«Γενεά παρέρχεται και γενεά έρχεται, ημείς δε οι ορθόδοξοι χριστιανοί μαρτυρούμεν την πίστιν των Πατέρων, τον πολιτισμόν της πίστεως, της αγάπης και της ελπίδος», σημείωσε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος και σε άλλο σημείο τόνισε:
«Έμπλεοι τοιούτων βιωμάτων και πνευματικής ευφροσύνης, συγχαίρομεν και ευχαριστούμεν όλους τους Τριγλιανούς, οι οποίοι ευρίσκονται σήμερα μαζί μας εις την ηγιασμένην προγονικήν γην, και όλους εσάς τους ευσεβείς προσκυνητάς. Δεν υπάρχουν εδώ μεταξύ μας ''επισκέπται''.
Όλοι είμεθα προσκυνηταί. Όλοι αισθανόμεθα ότι επιστρέφομεν εις οικείους τόπους, όπου οι πρόγονοί μας έζησαν και εδημιούργησαν υψηλόν πολιτισμόν, έκτισαν μεγαλοπρεπείς ναούς και μοναστήρια και εξωκκλήσια, σχολεία και άλλα ευαγή ιδρύματα, άφησαν παντού την σφραγίδα της ευφυΐας, της ευσεβείας και της δημιουργικότητός των.
Επαναλαμβάνομεν, αγαπητοί προσκυνηταί, και την στιγμήν αυτήν, αυτό το οποίον λέγομεν εις παρομοίας περιστάσεις: Μη λησμονήσετε τας ρίζας σας. Να διδάσκετε εις τα τέκνα σας τας ωραίας παραδόσεις μας, να τα βοηθήτε να συνειδητοποιήσουν την σημασίαν της μικρασιατικής καταγωγής των.
Να δεχθούν ότι ''έχουν πατρίδα'', εις την οποίαν, όπως συμβαίνει σήμερα εις την Τρίγλιαν, και εις άλλας εορτάς αλλαχού εις την μικρασιατικήν γην, ακούεται και πάλιν το ''Εν Ιορδάνη'', το ''Χριστός Ανέστη'' το ''Εν τη Γεννήσει'', διαβάζεται το Ευαγγέλιον της εν Χριστώ σωτηρίας και ευφραίνονται αι ψυχαί όσων ημετέρων αναπαύονται εδώ, προσδοκώντες ανάστασιν νεκρών.
Ευχαριστούμεν τον Θεόν των πατέρων μας που μας αξιώνει κατά την ταπεινήν πατριαρχίαν μας να ζώμεν αυτάς τας εμπειρίας, να ανάπτωμεν εσβεσμένας λυχνίας, να συνάπτωμεν παρελθόν και παρόν. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκα!».
Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Σηλυβρίας Μάξιμος, καθώς και πλήθος κληρικών από την Πόλη και την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στην Τρίγλια και στην ευρύτερη περιοχή διαβιούν εργαζόμενοι σλαβόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, για την εξυπηρέτηση των οποίων μεριμνά η Μητρόπολη Προύσης.
Μετά τη Θεια Λειτουργία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι αρχιερείς, οι επίσημοι και οι πιστοί εν πομπή και με τη συνοδεία πολλών μονίμων κατοίκων της Τρίγλιας και της φιλαρμονικής του τοπικού Δήμου των Μουδανιών μετέβησαν στην προκυμαία της Τρίγλιας όπου ο Παναγιώτατος προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Σταυρού.
Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος και ακολούθως ο Πατριάρχης έριξε τον Σταυρό στη θάλασσα. Τον ανέσυρε o Τιμόθεος Τιμούρ, καθηγητής πανεπιστημίου στην Πόλη, στον οποίο ο Παναγιώτατος προσέφερε ως ευλογία επιστήθιο σταυρό.