Πατριαρχεία

“Ναυάγησε” οριστικά το ''Ορθόδοξο Βατικανό'' της Μόσχας

Πριν από δύο χρόνια το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκάλυψε πρώτο το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Ρωσικής Εκκλησίας η οποία ήθελε να χτίσει ένα «Ορθόδοξο Βατικανό»

Το καλοκαίρι του 2019, οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν εκ νέου με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να έχει αναπτύξει σχέδια για την κατασκευή του δικού της “Βατικανού” ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην περιοχή της Μόσχας.

Τα τελευταία νέα όμως από την Μόσχα φέρνουν ανατροπή δεδομένων και το «Ορθόδοξο Βατικανό» δεν θα χτιστεί!

Το έργο που επιθυμούσε ο Πατριάρχης Κύριλλος, μιας νέας, μεγάλης έδρας του Πατριαρχείου στο Σεργκιέφ Ποσάντ, 70 χλμ από τη Μόσχα, ακυρώθηκε από τα σχέδια χωροταξίας τις τελευταίες ημέρες. Οι λόγοι: ίσως το κόστος είναι πολύ υψηλό (1,5 δισ. Ευρώ). ή ίσως οι σχέσεις της Μόσχας με τις άλλες αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, λόγω της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, πριν από δύο ημέρες, στις 11 Νοεμβρίου, το σχέδιο για την οικοδόμηση της νέας έδρας του Πατριαρχείου της Μόσχας απορρίφθηκε οριστικά. Το έργο, που ονομάστηκε «Ορθόδοξο Βατικανό» οδηγήθηκε σε ναυάγιο και η απόρριψη οφείλεται στις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία του Covid-19, αλλά κατά πάσα πιθανότητα εξαρτάται κι από τις παρεξηγήσεις μεταξύ της ρωσικής προεδρίας του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πατριάρχου Μόσχας .

Το έργο αστικής ανακαίνισης, που αναμενόταν να γίνει πράξη έως το 2025, προέβλεπε κατάληψη περίπου στο ένα τρίτο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των αστικών διοικητικών κτιρίων. Το συνολικό κόστος της επιχείρησης εκτιμήθηκε σε περίπου 140 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ). Ο Leonid Kalinin, ο οποίος πρότεινε το έργο εξ ονόματος του Πατριαρχείου, αποκάλεσε το νέο πνευματικό κέντρο με τον τίτλο «πρωτεύουσα της Ορθοδοξίας».

Στα τέλη Αυγούστου 2020, το ρωσικό Υπουργείο Οικολογίας γνωστοποίησε ότι ήταν υπέρ του έργου, σημάδι ότι το έργο συνέχισε να στηρίζεται ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης χρονιάς της πανδημίας. Όμως στις 5 Νοεμβρίου, εγκρίθηκε το νέο σχέδιο του «Γενικού σχεδίου για την περιοχή της πόλης του Σεργκιέφ Ποσάντ», στο οποίο δεν έχει προγραμματιστεί κατασκευή πατριαρχικών κτιρίων όχι μόνο για το 2025, αλλά τουλάχιστον μέχρι το 2040.

Ο επίσημος λόγος ακύρωσης του πατριαρχικού σχεδίου δεν αποκαλύφθηκε. Σίγουρα η υψηλή τιμή του έργου δεν ταιριάζει στην κρίσιμη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών που δημιουργούνται από την πανδημία. Ορισμένοι σχολιαστές τολμούν να υποθέσουν ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει κουραστεί να καλύπτει με κρατικά χρήματα τις ήττες της εξωτερικής πολιτικής του Πατριάρχη Κύριλλου ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια έχει διακηρύξει τη ρήξη των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λόγω της ουκρανικής αυτοκεφαλίας...

Στην πραγματικότητα, το πατριαρχικό σχέδιο περιελάμβανε 13 θεσμικές έδρες που προορίζονταν για τις διάφορες Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, ξεκινώντας ακριβώς με αυτήν της Κωνσταντινούπολης. Θα είχαν καταλάβει έκταση 13.100 τετραγωνικών μέτρων. Με τις αναγνωρίσεις του Επιφάνιου και την κόντρα με το ρωσικό Πατριαρχείο οι προγραμματισμένες τοποθεσίες στο Sergiev Posad θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό κενές.

Χωρίς τους εκπροσώπους των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, ο «Μοσχοβίτικος παπισμός» δεν θα μπορούσε να έχει καμία αξιοπιστία....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...