Πατριαρχεία

Βόστρων Τιμόθεος: Οι ιερείς πρέπει να είναι έτοιμοι για δίωξη και θάνατο

Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος πιστεύει ότι αν οι πιστοί επιμένουν στην σωτηριακή αποστολή της Εκκλησίας, τότε η Εκκλησία θα διωχθεί από τους δημιουργούς της Νέας Παγκόσμιας Τάξης.

Ο Μητροπολίτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων είπε ότι οι Ορθόδοξοι ιερείς πρέπει να προετοιμαστούν για έναν νέο αγώνα, για περιθωριοποίηση, δίωξη και ακόμη και μαρτύριο, αναφέρει η εφημερίδα «Ορθόδοξη Ζωή».

Σε μια συνέντευξη, ο Ιεράρχης σημείωσε ότι σήμερα «στο όνομα της παγκοσμιοποίησης, έμμεσα ή με υποκίνηση του διεθνούς δικαίου, οι λαοί καλούνται να αποκηρύξουν την εθνική και πολιτιστική τους παράδοση, να αναθεωρήσουν τα ιστορικά γεγονότα και, το πιο σημαντικό, να "ανανεώσουν" την βάση των θρησκευτικών αξιών και πεποιθήσεων για χάρη της "ειρηνικής συνύπαρξης" διαφορετικών εθνικοτήτων σε κάθε χώρα και παγκοσμίως ».

Ο μητροπολίτης ΤΙμόθεος πιστεύει ότι τα συναισθήματα και το άγχος που ενυπάρχουν στη σύγχρονη κοινωνία «κάνουν τους περισσότερους ανθρώπους να χάσουν την πνευματική διάσταση του ανθρώπου, τη μεταθανάτια πορεία της ψυχής του, τη σωτηρία για την οποία πια δεν ενδιαφέρονται. Δεν βρίσκουν χρόνο για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα. Επομένως τα αγνοούν και τα γελοιοποιούν. Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουμε την εκκοσμίκευση στην Εκκλησία, ειδικά στον Δυτικό κόσμο, η οποία, μέσω της μόδας για όλα τα Δυτικά, καταρρίπτει την «Ανατολή» μας. Η υιοθέτηση αυτών των νέων πρακτικών και θεωριών έρχεται σε αντίθεση με τις παλιές παραδόσεις και τις χριστιανικές αξίες, τις οποίες η νέα παγκόσμια τάξη επιδιώκει να αντικαταστήσει με οποιοδήποτε κόστος», τόνισε ο Ιεράρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των πτυχών της παγκοσμιοποίησης, μπορεί κανείς να βρει πολλούς πνευματικούς ηγέτες "που πιστεύουν ότι μια μέση κατάσταση με τη νέα τάξη πραγμάτων είναι χρήσιμη και που αρχίζουν να περιορίζουν τις θρησκευτικές παραδόσεις, ειδικά στις χώρες με παραδοσιακά χριστιανικό πληθυσμό. Αντίθετα, οι οπαδοί άλλων θρησκειών είναι αμετάβλητοι στην πίστη τους και δύσκολα αφομοιώνονται στις παραδοσιακά χριστιανικές χώρες".

Ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σημείωσε ότι "σε τέτοιες συνθήκες οι Χριστιανοί απογοητεύονται από την πίστη, γι 'αυτό αποσύρονται από τη ζωντανή πηγή του κηρύγματος του Ευαγγελίου. Έτσι, οι εκκλησίες μένουν κενές, παύουν να είναι σπίτια προσευχής και λατρείας. Στην καλύτερη περίπτωση διατηρούν μόνο την ιστορική και πολιτιστική αξία, και στη χειρότερη - την αξία των ακινήτων που μπορούν να πωληθούν, η οποία είναι όλο και πιο συχνή στην εποχή μας στη Δύση. Οι χώροι των ναών χρησιμοποιούνται ως κτίρια κατοικιών και πολιτιστικά κέντρα ή εκμισθώνονται σε εκπροσώπους άλλων θρησκειών".

Υπενθύμισε ότι η παγκοσμιοποίηση στην κατανόηση της Εκκλησίας είναι «η ενοποίηση όλου του κόσμου στο όνομα του Ιησού Χριστού, ο οποίος πέτυχε τη σωτηρία όχι μόνο στη γη, αλλά και στην αιωνιότητα, όταν έφερε όλους εκείνους που τον λαχταρούσαν από την κόλαση στον παράδεισο ... Ένωση στο πνεύμα της Εκκλησίας Του, όπου η αληθινή αγάπη, η φροντίδα του άλλου, η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των λαών, η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η ισότητα θα επικρατήσει. Η ελευθερία του πνεύματος εν Χριστώ και ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των εθνών δεν συνεπάγονται αναγκαστική υποταγή, η οποία υπονοείται στις αρχές της Νέας Κοινωνικής Τάξης (παγκοσμιοποίηση)», τόνισε.

Σημείωσε ότι «για το καλό του ανθρώπου και τη σωτηρία του, η Εκκλησία προσφέρει σωματική και πνευματική ένωση με τον Χριστό · επομένως δεν μπορεί να συμφωνήσει με καινοτόμες ιδέες που προσπαθούν να εξισώσουν τον καθένα σύμφωνα με την αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά με τον Νόμο του Θεού. Αναγνωρίζοντας την τρομερή ηθική παρακμή της κοινωνίας και την απόρριψη των χριστιανικών αξιών, η Εκκλησία προσφέρει μετάνοια. Το κήρυγμά της γελοιοποιείται. Εάν οι πιστοί κληρικοί και λαϊκοί επιμείνουν στη σωτηριακή αποστολή της, τότε η Εκκλησία θα διωχθεί και θα στοχοποιηθεί από εκείνες τις δυνάμεις που επιβάλλουν τη Νέα Παγκόσμια Τάξη», δήλωσε ο Μητροπολίτης Τιμόθεος.

Δηλώνει επίης πεπεισμένος ότι «οι εσωτερικές διαμάχες και οι διαφορές για διοικητικά ζητήματα αποδυναμώνουν τη φωνή της Εκκλησίας». Επομένως, «είναι απαραίτητο να καθιερωθεί στενή συνεργασία μεταξύ των Τοπικών Εκκλησιών, προκειμένου να αντισταθούν σε αυτές τις καινοτομίες που προκαλούν πνευματική βλάβη στους ανθρώπους και να αναπτύξουν μια κοινή συνετή θέση χωρίς συμβιβασμούς", ενώ υπενθύμισε πως και στην περίοδο των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Χριστιανοί οδηγήθηκαν σε τρομερά βασανιστήρια και θάνατο για τον Χριστό. 

«Επομένως, ο λόγος της Εκκλησίας σε σχέση με την παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να είναι ένας, ειλικρινής, ανθρώπινος και επικεντρωμένος στον Κύριο, αφού είναι η σωτηρία μας. Οι κληρικοί πρέπει να προετοιμαστούν για νέους αγώνες, περιθωριοποίηση, δίωξη και ακόμη και μαρτύριο. Δεν είναι η πρώτη ή η τελευταία φορά που η Εκκλησία αντιμετώπισε μια τέτοια κατάσταση», κατέληξε ο Μητροπολίτης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...