Πατριαρχεία
Ενημερώθηκε στις:

Επικίνδυνες ισορροπίες-“Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ” δεν μπορεί να πάει το Φανάρι

Μετά το ρεσιτάλ Δένδια στην Τουρκία και ενώ όλοι πανηγύριζαν είχαμε γράψει πως όσα ειπώθηκαν από τον Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία θα επηρεάσουν το Πατριαρχείο.

Οι σχέσεις τουρκικού (παρα)κράτους-Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν περάσει από χίλια μύρια κύματα και ενώ την μια διαφαίνεται πως εξομαλύνονται, αίφνης επιδεινώνονται, όπως έγινε και με τις κατηγορίες κατά Βαρθολομαίου ως πράκτορα του δικτύου Γκιουλέν.

Από χθες που οι ΗΠΑ επανήλθαν κάνοντας σαφέστατη αναφορά για παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου  αντιλαμβάνεται κάθε κοινός νους που θα στραφεί πάλι η κατάσταση.

Παρά τα χαμόγελα Βαρθολομαίου-Ερντογάν την Τετάρτη της Διακαινησίμου στην Άγκυρα, όπου ο Τούρκος Προέδρος παρέθεσε δείπνο Iftar οι ισορροπίες, όπως διαμορφώνονται μετά την αμερικανική παρέμβαση, είναι πολύ λεπτές. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος συνοδευόταν από τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, εξέφρασε τις ευχές του προς τον Erdoğan, και δι᾽ αυτού προς όλους τους μουσουλμάνους της χώρας, για το Ραμαζάνι και για την εορτή της Λύσης της Νηστείας που ακολουθεί. Ευχήθηκε μάλιστα “ο Πανάγαθος και Ελεήμων Θεός να προστατεύει κάθε άνθρωπο, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο της πανδημίας, και να ενισχύει τις προσπάθειες των αρμοδίων Κρατικών και τοπικών αρχών, αλλά και των υγειονομικών υπηρεσιών, για την αντιμετώπισή της και την στήριξη των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας”. Ευχαρίστησε δε τον κ. Πρόεδρο για τις θερμές ευχές του προς τους Χριστιανούς της Τουρκίας, με αφορμή την εορτή του Πάσχα.

 

Ο ένας, λοιπόν, ευχαριστήσει τον Τούρκο πρόεδρο για τους Χριστιανούς και ο άλλος (ΗΠΑ) του τραβούσε το αυτί!

Προ του δείπνου, ο κ. Βαρθολομαίος και ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος είχαν ιδιαίτερη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας με τον İbrahim Kalın, στενό συνεργάτη και σύμβουλο του κ. Προέδρου.

Πως θα παίξει το Φανάρι αυτό το διπλό παιχνίδι;

Οι ΗΠΑ είναι προφανές πως χρησιμοποιούν το θεσμό του Οικουμενικού Πατριρχείου για τα σχέδιά τους, κι όχι πως νοιάστηκαν τώρα για τους Χριστιανούς στην Τουρκία. Με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούν και την Εκκλησία που δημιούργησε το Φανάρι στην Ουκρανία για να “χτυπήσουν” τους Ρώσους, όπως διεφάνη και από την συνάντηση Μπλίνκεν -Επιφάνιου

Όπως και οι Ρώσοι αντιστοίχως “παίζουν” με το Πατριαρχείο Αντιοχείας για να ενισχύσουν τον ρόλο τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Και βέβαια οι ΗΠΑ έχουν και πάτημα να κατηγορούν την Τουρκία για τις θρησκευτικές ελευθερίες ιδίως μετά από περιπτώσεις όπως του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατήθηκε επί μακρόν από τις τουρκικές αρχές σε άθλιες συνθήκες όπως ο ίδιος κατήγγειλε λέγοντας: Σκέφτηκα να αυτοκτονήσω στις τουρκικές φυλακές

 

Μαλόνεϊ-Μπιλιράκης

 

Στο Κογκρέσο, λοιπόν, η Carolyn B. Maloney (D-NY), συνιδρυτής και συμπρόεδρος του Congressional Caucus on Hellenic Issues, και ο Gus M. Bilirakis (R-FL), συμπρόεδρος του προαναφερθέντος οργανισμού, παρουσίασαν το νομοθέτημα που αφορά στην Τουρκία και στα θέματα που άπτονται του Οικουμενικού Πατριαρχείου περί Θρησκευτικής Ελευθερίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τη θρησκευτική ελευθερία στο εξωτερικό, θεωρώντας την Τουρκία υπεύθυνη για παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων», δήλωσε η Maloney.

«Ο νόμος περί θρησκευτικής ελευθερίας της Τουρκίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου του 2021 θα ασκήσει σημαντική πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει να παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Χωρίς απτές επιπτώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει να λειτουργεί με ατιμωρησία και η Τουρκία θα διατηρήσει την εκστρατεία της για θρησκευτικές διακρίσεις εναντίον ΕλλήνΟρθόδοξων Χριστιανών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων», πρόσθεσε.

Ο Maloney κάλεσε επίσης την Τουρκία να ανοίξει εκ νέου την Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, για κάτι που είχε προϊδεάσει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν συνεπείς στην επιβολή της προσδοκίας κοινών δημοκρατικών αξιών από τους λεγόμενους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης ενός συνεπούς σεβασμού για τη θρησκευτική ελευθερία», δήλωσε ο Γ.Μπιλιράκης.

Μαζί με τους Μαλόνεϊ και Μπιλιράκη ως αρχικοί συντάκτες του ψηφίσματος είναι οι: Jim McGovern (D-MA), Brian Fitzpatrick (R-PA), Dina Titus (D-NV), John Sarbanes (D-MD), Nicole Malliotakis (R- NY), David Cicilline (D-RI), Zoe Lofgren (D-CA) και Brad Sherman (D-CA).

Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), το AHEPA και το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, συνεργάστηκαν με τους Maloney και Bilirakis για την σύσταση του ψηφίσματος.

«Επιδοκιμάζουμε τη βουλευτή του Κογκρέσου Maloney για την επί δεκαετίες δέσμευσή της να διαφυλάξει τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, είναι σωστό και απαραίτητο να έχουμε μια ισχυρή και διμερή αντίδραση. Αυτή η νομοθεσία ικανοποιεί αυτήν την ανάγκη», δήλωσε ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Νικ Λάριγκας

«Η Τουρκία καταστέλλει διαρκώς τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτικών πληθυσμών της με ατιμωρησία. Ο νόμος περί Τουρκίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για θέματα Θρησκευτικής Ελευθερίας του 2021 είναι σημαντική διμερής νομοθεσία που θα καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για τη μισαλλοδοξία και την άσχημη κατάσταση όσον αφορά στη θρησκευτική ελευθερία », δήλωσε ο Ανώτατος Πρόεδρος της AHEPA Τζορτζ Χόριετς.

Επιτροπή Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας (USCIRF)

Στην Ετήσια Έκθεσή του για το 2021, η USCIRF δήλωσε ότι «η θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία συνέχισε να ακολουθεί μια ανησυχητική πορεία» και συνέστησε να συμπεριληφθεί η Τουρκία στον Ειδικό Κατάλογο Παρακολούθησης «για εμπλοκή ή ανοχή σοβαρών παραβιάσεων της θρησκευτικής ελευθερίας», ενώ την ίδια σύσταση έκανε και το 2020.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ