενα όμως με καθαίρεση,
-στα συνοδικά που συγκροτούνται από την Ιερά Σύνοδο για παραπτώματα μητροπολιτών ή κατωτέρων κληρικών που τιμωρούνται με καθαίρεση,
-στα ειδικά επισκοπικά, συγκροτούμενα από μητροπολίτες για παραβάσεις του προέδρου και των μελών της Ιεράς Συνόδου,
-στα πατριαρχικά συγκροτούμενα υπό της Πατριαρχικής Συνόδου που δικάζουν παραπτώματα των Πατριαρχών, και
-«κατ' έφεση» δικάζει και η Ιερά Σύνοδος.
Η διαίρεση που έχει προκαλέσει η απόφαση του Φαναρίου για το ουκρανικό και η ρωσική αντίδραση με την διακοπή κοινωνίας ήταν "πόλεμος" πριν από τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και τώρα κάποιοι είναι προφανές πως προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις.
Βέβαια και ο Πατριάρχης Κύριλλος προέτρεψε τους πιστούς να συσπειρωθούν γύρω από τις αρχές.
Οι πιστοί πρέπει να ενωθούν σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, μεταξύ άλλων γύρω από τις αρχές, και οι αρχές πρέπει να αισθάνονται ευθύνη για τους ανθρώπους και να υπηρετούν τον λαό, δήλωσε την Κυριακή ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών μετά από την κυριακάτικη Λειτουργία.
«Είθε ο Κύριος να μας βοηθήσει όλους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Πατρίδα μας να ενώσει τους πάντες, και γύρω από τις αρχές, και οι αρχές να γεμίσουν με ευθύνη για τον λαό τους, ταπείνωση και ετοιμότητα να τους υπηρετήσουν. Τότε ο λαός μας θα έχει αληθινή αλληλεγγύη και την ικανότητα να αποκρούουμε εχθρούς εξωτερικούς και εσωτερικούς και να κανονίζουμε τη ζωή μας με τέτοιο τρόπο ώστε σε αυτή τη ζωή να υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερη καλοσύνη, αλήθεια και αγάπη», είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος .
Προέτρεψε όλους όσοι έχουν την εξουσία να θυμούνται τα λόγια του ευαγγελίου ότι «Ο μεγαλύτερος ας είναι δούλος και ο πρώτος σκλάβος».
"Ο Θεός να δώσει η καρδιά και το μυαλό όσων έχουν την εξουσία να γεμίσουν με μια τέτοια αλήθεια. Και ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι αυτή να είναι μια πολύ μεγάλη εξουσία αυτών των ανθρώπων μεταξύ εκείνων στους οποίους κυβερνούν. Πιθανώς, αυτό χρειάζεται ένας ηγεμόνας. Να έχουμε σεβασμό, εξουσία, υπακοή όχι από φόβο, αλλά από συνείδηση», είπε ο Ρώσος Πατριάρχης.
«Αν κάποιος αποκτά ιδιαίτερη επιρροή στους άλλους, δηλαδή δύναμη, πρέπει να θυμάται ότι με αυτήν την επιρροή αποκτά και ευθύνη ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων… και με αυτές τις ειδικές δυνάμεις πρέπει να συνδέσει αυτό που ο Κύριος απαιτεί, υπηρεσία και ταπεινοφροσύνη χωρίς τις οποίες δεν μπορεί κανείς να προσφέρει γνήσια υπηρεσία στον γείτονά του», εξήγησε ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας.
«Είθε ο Κύριος να φωτίσει όλους όσοι έχουν εξουσία, ας φωτίσει και όποιον υπόκειται στην εξουσία, γιατί κάθε εξουσία είναι από τον Θεό, μας διδάσκει η Αγία Γραφή, και αυτό απαιτεί να σεβόμαστε την εξουσία. Αλλά αυτός ο σεβασμός για την εξουσία εξελίσσεται σε ειλικρινή αγάπη και ευγνωμοσύνη όταν η κυβέρνηση λειτουργεί όπως μας διδάσκει ο λόγος του Θεού σήμερα», κατέληξε ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.
Ο Μητροπολίτης Ονούφριος σημείωσε ότι η Εκκλησία συνεχίζει να προσεύχεται για ειρήνη στο ουκρανικό έδαφος
Στο μεταξύ ο Προκαθήμενος της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας UOC, Μητροπολίτης Ονούφριος , σε κήρυγμα που εκφώνησε την Κυριακή της Μαρίας της Αιγυπτίας, είπε ότι η Εκκλησία ζητά από τον Θεό να δώσει ειρήνη.
«Η Εκκλησία προσεύχεται να σταματήσει ο Κύριος αυτά τα χείλη που λένε ψέματα και να σταματήσει με τη χάρη Του αυτή τη δολοφονία ενός ανθρώπου από έναν άνθρωπο, γιατί ο φόνος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα. Προσευχόμαστε να υπάρξει ειρήνη και γαλήνη στη γη μας και σε όλο τον κόσμο, γιατί πιστεύουμε ότι διαφορετικές χώρες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, αλλά μόνο ένας άγιος είναι ανεξάρτητος και οι αμαρτωλοί εξαρτώνται ο ένας από τον άλλον και πρέπει να υπολογίζουν ο ένας τον άλλον. Ως εκ τούτου, πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, να τιμούμε, να βοηθάμε. Για αυτό, ο Κύριος μας δημιούργησε, θέλει να το δει μέσα μας, ώστε να αγαπάμε, να βοηθάμε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον», είπε ο Προκαθήμενος του UOC.
Υπενθύμισε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία βοηθά όλους όσοι υπέφεραν από τον πόλεμο όπως πρόσφυγες, άστεγους, ορφανά, άρρωστους ανθρώπους.
«Όσο μας βοηθάει ο Κύριος, βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους ώστε να επιβιώσουν από αυτούς τους φόβους και αυτές τις κρίσεις πολέμου, και να λάβουμε όλοι μαζί έλεος από τον Θεό», συνόψισε ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος.