Σημαντική παρέμβαση είχαμε από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα στην Γηραιά Ήπειρο σε συνδυασμό και με την απειλή του πολιτισμικού κώδικα της Ευρώπης.
"Η μεταναστευτική πολιτική δεν πρέπει να είναι δυσανάγνωστη", πιστεύει το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολαμσκ Ιλαρίων.
Σύμφωνα με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία η μεταναστευτική πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών, έχει ως αποτέλεσμα να θολώνει η παραδοσιακή κουλτούρα τους.
"Η πολιτισμική κωδικοποίηση έχει αποτύχει και σίγουρα δημιουργεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η μεταναστευτική πολιτική δεν πρέπει να είναι δυσανάγνωστη - πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον πολιτισμικό κώδικα του πληθυσμού της χώρας, δεν πρέπει να εκθέτει αυτόν τον πολιτισμικό κώδικα σε κίνδυνο", δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπερβολικά φιλελεύθερη μεταναστευτική νομοθεσία έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή των δημογραφικών ισορροπιών και στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε "πολύ σοβαρές εσωτερικές συγκρούσεις".
Τόνισε το παράδειγμα των μεταναστών από πρώην αποικίες στη Γαλλία. "Αν μιλάμε για τη λεγόμενη ενσωμάτωση εκείνων που ήρθαν από τις χώρες του" τρίτου κόσμου "στη ζωή της γαλλικής πρωτεύουσας, αυτή η ολοκλήρωση απέτυχε στις περισσότερες περιπτώσεις", δήλωσε ο μητροπολίτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί άνθρωποι, που προέρχονται από τις χώρες τους, ζουν στη Γαλλία σαν να ήταν στην πατρίδα τους. Δημιούργησαν ένα είδος γκέτο, ολόκληρα διαμερίσματα της γαλλικής πρωτεύουσας κατοικούνται από μετανάστες από άλλες χώρες και "όταν επισκέπτεστε ένα τέτοιο κομμάτι, σας φαίνεται ότι ήρθατε στην Αλγερία, παρά στο Παρίσι της Γαλλίας ".
Πάντως διευκρίνισε πως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν συμφωνεί με εκείνους που πιστεύουν ότι οι Ρώσοι δεν πρέπει να συμμετέχουν στην αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού της Notre Dame επειδή η ίδια η Ρωσία έχει πολλές καταστροφές σε εκκλησίες,
"Νομίζω ότι δεν παρεμβαίνει κανείς. Πιστεύω ότι η Ρωσία είναι μια αρκετά πλούσια χώρα για να ασχοληθεί με τη δική της πολιτιστική κληρονομιά και να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη ", δήλωσε.
Υπενθύμισε ότι σήμερα περίπου 4.500 εκκλησίες στη Ρωσία είτε βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είτε καταστράφηκαν και με τη βοήθεια του προγράμματος MARHI δίνεται η δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση της κατάστασης ενός τέτοιου ναού και τη δημιουργία ενός μοντέλου σε υπολογιστή για την αποκατάστασή του μέσα σε λίγες μόνο ώρες.
Ο μητροπολίτης Ιλαρίων ανέφερε επίσης στοιχεία που υποδεικνύουν το ρυθμό της αναβίωσης των εκκλησιών στην περιφέρεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αν πριν από 30 χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο, το ROC είχε 6 χιλιάδες ναούς, τώρα υπάρχουν περισσότεροι από 40 χιλιάδες. "Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάνω από χίλιους ναούς αναστηλωμένους ή ανοικοδομημένους κάθε χρόνο", τόνισε.