Την ελπίδα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Αμμάν όπως προτάθηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων εξέφρασε η Ρωσική Εκκλησία εκ νέου.
Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βόλοκολάμσκ Ιλαρίωνας , εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας στο Μινσκ η συνάντηση των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών θα πραγματοποιηθεί ακόμα και αν δεν συμμετείχαν σε αυτήν όλοι οι προκαθήμενοι.
Ο Ιλαρίων πηγαίνει στο Ισραήλ, για την μνήμη της τραγωδίας του Ολοκαυτώματος στις 23 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του σκοπεύει να επισκεφθεί τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.
Οι ζυμώσεις πάντως είναι πολυεπίπεδες. Χθες συναντήθηκαν στο περιθώριο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής που διεξήχθη στην Κύπρο, ο Πατριάρχης Αντιοχείας και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Ο πρώτος έχει αποδεχτεί την πρόσκληση για την Σύναξη στο Αμμάν και ο δεύτερος όχι. Υπενθυμίζεται πως και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει αρνηθεί, και βέβαια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και μάλιστα με αυστηρή επιστολή κατά του Πατριάρχη Θεόφιλου.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της Σύναξης στο Αμμάν, ο Ιλαρίων επεσήμανε: «Πριν από μια επίσκεψη στη Μόσχα τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ΙΙΙ κάλεσε σε μια αδελφική συνάντηση των Αρχηγών των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για να συζητήσουμε το θέμα της «διατήρησης της ενότητάς μας στην ευχαριστιακή κοινωνία». Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αξιολόγησε θετικά αυτή την πρωτοβουλία με στόχο την υπέρβαση των διαιρέσεων και την αποκατάσταση της ενότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία. "
Πρόσθεσε: "Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση και οποιαδήποτε μορφή για μια γενική συζήτηση για τρόπους εξόδου από την κρίση, διότι κάθε σύσκεψη υψηλού επιπέδου δίνει την ευκαιρία να κάνουμε τουλάχιστον μερικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή".
"Από όσο γνωρίζουμε, η πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων χαιρετίστηκε από διάφορες τοπικές εκκλησίες. Ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση θα λάβει χώρα, ακόμη και αν δεν συμμετάσχουν όλοι οι προκαθήμενοι "εξήγησε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.
Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων συναντήθηκε με τον Υφυπουργό για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ιορδανίας Amjad Odeh Adaileh για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση της ενότητας της Ορθοδοξίας.
Το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας διαφώνησε με κατηγορίες ότι το ρωσικό Πατριαρχείο αμφισβητεί το πρωτείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσπαθεί να το εκτοπίσει.
"Πράγματι, πρόσφατα υπήρξαν κατηγορίες από εκκλησία της ελληνικής γλώσσας για τη Ρωσική Εκκλησία που φαινομενικά αρνείται το πρωτείο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στον Ορθόδοξο Κόσμο και επιδιώκει να πάρει τη θέση του. Ωστόσο, δεν έχω ακούσει ακόμα ένα ενιαίο πειστικό επιχείρημα που θα αποδείξει την αλήθεια αυτών των κατηγοριών", δήλωσε σο επικεφαλής του Συνδέσμου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.
Ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσική Εκκλησία καταλαβαίνει την πρωτοκαθεδρία στην Εκκλησία και την οποία αναγνωρίζει ως κάτοχός της μπορεί να συλλεχθεί από ένα έγγραφο που εγκρίθηκε από τη Σύνοδο τον Δεκέμβριο του 2013 με τίτλο “Η θέση του Πατριαρχείου Μόσχας στο ζήτημα της πρωτοκαθεδρίας στην Παγκόσμια Εκκλησία”, " είπε και διευκρίνισε:
"Λέει ρητά ότι μετά το Μεγάλο Σχίσμα του 1054 η πρωτοκαθεδρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας πέρασε στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Στην πραγματικότητα, η Ρωσική Εκκλησία είναι μια από τις λίγες τοπικές Εκκλησίες, ίσως η μόνη, που αναγνώρισε την πρωτοκαθεδρία της Κωνσταντινούπολης όχι μόνο με λόγια αλλά με ένα ειδικό συνοδικό έγγραφο”.
Η ρωσική εκκλησία ποτέ δεν αμφισβήτησε την πρωτοκαθεδρία της Κωνσταντινούπολης, το θέμα εδώ είναι πώς πρέπει να γίνει κατανοητό, δήλωσε ο μητροπολίτης.
"Η κανονική παράδοση και η ορθόδοξη εκκλησιολογία αποδίδουν το πρωτείο της τιμής στον αρχηγό της ρωμαϊκής εκκλησίας μετά το 1054 στην Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Ο πρώτος προκαθήμενος στα δίπτυχα αναφέρεται ως« πρώτος μεταξύ ίσων ». Ωστόσο, τα τελευταία 100 χρόνια το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έχει αναπτύξει μια διδασκαλία σχετικά με το πρωτείο, ομολογώντας αποτελεσματικά το Ρωμαιοκαθολικό μοντέλο της εκκλησιαστικής δομής ", δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.
Κατά την άποψή του, αυτή η διδασκαλία παρουσιάζεται πιο έντονα σε ένα άρθρο του Μητροπολίτη Ελπιδοφόρου (Λαμπρινιάδη) με τίτλο «Πρώτος Μεταξύ Ίσιων», το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Υποστηρίζει ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης διαθέτει αποκλειστικές εξουσίες τις οποίες ούτε άλλοι προκαθήμενοι έχουν ούτε μπορούν να έχουν κατ 'αρχήν.
"Φυσικά, η ρωσική εκκλησία απορρίπτει την κατανόηση αυτή της « πρωτοκαθεδρίας» της καρέκλας της Κωνσταντινούπολης ως μία, που δεν ανταποκρίνεται στην παράδοση της Εκκλησίας ούτε στην ορθόδοξη εκκλησιολογία, αλλά, δυστυχώς, είναι αυτή η κατανόηση της πρωτοκαθεδρίας που υπερισχύει στο Φανάρι και οδήγησε στη διείσδυση στην Ουκρανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτίμησε τη θέση του Μητροπολίτη Πειραιώς για το ουκρανικό
Τέλος ο Ιλαρίων σχολίασε κα ιτην θέση του Μητροπολίτη Πειραιώς για το ουκρανικό όπως αυτή αποτυπώθηκε σε παρέμβαση μετά το συλλείτουργο των Θεοφανίων με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/6915445_apantisi-mitropolis-peiraios-stis-epikriseis-mitropolitis-peiraios-os-mono
“Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ είναι ένας από τους κύριους αντιπάλους της αναγνώρισης των Ουκρανών σχισματικών, είναι γνωστός για το βάθος των απόψεών του και τη συνοχή της θέσης του", ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.
«Σε σχέση με τις πρόσφατες πράξεις της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ επανειλημμένα μίλησε δημοσίως εκφράζοντας την απόρριψή του · η υπογραφή του είναι υπό την κοινή επιστολή τεσσάρων ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 29 Νοεμβρίου 2019», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.
Υπενθύμισε ότι η εν λόγω επιστολή ζητούσε τη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου για το θέμα του ουκρανικού σχίσματος.