Πατριαρχεία

Στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο η πρόξενος της Ελλάδας - Ζητούν εξηγήσεις για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου - Δυσαρέσκεια στο Φανάρι

Νεώτερη Ενημέρωση

Για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, για συνάντηση με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «η συνάντηση θα γίνει αύριο το πρωί στην αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι.»

Η συνάντηση ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το σάιτ του υπουργείου Παιδείας και εμφανίζεται ως «προγραμματισμένη από καιρό». Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι η προγραμματισμένη συνάντηση ήταν για την ερχόμενη εβδομάδα και επισπεύδεται. Ερχεται, δε,  λίγες ώρες αφότου ο κ.Βαρθολομαίος κάλεσε την γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη για εξηγήσεις επί της συμφωνίας.

Αρχικό κείμενο

Πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια υπάρχει στο Φανάρι για τη μη ενημέρωση από το ελληνικό κράτος για την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κάλεσε την γενική πρόξενο της Ελλάδας Γεωργία Σουλτανόπουλου για να ζητήσει από την Αθήνα να ενημερωθεί για τη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα.

Θυμίζουμε ότι μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση της συμφωνίας-Τσίπρα-Ιερώνυμου, πηγές από το Φανάρι σημείωναν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για την επικείμενη συμφωνία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Υπενθυμίστηκε πάντως η «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Στις 16 Νοεμβρίου αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Στις 16 Νοεμβρίου θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών και τη δημιουργία αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας.

Πριν από λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος βλέποντας τις πολλές και μεγάλες αντιδράσεις είχε πει: «Είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα; Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοκος, συμπληρώνοντας «τι έγινε χθες; Η Πολιτεία και η Εκκλησία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία». Όπως είπε πολλάκις, «πρέπει να πούμε στους ιερείς μας, διότι αυτοί ανησυχούν, πως ότι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί. Δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς».

Πυρά Άνθιμου σε Ιερώνυμο: Εκτέθηκε με τη συναλλαγή με τον Τσίπρα

Επικριτικός ήταν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την συμφωνία που έκανε με τον Πρωθυπουργό για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Ο Ανθιμος που μαζί με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλου είχε πρωταγωνιστήσει στην αποτυχημένη, από πλευράς κυβέρνηση,  συζήτηση που είχε γίνει το 1987 με την κυβέρνηση για να μπει ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις του κράτους με την εκκλησία τόνισε εκπομπή τα Εν Δήμω της TV100 ότι:

«Κόστισε πάρα πολύ στον Μακαριώτατο αυτή η κίνηση. Λυπάμαι που εκτέθηκε και αποδοκιμάζεται ο Αρχιεπίσκοπος, για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε με τον κ.Πρωθυπουργό. «Εγώ λυπούμαι γι’ αυτό γιατί ανήκουμε στην ίδια γενιά και δεν θέλουμε ένας αρχιεπίσκοπος -και για το αξίωμά του και για τα όσα έχει προσφέρει στην Εκκλησία- σε μια στιγμή να εκτίθεται και να αποδοκιμάζεται για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε να κάνει μαζί με τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό δεν είναι ωραίο πράγμα, γιατί όλοι οι πολίτες -άνδρες,  γυναίκες, αλλά ιδιαίτερα εκείνοι που ασκούν μεγάλα και βαριά λειτουργήματα- δεν πρέπει ποτέ να πέφτουν στη συνείδηση των πολιτών, διότι αυτό κάνει ζημιά στην ίδια την κοινωνία μας».

Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν κατά την άποψή του ο αρχιεπίσκοπος έχει πέσει στη συνείδηση των πολιτών, ο κ. Άνθιμος απάντησε: «Είναι δύσκολο να το πω, αλλά ναι. Όχι ο ίδιος –εγώ θα το μειώσω αυτό- όχι ο ίδιος, αλλά αυτό το οποίο επιχείρησε και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τον λαό, αδιακρίτως πολιτικών προτιμήσεων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ